23. november 2014

Outsider eller insider?

Untitled

Jeg havnet en gang i opphetet debatt om hvilken trådende du strikket med fra nøstet.

Det er jo innlysende at trådenden ligger klar på utsiden av nøstet, vips bare å sette igang å strikke. Isteden for å grave ut alle innvollene til garnet, og sitte med en diger klatt av garn som så må nøstes pent opp og kaste bort verdifull strikketid med. Som nå. Jeg må innvollssortere litt. Kan ikke strikke med milten først, lissom.

Starter du utenfra, så kan du ta av magebåndet til garnet og dytte det inni nøstet, så det ligger trygt der helt til nøstet er brukt opp, og rester er mye lettere å finne ut av. Ok, så danser garnet litt under strikking, men så langt drar det ikke. Jeg er ikke på jakt i lokalmiljøet for å hente det inn igjen.

Og så er det mye enklere å se hvor mye som er igjen av nøstet, istedet for å bli lurt av et skall av et nøste som plutselig kollapser.

De eneste gangene jeg starter innenfra, er når jeg strikker med begge endene samtidig, feks ved dobbel tråd, eller parallelle sokker som samstrikkes, eller tvebandsstrikk. Eller om jeg har nøstet hesper opp til sånn garnkaker, da kan jeg godt starte i midten.Innlysende, sier jeg.

Muligens siden jeg alltid har gjort det sånn.

Muligens derfor.

Gjør du som du ble lært første gang, eller har du gått over til den andre siden?

37 kommentarer:

 1. Jeg gjør som jeg alltid har har gjort. Og det er selvfølgelig det samme som du gjør.

  SvarSlett
 2. Jeg strikker helst indefra, hvis trådenden let lader sig trække ud - ellers må det blive udefra. Har aldrig tænkt på at gemme banderolen inde i garnnøglet - måske derfor jeg har så mange anonyme smårester :)

  SvarSlett
 3. Jeg starter alltid innenfra. For sånn lærte jeg det, og sånn har jeg alltid gjort. Hver sin smak, sikkert :)

  SvarSlett
 4. Har prøvd forskjellig, men gjer som deg stappar magebandet inn i midten og startar frå utsida. Enkelt og greit :-)

  SvarSlett
 5. Jeg starter stort sett innenfra. Har gjort det lenge, eller muligens alltid. Jeg husker ihvertfall ikke når jeg begynte å gjøre det.

  SvarSlett
 6. Jeg er en helfrelst Insider!!! ;-)
  Hater nøster som hopper rundt meg når tråden blir tatt uteni fra!! Kun på bomull tar jeg tråden utenpå, da de ofte er nøstet så hardt at innvollene allerede er så flatklemte før start, at det er full sirkulasjonssvikt før man har begynt..... :-)

  SvarSlett
 7. Jeg starter alltid innafra! Lærte det av mamma, og hun er veldig streng på at slik skal det gjøres, så da gjør jeg det (og man trenger ikke dra ut hele innmaten, vet du, når man har fått taket på det, fisker man lett ut den enden man skal ha...)

  SvarSlett
 8. Jeg gjør akkurat mottsatt av deg. :) Vanlig nøster begynnes innenfra, for da ligger de mest i ro. Mens garn som er nøstet opp med nøstemaskin, der begynner jeg alltid utenfra. Har flere ganger blitt så irritert når de kollapser i et eneste surr, og jeg ender opp med å nøste opp til en ball før jeg kan fortsette å strikke videre. Etter det ble de kun startet utenfra. :)

  SvarSlett
 9. Jeg gjør som jeg ble lært første gang (og som jeg syns er mest praktisk) - jeg begynner fra utsiden!

  SvarSlett
 10. Jeg har skiftet side, og gjør som deg. Og hoppende garnnøster putter jeg i garnbollen, der bare småhopper de. isi pisi :D

  SvarSlett
 11. Jeg lærte å begynne på utsida - i alle fall gjorde jeg det sånn tidligere. Men etter at jeg fant ut at jeg kunne begynne innenfra har jeg holdt meg til det. Det irriterte meg veldig med det nøstet som føyk hit og dit og hvor jeg måtte dra i tråden til stadighet. Joda, noen uhell med å ta for mye av "innvollene" har jeg hatt, men som regel er det ikke mye. Og jeg synes det er litt spennende å jakte på enden av nøstet :D

  Men sånne runde nøster som bl a Drops har har jeg lært meg å ta utenfra, ellers blir det bare rot. Nøstemaskinnøster har jeg ikke så mye erfaring med ennå, husker faktisk ikke om jeg begynte utenfra eller innenfra sist ...

  SvarSlett
  Svar
  1. Et sted inni der skulle jeg forklart at tråden glir mye lettere når jeg strikker med tråden innenfra nøstet - trenger ikke nøkke og dra i den ;)

   Slett
 12. Jeg er en insider, men jeg er også ekspert på yarnbarf (garnspy).. Hva egentlig poenget med å insistere på å ta tråden fra innsiden når jeg likevel må snurre halve nøstet rundt likevel? (Men jeg blir flinkere og flinkere til å bare få tråden da...)

  SvarSlett
 13. Jeg strikker fra innsiden, men mulig at jeg skal strikke fra utsiden fra de runde nøstene (sterk, puno o.l), de har en tendens til å bli bare tull med på slutten;) takk som spurte, her kom det jo mange meninger og tips!

  SvarSlett
 14. Eg begynte også som ein utside-strikker, men konverterte til innside, da eg blei gal av dansende nøster som aldri holdt seg på ein plass, spesielt ved fleirfargestrikk (trådene tvinner seg jo så fort bare ved strikking om ein ikkje følger godt med, og dansing kan ytterligere komplisere saken!). Syns ofte ved utside-strikk at det likevel blir problemer med innvollene på slutten, så da tar eg heller problemet i begynnelsen.
  Men det med å stappe banderolen i midten er eit hett tips, men eg ser meg sjølv som ferdig konvertert..

  SvarSlett
 15. Jeg synes du har veldig overbevisende argumenter, det er nesten så jeg får lyst til å bytte side. Dessverre er jeg av den varianten som blir riv ruskende gal av hoppende nøster, så jeg fortsetter nok som innsidestrikker.

  SvarSlett
 16. Insider, definitivt! Kommer aldri til å konvertere.
  Jeg elsker opphetede debatter og skulle ønske jeg havna i en med et så interessant tema som dette, hihi!

  SvarSlett
 17. Eg er ein skapinsider. Eg syns nemleg det er sikkeleg irriterande med hoppande nøster, men det er jo dønn umogeleg å få tak i den tråden på innsida!!! Blir jo berre bal..... Og eg har lurt veldig lenge - kvifor kan ikkje innsidenden henge ut på eine sida? Berre stikke litt ut so vi enkelt kan få tak i den? Kjære garnspinneri, er det so vanskeleg?

  SvarSlett
 18. Kommer an på garnet.
  Enkelte ganger passer de å starte på utsiden, enkelte ganger passer det å starte på innsiden.
  Synes ikke nøstene er plagsomt hoppende selv om jeg starter på utsiden, men når jeg skal ha dem med i en trang sekk så passer det best å starte fra innsiden.

  SvarSlett
 19. Jeg ble strengt opplært til å begynne inni, men har konvertert til utsiden fordi jeg synes det erenklere. Får det i blant for meg å starte inni, men synes vanligvis det blir mer arbeid og krøll!

  SvarSlett
 20. Helt enig med deg! Sånn har jeg alltid gjort det! Hvorfor i huleste skal man dra ut hele innmaten før man begynner å strikke???? Tviler på at det finnes en eneste god grunn for det! Ha en finfin strikkeuke med dansende nøster!;)

  SvarSlett
 21. Ja takk begge deler her. Kommer litt an på garnet og hva jeg strikker.

  Fine votter du viser frem .

  SvarSlett
 22. Enig med deg jeg:)
  Det blir helt feil å starte inni, ikke bare det at man har en haug med tråd )noen ganger et halvt nøste nesten) å sortere før man får begynt, men mot slutten så tvinner liksom yttertråden og innertråden seg på en så irriterende måte når man har startet fra innsiden så da må man jop begynne å nøste enda en gang. Det er jo det som er så godt med ferdige nøster - at man slipper å nøste:)

  SvarSlett
 23. Må bare komme med et lite tips kanskje ikke alle vet om: Når du tar enden fra innsiden, så pass på at du stikker fingrene inn i den enden der nøstet er mest åpent - ikke den andre siden, for da blir det krøll! Banderolen sitter ofte sånn at det da blir naturlig å ta garnet fra den nederste enden. Da skal det ikke ende med alt for mye garn-innvoller :)

  SvarSlett
 24. Jeg må innrømme jeg hater når nøstet hopper rundt i hele stua, så jeg er en innsider :)
  Mye bedre synes jeg :)
  Tror jeg alltid har gjort det... Og når du "alltid" har gjort det så er det sjelden du får ei svær tugge ut, du får somregel bare den tråden du skal ha :)
  Men ser jo over her at smaken er delt, og bra er det :)
  Håper du får en flott uke :)

  SvarSlett
 25. Er begyndt at starte udefra, har ellers i de første 50 år af mit strikkeliv startet indefra. Blev rigtig træt af at hale indvolde ud�� men blev også træt af hoppende garnnøgler, så har anskaffet et par garnkaruseller�� så nu er der styr på garnnøglerne

  SvarSlett
 26. Jeg graver ikke frem tråden inni nøstet. Det har jeg vel aldri forstått meg på at folk gjør. Mye enklere når tråden ligger klar på utsiden spør du meg :)

  SvarSlett
 27. Den her diskusjon har vi akkurat hatt i venninnegjengen. Og æ elsker dansende garnnøster, de e så festlig når de hopper rundt mæ i pur glede over å bli til noe nyttig, mens æ strikker. Dem holder sæ pene og rene (uten floker), i tillegg slipper æ å "partere" nøstet før æ finner den enden som har gjømt sæ innerst. Den blyge, som helst ikke vil stå fremst i nøstet vil jo ligge inni det trygge nøstet å modnes før den ser dagens lys. Ikke røkkes ut av nøstets lune hule, før den e klar til å gjøre den viktige jobben med å være enden på verket. =)

  SvarSlett
 28. Dette er nesten som dorull-diskusjonen - og ganske artig at vi alle gjør forskjellig.
  Selv er jeg en svoren Insider - og liker at nøstene holder seg i ro når jeg strikker, særlig når jeg strikker på buss/tog... De fleste nøster er det gasnke greit å hente frem trådenden i, men nøster som DSA Sterk som er nøstet som en "ball" kan være litt vriene.
  Så heia alle insidere! ;-)

  SvarSlett
 29. Ja takk begge deler!
  Starter som oftest inni med mindre enden er helt håpløs å få tak i(noen nøster er skrekkelig fast nøstet opp) eller runde nøster og da gjemmer jeg magebåndet inni som deg.
  Navnløse nøster er likevell ikke noe problem for jeg drar ikke magebåndet av og etter endt strikking snurrer jeg tråden rundt midten så det sitter fast og det er ikke like lett å bli lurt over gjenværende mengde....

  SvarSlett
 30. Etter at jeg så posetrikset (garnnøstene inni ziplockposer, null hopping og tvinning) har jeg begynt fra innsida. Men i følge denne eminente posten fra Techknitter får man ekstra twist (hva er nå det på norsk?) på garnet med mindre man trer nøstet på en garnkarusell (morsomt ord), spesielt hvis man starter fra innsida. Jeg lever farlig og strikker fremdeles fra innsida... men nå forstår jeg hvorfor jeg får ørlite forskjell på strikkefastheten på buksebeina til ungenes ullbukser (magic loop) når jeg tar en tråd fra utsida og en fra innsida.
  http://techknitting.blogspot.no/2011/01/ball-winders-part-2-avoiding-yarn-twist.html?m=1

  SvarSlett
 31. Jeg er også en innside-strikker, men har brukt mye tid og mange kraftuttrykk når halve nøste blir med tråden ut. Men endre praksis, kanskje...

  SvarSlett
 32. Fra innsiden selvfølgelig, og det er ytterst sjelden at det er vanskelig å få ut tråden. Som nevnt over er det viktig å hente den ut fra riktig side, om det er øverst eller nederst varierer fra garnprodusent til garnprodusent :)

  SvarSlett
 33. Jeg ble opplært til å være utsidestrikker, men har konvertert underveis siden jeg ikke liker hoppende nøster. Det er så mye bedre å bare kunne dra tråden ut fra innsiden. Det hender jeg får ut halve nøstet når jeg leter etter enden, men da stapper jeg det bare inn igjen ;)

  SvarSlett
 34. vimax vimax vimax vimax vimax vimax vimax

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.