2. mai 2012

ROGGBIF

034

På skolen lærte vi huskeordet ROGGBIF om regnbuens farger; Rød, Oransje, Gul, Grønn, Blå, Indigo, Fiolett. Så jeg gikk en tur i garnlageret og fant frem garn til hver farge, og bant det hele sammen med grått. De regnbuefargede vottene med hvit bunnfarge har vi allerede vasket hver dag ... aldri mer hvit bunnfarge til votter til en toåring, og en dress til en toåring kan risikere mye sandkassesøl og gris; altså grått i bunn.

048

Dressen i hele sin lengde - jeg hadde litt lite grønt, og litt lite gult, derfor vant oransje herredømme over ermene, men oransje er en fin farge. Skal den være heeelt koordinert med stripene, så kan mottagerkusinen sitte med ermene ut hele dagen ala Michelinmannen, sånn at det ser ut som at stripene skulle være sånn.

Jeg kan heller ikke regne enkle mattestykker (til tross for fem års naturfaglige studier fra Blindern, som Hr Monstermønster elsker å påpeke. Han har altså humanistutdanning fra samme sted, og klarer støtt og stadig slike regnestykker bedre, feks beregning av tid, der jeg har mistet retten til å kontrollregne når vi går hjemmefra når vi skal rekke et fly). Digresjon over; jeg skulle fortelle at jeg ikke hadde regnet rett når jeg hadde sju farger og skulle dele hel lengde på sju for å finne ut hvor langt hvert fargefelt skulle være for at det skulle bli symmetrisk.

Så rød fikk være halslinning og knappestolpe. Det ble friskere enn grått som var den opprinnelige planen, så vi later som det var regnet rett.

039

Men noen mattestykker har jeg fått til; jeg synes nemlig dressen blir litt glissen om du strikker den med oppgitt strikkefasthet, 18 masker pr 10 cm. Jeg gikk ned i pinnestr og strikket med strikkefasthet 20 masker per 10 cm, og synes det er penere. Det er en lettvekter av en dress, åkke som.

Jeg strikket største størrelse, 3 år, men dressen er da smalere siden jeg hadde en mindre strikkefasthet. Når jeg måler, er den litt under 2 årsbredden, men dette er en dress som jeg synes er bred i mønsteret,  så akkurat det er med vilje. Hr Monstermønster uttrykte tvil underveis på bredden, han mente at jeg hadde strikket voksendress før, og ikke trengte gjenta bragden. Det er god plass til klær under allikevel.

040

På sørlandsferien vår var frøkna og jeg turister i Grimstad mens gutta slappet av hjemme hos farmor og farfar, og måtte såklart innom Meretes Atelier for å kjøpe knapper til dressen. Flott navn på butikken, om jeg skal si det selv!

Frøkna satt på ryggen i meitai, og fikk da tilgang på knappehylla i rett høyde, og limte seg omtrent fast til marihøneknapprøret. Så marihøner ble det.

049

Gjentar fargebruken her: det meste er garn fra lageret.

Garnet ble nevnt i forrige innlegg, men jeg gjentar for å ha alt på en plass.

Dressen er strikket etter angivelsene til str 3 år, siden det skiller lite på str på 2 og tre år i oppskriften. Mottager er kusinen på snart to år. Her nord gir vi ulldress i bursdagsgave, selv på en bursdag i juni....

Lillafargen er Geilsk 100% tynd uld, kjøpt for å teste en gang, mørk blå er Duo Merino, kjøpt for å bruke opp et gavekort i Kristiansand, lys blå er et nøstebarnteppe jeg aldri strikket ferdig (gjeeeeesp! finnes det kjedeligere strikketøy enn nøstebarnteppet?) grønn er Shetland soft fra Malsen og Mor, sist sett i en grønn vest med bladmønster til frøkna , gul er en blanding av Shetland soft i fargen sunshine fra Malsen og Mor, og det gule restebiten fra Aestlightsjalet mitt, oransje er et hespe fra Nøstebarn, lenge voktet, siden de har sluttet med godfargen (arg!) og rød er Nøstebarns totråds, og grått er New Zealand lammeuld (75 gram).

Modifiseringer:
270 gram totalt gikk med, sånn ca 20 gram av hver farge (unntatt oransje, rød, gul og grønn) og jeg strikket med dobbel tråd og pinne 3,5 og pinne 3 til vrangbordene. Strikket vrangbordene enkle, og målte  lengde fra starten av strikketøyet, siden mottager ikke er lang i bena, og er en kort toåring. La ikke til noe på ermene, selv om jeg pleier det til vanlig. Jeg felte to (tre?) ekstra raglanomganger for å få dressen tettere i halsen, synes den er noe vid i mønsteret.

Strikkefasthet 20 masker pr 10 cm gir en dress omtrent 68-70 cm i bredde, noe jeg synes er mer enn bredt nok. Økte ikke noe for rumpa, siden det er plass til bleierumpe allikevel, og da ble ikke stripene forstyrret.

Og har du lest helt ned hit- du verden!

58 kommentarer:

 1. Kjempe flott dress! Den inspirerer til å lage noe lignende!

  SvarSlett
 2. For ein herleg fargeklatt av ein dress! Kusina er jammen heldig.

  SvarSlett
 3. Utrolig herlig dress. Blir jo inspirert til å strikke en slik dress. Du strikker masse nydelige ting. Ha en super duper kreativ dag.

  SvarSlett
 4. Kjempefin ble den. Kjenner på regnbuegarnabstinenser her...lurer på om jeg ikke må skaffe meg litt Kauni igjen. Men det funker jo vel så fint med rester i regnbuefarger, tro om en ikke skulle snuse litt i lageret...

  SvarSlett
 5. Den er så fin :-) Og også en rigtig sød fotomodel, du har, til at vise tøjet :-)

  SvarSlett
 6. Den ble kjempefin. Lurer på om jeg skal herme litt :)
  Snuppa må få en sånn til hun begynner i barnehage neste år.

  SvarSlett
 7. Så fin denne ble! Jeg har nettopp fullført min første hele dress, og jeg må si jeg angrer skikkelig på at jeg ikke laget en til min egen gutt da han var liten. Dressen er jo utrolig deilig.

  SvarSlett
 8. Denne ble jo bare kjempestilig! Artig med alle fargene..
  Har lyst å strikke en til lillefrøkna i det regnbuefargede garnet fra kauni, men dette frista jo også!:) Dødsfiiiin!!! :)

  SvarSlett
 9. Denne ble flott, syns jeg! Gøy med alle de ulike garntypene (hilsen en som er på restekjøret). Synd man ikke har noen småfolk å strikke til. Men gøy å lese om likevel!

  SvarSlett
 10. Kjempefin! Ytrolig smart måte å bli kvitt rester på;)

  SvarSlett
 11. Dressen ble knallfin den!!! Du imponerer igjen med de flotte fargene dine:)

  SvarSlett
 12. Oj vilken fin!!! Man blir glad av att bara se den! :)

  SvarSlett
 13. Den dressen ble kjempefin! Og skikkelig kreativ og flott måte å bruke opp restegarn på! Jeg sparer tipset fremst i panna, for det blir mye babyulltykkelse-rester om dagen.

  SvarSlett
 14. Kjempe flott dress. Jeg synes det er så fint med regnbuefargede plagg til barn. Veldig smart å ha grått som kontrastfarge. Er jo ofte man velger hvitt som kontrast, men som du sier så er kanskje ikke det så kjempe lurt til små barn.

  SvarSlett
 15. Kjempe fin dress :) Ingenting her i livet er helt koordinert eller akkuratt like stort så at fargene har forskjellig bredde gjorde dressen bare enda mer sjarmerende :) En kjempe ide som blir skrevet bak øret til jeg skal prøve meg på heldress (ser enda litt avansert ut for meg)

  SvarSlett
 16. Den var helt nydelig.. For noen farger... herlig..

  SvarSlett
 17. Fy søren for ein fin dress:-)!

  SvarSlett
 18. Sååå flink du er:-) Slik vil jeg også strikke!!

  SvarSlett
 19. Ein heilt utruleg flott dress! Den blei kjempefin med raud knappestolpe! Eg tar med meg tipsa om bredde, ekstra raglanfelling og kutt i auking for rumpa ;). Har lurt på korleis andre gjer det når dei strikker smale striper og skal auke. Systematikeren i meg liker ikkje at stripene blir ujevne...

  SvarSlett
 20. Noe av det flotteste jeg har sett!!!

  SvarSlett
 21. Du verden til deg også. Du gir meg så lyst til å starte på ting!

  SvarSlett
 22. Jeg nåede hele vejen - og den er sååå fin! Heldige modtager!!!

  SvarSlett
 23. Herlige fargekombinasjoner!! - håper du greier å holde den passe til henne over neste vinter :-)

  SvarSlett
 24. Så super regnbue dress. Storesøster hos meg hadde en veldig lang jeg liker bare regnbue periode. Så hun digger dressen :-)

  SvarSlett
 25. Fantastisk flott gave å gi bort! Alltid interessant å lese det du skriver, all the way down, ;0)
  Kjenner meg litt igjen i regnestykkeproblematikken... Skjer ofte noe når jeg skal dele opp, evt lage knappehull og sånt... Ja ja, er vel ikke så nøye på planleggingen, men det blir bra til slutt. Også her :o)
  Knallfin og glad dress!

  SvarSlett
 26. Barnehagens kuleste dress! (Blant barna, vel og merke)
  Det gjør seg med litt spreke farger på barneplagg altså. Orange ermer er det ingen som tenker over.
  Festlig det du sier ang. enkel matematikk. Samme erfaring her i huset, bare at det er jeg som er lekmannen med de enkle stykkene, og mannen realisten som gjør de litt vanskelige..

  SvarSlett
 27. Superduperfin! Elsker ROGGBIF!:o)

  SvarSlett
 28. Så fin!!! Kjempefin inspirasjon :D

  SvarSlett
 29. Kjempefin! Nå er jeg ekstremt utålmodig etter å bli kvitt betennelsen i albuen slik at jeg kan strikke og hekle igjen... Det er SÅ mye inspirerende i bloggverden...... :)

  SvarSlett
 30. Jeg leste hele og synes dressen var knakende fin! ;-)
  (og fikk pittelitt mer inspirasjon til å begynne på storebror sin som ble rammet av strikkekvalmen i høst, kanskje jeg kommer meg gjennom ammetåka fort og får den klar til kommende høst!? ;-) )

  SvarSlett
 31. Jeg liker regnbuefarget! :D

  Og regning er ikke alltid like lett (selv om jeg er den beste på det området her i huset) Som for eksempel når man skal regne ut hvor mange omganger det skal være mellom knappehullene.. hjelper ikke å regne og telle dersom man glemmer at knappehullet strikkes over 2 omganger: første pinnen = lage kast, andre pinnen = strikke kast, så strikke 18 omganger... Ikke rart det ikke stemte med det siste hullet. Flaks at ikke all den andre planlegginga gikk helt etter planene heller, for plutselig så stemte alt ;)

  SvarSlett
 32. Roggbif er min "go to" når det kommer til sortering av farger - men jeg ender alltid med å bli frustrert over at brunt ikke passer inn noe ordentlig sted, med mindre jeg deler i rødbrunt og gulbrunt, og det vil jeg ikke. Og ikke er det noe beige og svart og hvitt der heller... Men til heldress funker det fint!

  SvarSlett
 33. Fy søren, det tror jeg er den tøffeste dressen jeg har sett!!!!!! Flott med ROGGBIF

  SvarSlett
 34. Nydelig fin! Og jeg fikk en hyggelig flashback med ROGGBIF som jeg nesten hadde glemt! Jeg vil også sette i gang med regnbuestrikk! ;)
  Takk for inspirasjonen!

  SvarSlett
 35. jeg liker denne veldig godt, kjæmpe bra fargevalg

  helt enig med hvit i votter for 2 årig... det vil jeg nok ikke gentage igen.

  SvarSlett
 36. Kjempesøt liten fargeklatt du har ;)

  SvarSlett
 37. Eg las heile ja ;) Og dressen vart kjempefin! Nydelege fargar.

  SvarSlett
 38. Vakker rett og slett, og jeg synes rødt på knappestolpen var det eneste riktige :) Du strikker mye spennende for tiden, hilsen hun som akkurat har lagt opp til et Nøstebarnteppe til det kommende tantebarnet ;)

  SvarSlett
 39. Jeg bøyer meg i støvet......Fantastisk fin ;) OG JA, jeg leste helt ned....;)

  SvarSlett
 40. Ja du verden! Du skriver jo så artig at man MÅ lese helt ned ;)
  Fantastisk kul dress - jeg ble inspirert og tipper jeg kommer til å herme litt når høsten nærmer seg og Solstråla mi trenger ny! Også takk for tips om ekstra raglanfelling - jeg også synes denne dressen er VID!

  SvarSlett
 41. Dressen ble kjempefin! Flott juni-gave!
  Jeg har innsett at en viss grunnleggende mattekunnskap kan være greit i kombinasjon med strikkekunnskapen, men det går som regel greit! (Særlig når man har en mann å spørre som bare blir LITT oppgitt!)

  SvarSlett
 42. Nyyyydelig! Den satt som støpt på frøkna! Elsker fargene :)

  Og du, strikking og matematikk går hånd i hånd det ;)

  Klem fra Tromsø

  SvarSlett
 43. Aaah, det er der det kom fra: ROGGBIF, det hørtes jo så kjent ut, men jeg klarte ikke å komme på hvor jeg hadde det fra Ü
  Kjempefin dress! Også ser du at bare det kommer til rent strikke-tekniske regnestykker, så klarer du biffen. Hehe, tror det helt klart har med interesse og engasjement å gjøre.... Jeg har også laaaang naturfaglig utdannelse, men strever med enkle regnestykker. Hehe Ü
  Skjønner vi må legge oss i votte-is-spising-hard-trening før 17. mai. Sånn som det ser ut nå kommer 17. mai til å inneholde mengder med snø. Men inni hodet mitt er det visst vår allikevel!

  SvarSlett
 44. ROGGBIF er populært her i huset også. Kjermpefin dress, og det ble veldig bra med rødt i halsen og på knappestolpene. Synes utregningene dine ble helt perfekte jeg. :D

  SvarSlett
 45. Selvfølgelig har jeg lest helt ned dit!! Den ble rålekker, rett og slett! :)

  SvarSlett
 46. Wow!! Rålekker dress!!
  Imponerende hva du får til...
  Og om mattekunnskapene rakner litt, så gjør
  hvertfall ikke strikketøyet det!!
  Og jeg leste helt ned ja ;-)
  Klem fra Toten :-)

  SvarSlett
 47. Fantastisk fin - en skikkelig gla'dress

  SvarSlett
 48. Så fin den er!!! Kjenner at eg klør litt i fingrane etter å strikke regnbogestrikk igjen...

  God helg til deg og dine!

  SvarSlett
 49. Super dress til barnehagebruk! Kule farger!
  Ikkje ver lei deg for at du ikkje klarer alle reknestykkjer... eg har sjølv studert realfag ( inkl matte ) på UiB... og det er slett ikkje alltid den kunnskapen hjelper strikkinga mi :)

  SvarSlett
 50. Avra, hvor er den bare skøn og lækker og meget, meget smuk!
  Ja, hvid og børnehavebørn er ikke en god kombi, men grå som samlingsfarve er nu altså også meget smuk!

  SvarSlett
 51. Lekker, lekker, lekker! En dress til å bli i godt humør av!

  SvarSlett
 52. ROGGBIF sitter støpt i "husken" her også. -knegg-
  Ikke FÅ ganger jeg har kommet over regnbuer med feil i, altså!! Haha!

  Men du verden, denne dressen ble jo bare utrolig nydelig! Smelt!!!
  Jeg elsker jo farger.. Og nå er det sydilla hos meg. Endelig kom jeg igang igjen. Jippi!

  Og om mattekunnskapene ikke strekker til, gjør som jeg. Trøster meg med at man trenger ikke være god på ALT! :-D (jepp, jeg er ELENDIG i matte, og innrømmer det glatt...)

  SvarSlett
 53. Kjempefin dress! Du inspirerer virkelig! I fjor fikk mamma så mange kommentarer på at hun strikket på en ullbukse i juni- hun repliserte raskt med at det var til sommerbruk for Finnmarksunger! Hilsen Marthe

  SvarSlett
 54. For en nydelig dress! Skulle ønske jeg kunne strikke..

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.