27. november 2014

Blått i blått

Til innsideutsidediskusjonen; jeg er overrasket over hvor mange som meldte seg på innsidelaget! Verdensbildet gikk i knus, der gitt.

Dog fortsetter jeg som utsidestrikker, med dansende nøster. Chachacha!
Det der dansende nøster-argumentet stusser jeg litt over, forresten. Hvordan er det dere drar i tråden? Med skikkelig spenntak og røsk? Nøstene mine hadde nok blitt disket i VM i dans pga lite bevegelse, da de ligger forbausende rolige.

IMG_2129

Selv om jeg strikker mye og hele tiden, så er det ikke lett for andre å få meg til å strikke noe på oppdrag.

Du skal spørre en dag det er :

*fint vær
*det er lenge til ymse barselgavedeadlines (også kalt fødsel)
*ungene mines barnehage- og skolekurver er tålig fylt opp
* jeg ikke har sett noe på Ravelry eller fått en fiks ide om at jeg skal strikke
* jeg skal også ha stabilt blodsukker
*mørketidstankan ikke har slått til ennå
*pinnestørrelsen skal være enten tykke, eller det jeg akkurat da har fått et innfall av hadde vært fint
*strikketøyet skal være spennende og ikke noe som alle andre har
*lenge til jul

*argumentet om at du ikke kan strikke er farlig, da jeg enten ser truende på deg med pinner klare og tvinger deg til å lære deg det selv, eller får sympati med deg som ikke har noen som kan pakke deg/unger inn i ymse ull av varierende vellykkede fargekomboer

Kort sagt; sjansen for at jeg sier ja er der, men det er stort sett kjappere å lære å strikke selv. Eller kjøre på med smiger. Jeg er en sucker for smiger.

Jeg blir ofte spurt om jeg strikker for salg eller tar oppdrag, men det er flere grunner til at det ikke frister.

Det mest egoistiske er at jeg er en produktstrikker, jeg strikker mye på grunn av det ferdige plagget. Prosessen fram er morsom, men jeg strikker ikke ting jeg tror ikke kan brukes, eller i farger jeg synes er hinsides. Og det ferdige plagget er kjekt at jeg ser blir brukt, det er stas å kle på seg selv eller barna i plagg jeg har laget selv. Samme gleden får jeg ikke av noen hundrelapper i hånda.


IMG_2132

Min gamle kollektivvenninne hoppet galant over alle kriteriene mine, og spurte direkte; har du mulighet til å strikke en islandsgenser til pjokken på toogethalvt? Hun hadde til og med satt seg inn i strikkelitteraturen, og kjøpt Guttestrikkeboka, noe jeg så på som et pluss i boka. Jo flere vi får omvendt til strikkere, jo bedre. Så plutselig sa jeg ja, til vår begges forbauselse.

Garn og oppskrift kom i posten, og pinne 4,5 er motorveistrikk! Vrooom, vroom, vrooom, så var genseren ferdig. Av restene laget jeg en liten lue med dusk, sånn bare for overraskelsens skyld, og for å bruke opp restene av det fine garnet.

Første gang jeg testet Dale Cotinga, og det var behagelig å strikke med, og gav et tykt, og mykt plagg. Blandingsgarn av alpakka og ull, kan absolutt tenke meg å strikke med det igjen, selv om jeg er en tynntrådsstrikker.

IMG_2135

Bærestykket er nydelig og enkelt, og her har fargevalget mye å si for uttrykket. Kjør i duse jordfarger, klassiske blåfarger ton i ton som her, eller hva med oker og petrol? Eller rosa og grått?

Av endringer jeg gjorde:
Det var ønskelig med en genser som var ca 4 år i størrelsen, slik at den kunne brukes til neste vinter, evt til over jul. Denne genseren er vid i størrelsen, jeg synes 75 cm for en genser til 4 år er bred.
Strikket derfor vidden til 2 års størrelsen (70 cm) og lengden til 4 år. Og la på noen cm på ermene og bolen i lengde.
Fellerundene flyttet jeg opp en rad, siden jeg ikke liker å felle masker sammen rett etter en mønsterrunde, men heller liker å strikke fellerunde etter en omgang med ensfarget. 
Og resultatet; fornøyd mamma, fornøyd toåring og en varm genser som kan brukes på kalde dager muligens litt i vinter, og iallefall til neste vinter.

Mission complete.

19 kommentarer:

 1. Så herlig innlegg=) Er så enig med deg vedrørende forespørsel om å ta oppdrag :) synes det er hyggelig å bli spurt og ille å si nei. Strikking er kos for meg, ikke for at jeg, som du skriver, skal ende opp med noen hundrelapper i lomma.

  Takk for flott lesing, som alltid=)
  Det frister å ta den genseren der på pinnene over jul. Julegaver i boks? Snart.
  Er du på IG forresten?

  Mvh

  Ann Silje

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker!

   Nei, jeg er ikke på IG, siden jeg bruker (host, host) altfor mye tid på nett allerede.

   Slett
 2. Dette blei så fin. Vel utført igjen.
  Det blir kaldt i vinter, har jeg bestemt. Liker vinter.
  ;o) Ha en strålandes dag videre.

  SvarSlett
 3. Fin genser, og 4,5 er jo eit venleg alternativ til 2 og 3... Men veit du korleis dette fine Dale garnet er når det kjem til sig? Eg har sig angst....

  Og kva i alle verda er IG?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg gjettet på InstaGram.

   Og sig? Tja. Jeg strikket av det jeg fikk i posten, så slapp jeg ta noe ansvar for noe. *toer sine hender*

   Slett
 4. Veeeeldig fin genser. Elsker fargene - og gjett om jeg kjenner jeg det du skriver i forhold til å strikke på oppdrag :-)

  SvarSlett
 5. Kjempe fint, skjønner at de ble fornøyde :)

  Strikking på oppdrag er en veldig sakte prosess for min del ;)

  SvarSlett
 6. Tvangsstrikking (altså strikkeoppdrag) gjør at jeg får lyst til å strikke så mye annet fint. Men hva gjør man når alle ungene i nabolaget ser ppå deg med bedende øyne og ønsker seg minionluer til jul, ja da hekler man i vei.... Tror jeg er oppe i 14 nå.
  Men kjedelig - Jepp!

  SvarSlett
 7. Nei, oppdrag er sjeldent gøy, men denne var jo flott. Enkelt og vakkert mønster på genseren og gøy å lage en liten overraskelse til :)

  Hehe, om de hopper og danser så veldig de nøstene er vel en definisjonssak ... Lenge siden jeg har prøvd i grunnen, utenom når jeg har strikket fra begge ender. Det tror jeg ikke jeg kommer til å gjøre igjen, forresten, da heller nøste opp og klippe av halve tråden. Maken til frustrerende greier!

  SvarSlett
 8. Nydelig genser og flott garn. Jeg har strikket med det en gang (kan ikke huske nå hva det var) men husker at det var godt.
  Jeg strikker bare på bestilling til mine barnebarn hvisomatte det er noe jeg har lyst til å strikke. Til andre strikker jeg kanskje en gave hvis jeg selv har kommet på det. men aldri på bestilling til "fremmede", Da måtte de i så fall lage en sang til meg og spille den inn og legge den ut på You tube. Du skjønner hva jeg mener om du hører på sangen på bloggen min.

  SvarSlett
 9. Nydelig genser, i kjempefine farger :)

  SvarSlett
 10. Kjempefin genser! Flotte farger:) Jeg er en som blir så smigret over å bli spurt, at uten å tenke meg om, svarer jeg JA! Og strikker ivrig i vei, men så kommer det snikende en veldig ulyst til å fullføre (det er jo ikke til meg eller mine...). Og da er det IKKE noe gøy lengre, blir skikkelig tvangsstrikking, for ikke å snakke om monteringen..! I allefall kjekt med rundfelling da, det er kjapt å montere:)

  SvarSlett
 11. Jeg synes, det er svært at sige nej til strikkeforespørgsler, men jeg øver mig :) Jeg vil gerne strikke til andre, men kun ting, jeg synes er sjove at lave, og som bliver brugt. Forespørgsler fulgt af et 'så har du da noget at få tiden til at gå med' bliver parkeret som nr. 1016 i min strikkekø! Men jeg ville nok også som du have sagt ja til en person, der har ulejliget sig med at kigge på opskrifter og selv stå for garnkøb, og som gider give en tilbagemelding, når det færdige arbejde er afleveret :)

  SvarSlett
 12. Det ble en koselig genser i tradisjonell stil. Er enig i det at, å strikke for andre er bare gøy under veldig spesielle forhold. Kreativiteten drukner når det går over til produksjon.

  SvarSlett
 13. Ja, er helt enig i at å strikke til andre kan ta litt inspirasjonen fra en.. Men genseren var utrolig fin da, veldig godt fargevalg :)

  SvarSlett
 14. Kjempe fin genser! Strikking på bestilling er sjeldent kjekt, noen ganger kan det gå hvis en får litt frie tøyler.

  SvarSlett
 15. Skjønte nesten at dette måtte være bestillingsstrikk, det var noe med uttrykket - fargene, garnet, mønsteret - som det ikke lyste Monstermønster av. Men lekkert, oh yes! :)

  SvarSlett
 16. Å, skulle ønske jeg var flinkere til å si nei til bestillingsstrikk! Jeg blir så glad for å bli spurt, og så sitter jeg plutselig der med prosjekter som kommer til å holde meg i ånde til nærmere sommeren uten et eneste ego-prosjekt som avbrekk. Tror det får være nyttårsforsettet mitt å bli flinkere til å si nei!

  Men denne her ble jo veldig fin, da. Mer motiverende når det er på tykke pinner, kan jeg tenke meg :)

  SvarSlett
 17. Nydelig genser. Du strikker utrolig jevnt og pent. Så snill du er som sier ja til bestillingsstrikk. Jeg sier bare ja en gang i jubelåret til bestillingstrikk jeg.

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.