30. januar 2010

Sugar and spice and everything nice

sukkertøysokker
What are little boys made of?
What are little boys made of?
Frogs and snails, and puppy-dogs tails,
And such are little boys made of.

What are little girls made of?
What are little girls made of?
Sugar and spice and all things nice,
And such are little girls are made of.
(Gamle barnerimforfattere har tydeligvis skulket anatomiforelesningene sine.) Men uansett, jeg manglet en bursdagsgave da vi skulle i ettårsfeiring idag, så fredagskvelden gikk med til speedstrikking av et par sukkertøysokker. Utrolig hva som befinner seg i det garnlageret, gitt!
25 g Gjestal Baby Ull (orddelingsfeil i tittel, tsk, tsk, Gjestal) på pinne 2,5 gir et par sokker i ett eller toårsstørrelse etter Ann Budds bok Handy book osv. Nyttig sak.
God helg! Neste uke er jeg på farten igjen, datteren og jeg drar på jentetur til Oslo!

27. januar 2010

Ahoy sailor!

Ahoy sailor

Når  det er ekstremværvarsel med stormen Ask luskende rundt hushjørnene, så lar man være å reise med båt hvis man  kan. Kjekt for oss, så har vi redningsskøyta Elias  kamperende i stua, i allefall klar til å posere sammen med Waldorfdukken  som har fått seilergenser. Sånn rød  og hvitstripede får jeg klare assosiasjoner til sjørøver eller seilere, ergo seilergenser. Så her poseres det i snøen utafor huset istedet.
Her merket vi lite til Ask; litt veltede søpplebøtter og postkasser var all pøblingen han rakk.
Mønsteret er hentet fra Kathrine Gregersens Brukt på nytt, der dette er en liten dukkegenser som er presentert som en god modell som er lett å få av og på for små fingre. Jeg har montert et strikk i halsen så det skal være enda enklere, knytte sløyfe tar det tid å lære seg.
Først strikket jeg en liten genser til niesens dukke (som plaster på såret for at det var tøy i toårsgave, dukketøy sto høyere på ønskelista) i samme rødfarge pluss hvite striper i samme garn. Kjekt med matching outfits for stor og liten, høhø.
I mønsteret er det foreslått å strikke en fordel, en bakdel, to biter til ermer og så sy hele sulamitten sammen. Lydig fulgte jeg oppskriften, men da jeg satt og bannet i sammensyinga, fant jeg ut at neste gang strikker jeg heller fra toppen på strømpepinner, deler av til armer og strikker de rundt på fire pinner. Så da ble det en liten genser til, bare for å bevise at var bedre å strikke den sånn. Ha! Og vips hadde dukken vår også fått seilergenser.
Pussig det når man strikker med restegarn, at hvis man gjerne vil ha brukt opp noen rester, så er det ALLTID noe igjen, men hvis man tror man har nok, så ender man med å mangle fire cm og må kjøpe nytt nøste...
30g med Arwetta ekstra fin merino gikk med.

25. januar 2010

Tjukklæsta

sokkegjengen
Mine sokker gjør de frekkeste ting
med en gang jeg tar dem på
Plutselig midt i timen begynner de å gå
De sparker herr Snusk i rompa
og hopper i Madsens persille
Men når jeg tar dem av igjen
blir de snille og ligger stille
-fra Mustafas kiosk og andre rim for barn av Jacob Martin Strid,oversatt av Erlend Loe (boka anbefales for både treåringer som liker dikt og voksne som skal lese dette omatt og omatt)
2 nøster Regia 6-tråds = 3 par i str 26. Du har ca en meter til overs.
Pene? Næsj, men det er pene sokker som forsvinner. Rare sokker har man til Dovre faller. Jeg synes flerfarget garn er supert på nøstet, men når det kommer til stripingen blir det alltid litt pussig. Selv om nøstet er designet av Kaffe Fassett, en fargehelt.

23. januar 2010

Chunky

IMG_7172
Julekalenderen på NRK i fjor (oi, holdt på å skrive i år) ble kikket på en gang i blant, selv om treåringen ikke definerte seg i målgruppen. De små glimtene vi fikk med oss viste iallefall barn i vinterhabitter, og det skal NRK ha, de klarer å gjøre luer og ulltøy trendy blant de håpefulle. Blånisseluer har gått som en farsott, og nå er luer og skjerf noe ungene bruker. Jeg husker selv kalde vintre da vi vokste opp, da lua var på de meterne mamma kunne se oss fra stuevinduet.
Ok, ikke jeg da. Jeg har vel muligens alltid vært så frossen av meg at jeg beholdt lua på. Og flaks for meg var jeg tenåring på den tiden da man raidet fedres klesskap for å finne noe bulky og teltaktig man kunne gjemme seg i. Bar mage-moten slapp jeg billig unna, jeg var blitt student. Ha!
sorte knapper
Men tilbake til Jul i Svingen; jeg falt for de supersize skjerfene som de hadde prakket på Nure. Det så varmt og deilig ut, og ikke minst; superkjapt å lage selv. Garnlageret åpenbarte fire nøster Eskimo i hvitt, og da strikket jeg det på tvers til det ikke var mer garn igjen. Det kunne vært bredere, men altså, så langt kom jeg.
Nure hadde ikke bruk for pynteknapper, men jeg smekket på fire jeg hadde fra Butteredparsnips og heklet knappehull, sånn at skjerfet vips kunne bli en trendy hals istedet, i tilfelle det blir sprengkulde og jeg vil begrave fjeset laaangt nedi.
Og rillestrikk har fått en ny renessanse for meg. En stund har jeg vært litt snobbete, og syntes at rillestrikk er for nybegynnere som ikke tør våge seg utpå vrange masker, men det har en fin løkkeeffekt, særlig i tykk ull. Chunky!

21. januar 2010

Gordisk knute?

rød knute til niesen
Jeg er en utålmodig blogger, og orker ikke vente til denne er fremme i posten. Niesen leser ikke bloggen, men det gjør mammaen (og tanten og bestemoren, hei,hei!)) så de får heller la være å tipse lillefrøken.
Niesen nærmer seg to med stormskritt, og da har strikkepinnene trådt til igjen. Jeg gjør et tappert forsøk på å  huske at jeg har noen kasser garn liggende, så dette er tatt fra garnlageret. Litt over to nøster Arwetta ekstra fin merino fra 123knit gikk med til å lage en liten genser i ca 2 årsstørrelse. Og nei, den er ikke så kraftig rød, litt mørkere rød, men det å få rett fargegjengivelse er småvanskelig for tiden.

knute nært
Knuten er Knotty Gloves fra Laris design (gratis oppskrift på Ravelry) og det er et fint hanskemønster. Nå var det genser småfrøkna trengte, så da brukte jeg heller pynten fra hanskemønsteret for å lage en helt streit genser med noe attåt på.
Gensermønsteret ble til underveis, maskeantallet tok jeg fra toårsstørrelsen i Nøstebarnboka, og etter det en standard raglanfelling. Heia raglan, det blir så lite montering sånn. Og så litt fornøyd med at jeg har laget en genser etter eget hode. Hurra, hurra!

19. januar 2010

Gamle kunster

waldorf doll
I barndomshjemmet ligger det endel skatter på vent. Denne dukka hadde jeg glemt av, min mor spurte i jula om jeg ville ha den med til barna, siden det tross alt er jeg som har laget den.
Dukken ble laget da jeg  var sytten år (oi, snart seksten år siden!) da mamma tok et dukkelagingskurs, og lærte bort  til meg etterpå. Jeg kan fremdeles huske hvor mye styr det var å sy på håret pent, men kan ikke helt huske hvorfor jeg valgte oransje hår. Den gangen sydde jeg bukse og strikket en genser til den, men jeg tenkte den kunne få oppgradert garderoben i løpet av året som kommer.

17. januar 2010

Miss Fancypants

Blogglandia har mange kreative innbyggere. Jeg har gleden av å følge Fragaria Bergin sin blogg om strikking, søm og andre kreative saker, og oppdaget et innlegg for en stund siden da hun hadde sydd bukser til et marked. Flaks for meg ble buksa ikke solgt på markedet, men jeg fikk kjøpt den istedet :)
Og nå passer den!
miss fancypants
Fragaria har opprettet nettbutikk sammen med to andre, vel verdt en titt.
God søndag ønskes!

15. januar 2010

Snøugler

snøugler
Sønnen fikk seg uglevotter, og siden da har jeg hatt lyst på uglevotter til meg selv også. Muffin foreslo at jeg kjøpte meg noe restegarn, siden jeg hadde brukt opp restegarnet til podens votter, og da jeg hadde feilberegnet mannens helt enkle genser i garnforbruk, så var det plutselig restegarn å bruke.
Telles hele nøster som restegarn, forresten?
Halvannet nøste med Peruvian i grått på pinne 2,5, og voila! Mor og sønn matcher, mine i en snøugleversjon. Knappeøynene er prøvetygd og godkjent av sønnen, det er noe av det fine med knappedekorasjoner, at de kan tygges på når man tenker hardt.

8. januar 2010

That´s jazz!

IMG_6801

Hva er bedre når det er kaldt enn å strikke votter INNE? Selv fotoseansen foregår innendørs, mens vi vinker til bilene som forserer Sørlandets glatteste bakkekryss på utsiden av barndomshjemmet mitt. Det har vært noen utforkjøringer der, dog ikke i vinter.

IMG_6797

Og det er ikke så himla lett å få tatt bilder av et par votter mens det lekes - ingenting er mer spennende enn det en annen leker med, eller hva? Så lekebussen har kjørt over vottene et par ganger under fotoseansen, og de har blitt forsøkt siklet på.

IMG_6791

Selbuinspirerte votter er i vinden for tiden, og jeg falt pladask på Ravelry for Yarn jungles design med Skjærer (Magpie mittens). De var så vakre, at jeg grep sjansen da hun la ut mønsteret sitt gratis på Flickr,så havnet de i køen av må-ha til meg selv.


Jeg brukte Filcolanas New Zealands lammeuld (totalt 40g) mens Jarn Jungle selv har brukt Tove fra Sandnesgarn. Jeg vil kanskje ikke anbefale mitt garnvalg, til sånt smått puslearbeid syntes jeg at garnet varierte i spinningen, og det synes litt, er min mening. Men i finull blir mønsteret for stort for mine pianofingre. Jeg har pianotær også, det er ikke noe å trakte etter hvis du liker sandaler med åpen tå.

Og siden disse ble strikket i romjula i diverse kvelder mens man var sosial og knasket pepperkaker, så er det en tydelig feil.. That´s jazz! Vi kan late som det er meningen.

Og før jeg får kommentarfeltet fullt av masse andre feil dere har funnet på vottene; feilen er tydelig i raden av fotspor i snøen på høyre vott...

Dette var votter som kunne deltatt i Samlagets konkurranse om fineste Selbuvott (de er jo Selbuinspirerte), men ikke med sånne feil. Men jeg bruker de med glede, og ikke søren om jeg strikker en vott til, for jeg så ikke feilen før fornuftens røst (husbonden) påpekte den. Med en viss glede.

Nå blir det trolig stilt på bloggen til over helgen, vi skal døpe småtten, og får gjester og litt å gjøre. Kirka er iskald, så presten kom med velmenende ord om å kle på små og store skrotter godt, så om dere har noe ullklær, så.. - Akkurat det har vi mye av, kunne jeg berolige med. Ganske så mye.



7. januar 2010

Omatt og omatt og omatt...

IMG_6804

Et nytt år er igang, og jeg strikker ENDA en baby i rib. Mottager er en slank herremann som fikk en i fjor da han ble født, og som ønsker seg en i første bursdagspresang. Og i litt tykkere garn og litt mer lengde, så går jo det helt fint, selv om mønsteret kun går til 9 måneder.

Garnet er Silkbloom fino, kjøpt hos Bette Design i Køben, og det er aaahhh... pusemykt og et deilig bekjentskap. Fås kjøpt hos garn.dk, og det skal jeg jammen gjøre om igjen. Morbærsilke og merinoull i skjønn forening.

IMG_6790

Og for deg som lurte på genseren til babyen, det er en February Baby sweater, strikket i 2008, og den gang lagt på vent istedet for å bli gitt bort. Detaljer finnes HER.
Heia Zimmermann!

5. januar 2010

Tricolor

IMG_6753
Jeg strikker sjeldent noe på oppdrag, siden jeg foretrekker å få velge selv av mottager, mønster og garn. Men ingen regel uten unntak, så jeg har strikket et barnehagesett for en i barselgruppa. Gleden over å finne en ullfantast til, ledet til at jeg tilbød å strikke et barnehagesett til snuppa, og moren fikk velge garn, farger og hva selv.

Så det endte på rillestrikka bukse og rillestrikket raglangenser fra Nøstebarnboka, og siden lillepia var yngst av tre og mor ikke var så keen på håndvask, så ble det bukse i dobbel Sisu og genser i Smart.

Kjapt og enkelt strikk før jul. Eneste var at jeg fikk ubendig lyst på Tricolor-is under produksjonen. Mystisk.

4. januar 2010

Nerding for viderekommende


knitmeter
Originally uploaded by turvid


Hvordan i alle dager vet jeg hvor mye jeg strikket i løpet av året?

Enkelt og greit, jeg veier alle prosjekter og legger inn garnforbruk på Ravelry. Da kommer det opp hvor mange meter det tilsvarer, og de meterne plotter jeg inn på Knitmeter.com. Artig måte å se hvor mye man strikker i løpet av året, og så kan man ha telleren på bloggen sin, det ligger en kode og forklaring på knitmeter sin side.

Artig sak, anbefales! (Særlig for oss som strikker mye i tynt garn, det føles bedre å telle i meter enn gram når det tar evigheter å strikke opp 100 g)

3. januar 2010

Tallknusing av 2009 og gallaaften

2009 var et produktivt år.

Produksjonen av et lite menneske la ingen demper på strikketrangen, snarere tvert i mot.
Så da året var omme, og tallmaterialet samlet inn (kun ferdige prosjekter telt med)
endte jeg på 87 ferdigstilte prosjekter, 23,1 km med garn brukt og 7,375 kg med garn gikk med i dragsuget. Pussig nok har lageret ikke minket...

totalprod

Fordelingen av totalproduksjonen; overkroppen vant! Hovedtyngden av produksjonen er gensere og vester, henholdsvis 19 gensere og 11 vester.


tilhvem

Familiært sett vinner frk Snupp soleklart over de andre familiemedlemmene (26 versus 16+7+1), mens far er tilgodesett med 1 (en) ting i år. Det er økning fra 0 i fjor, og tross alt var det en genser.

voksenbarn

Og mistanken er bekreftet; jeg strikker stort sett til småttiser, ikke så overraksende?
12 til voksen, 75 til barn.

Og så årets prisutdeling, ta på gallakjolen og les videre!

Årets farge: hvitt og grått ble det mye av i år. Lilla sniker seg inn på oppløpssiden, men det domineres av grått ennå.

Årets pinnestørrelse: 2 og 2,5.

Årets barselgave: Vester! Vekslende mellom Baby i rib og Clara, begge storfavoritter i bruk.

Årets beste voksenstrikk: Viften! Jeg digger den, den er i bruk omtrent daglig.

Årets beste barnestrikk: Stikkelsbær. Sønnen ser ut som en kjekkas fra Sherwoodskogen i den.

Årets babystrikk: Hentesettet. Veldig godt fornøyd med sammensetningen av komponentene, og det føltes luksus å kle på snuppa ull og silke. Heldressen kommer som en god nummer to, det er i bruk hver dag.

Beste tilpasning: Rosett fra Dale, mye kulere i grått enn i rosa.

Beste nettsted: Ravelry.

Beste blogg: Jeg er svak for Pinnehobby. Imponerende fart på pinnene, og kreativ og kunnskapsrik. Noe å strekke seg etter.

Årets fiasko: Tja, i år ar det ingen blundere som skiller seg vanvittig ut. Ribbevesten til meg selv ble for stor i selv høygravid størrelse, men ble solgt videre, så om det ble tabbe til meg, så kom den til et godt hjem allikevel.

Godt nyttår! Hva ble dine favoritter og ikke-så-favoritter i år?