30. desember 2016

Årskavalkade 2016

Velkommen til årskavalkaden for Monstermønsterstrikkingen i 2016!

Like årviss som nyttårshopprenn og værstatistikk og idrettsåret og Oscar og hele sulamitten; det er noe vakkert med å samle hele gjengen og telle høyt. For da kommer man til store tall, siden det har gått 365 strikkedager siden sist.

Og før vi setter igang med tallknusingen, la meg få takke for følget i 2016! Det er utrolig hyggelig at bloggen leses og kommenteres og at noen tar mot til seg og kommer bort og sier at de leser bloggen. Takk! Sånn fra hjerterota. Jeg unner alle å ha en sånn flott leserskare som min. Heia dere alle!Så sett deg godt til rette, finn fram strikketøyet, stettglasset eller kaffekoppen og så kjører vi igang med strikketallene 2016!

Først mengden;
56 prosjekter ble fullført (og 2 rekket opp halvveis). Det gikk med 6328 gram, altså 6,3 kg garn, som i lengde tilsvarte 18,4 km. 18,4 km er 657 blåhvaler på rad (om du finner 657 blåhvaler som er 28 meter lange), noe som trolig ville skape tull i rushtrafikken. Eller generelt.

Sauebønder, garnfargere, spinnere, garnfabrikker og garnbutikker trenger ikke nedbemanne med det første, siden jeg sikret med ca 7 kg garn inn. Men jeg kunne jo brukt lønna mi til verre ting.


Men hva ble strikket? Og til hvem?


Det er helt tydelig at barna vinner på strikkefronten i år igjen. Det kommer sjeldent som en overraskelse, all den tid jeg elsker å prakke på folk barselgaver og strikkede bursdagsgaver til tantebarn og overøser egne barn med ull. Ull. Mmmm.Går vi dypere inn i tallene enn voksen/barn, så sier bakgrunnstallene at jeg er den store vinneren av strikk i år, siden jeg har mottatt halvparten av voksenstrikket (10) , mens datteren igjen har mottatt 9 versus brorens 4 plagg. Mann 0. Igjen.

At jeg er tante til 10 barn merkes på strikkemengden til barn, men siden det ble 7 plagg totalt, så er det enten noen som ikke har fått (siden de bor ved Ekvator) eller så har de fått 0,7 plagg hver. 0,7 genser er jo ikke alltid kledelig.

Det lønner seg også være baby, siden det ble ti babyplagg. Fryser en baby i min omgangskrets, så er det ikke min feil.


Det ser ut til å være mye småstrikk på pinnene, men det er mest fordi de store strikkeprosjektene (to jakker og en genser til meg selv) tok så mye tid og krefter at det var godt med noe småtterier innimellom og etterpå.Fargefordeling i ferdige plagg:

Årets fargebruk kan se ut som jeg har gått fullstendig najonalistisk og strikker mye i flaggfargene rødt, hvitt og blått. Lite flagg å spore i strikketøyet, så her må vi finne andre grunner. Hvit ull er upraktisk i bruk, men jeg bruker det jo mye som bunnfarge i flerfargestrikk, så her må vi skylde på vottene.

Rosa og lilla har havnet nedover lista, overraskelsen lilla har fått deux point som de sier i Grand Prix, og det kommer trolig av at rosaperioden er på hell. Hvem skal jeg nå skylde på når jeg får behov for å strikke sukkersøtt?Nytt stolpediagram av året:
hva slags teknikker har jeg brukt i år?Jeg er tydelig svak for flerfargestrikk, noe som passer meg fint med fargesammensetninger og utfordringer med det. Nykommeren intarsia har satt sitt preg på 2016, med flere av de store prosjektene, og jeg spår mer patentstrikk i 2017, nå som jeg knakk koden. Fire nye metoder inn i 2016, det må jeg si er bra for læringskurven.  Overraskende lite flettestrikk, men jeg drømmer om en Arangenser til tiåringen, selv om han muligens ikke drømmer om det.

Og av fibertyper brukt i år, så er det sau som går av med seieren igjen. Angorakaniner og mohairgeiter puster lettet ut, og får beholde pelsen sin i fred dette året og.


Trend over tid får jeg ta til neste år, da fyller bloggen 10 år! Og jeg 40. Oi. 


Årets plagg i 2016:


Foto av Ann Myhre. 

Årets strikkeplagg: VEPSEJAKKA. Aldri har jeg fått så mye tilbakemeldinger som på denne jakka. Det er utrolig moro å ha laget den, og ha den på. Takk, folkens! 

Årets strikkebok; Strik og Mal -grafisk gobelinstrik av Charlotte Kaae, fordi da ble jeg så inspirert til å strikke vepsejakka. Det gir mye muligheter for nye strikketøy, og nye muligheter for broderibøker og pixelart jeg har samlet. 
Men Håll käften, jag recknar er fantastisk fin. Takk, Julia Skott for en morsom og gjenkjennelig bok om strikking, som ikke inneholder et mønster. 

Årets teknikk: intarsia i rillestrikk! Pga vepsejakka. Vepsejakka dominerer 2016. Årets gjentagelse: prikkejakke. Mine nevøer kan kjøre prikk til prikk i lang tid, da de fikk prikkejakker til toårsdagen OG treårsdagen, og lillebror som fikk prikkejakke til dåpsdagen kan arve tvillingstorebrødrenes prikkejakker. Årets håpløse:alle sjal eller halser jeg har strikket i år er rekket opp. Er du et sjal ,er sjansen stor for å rekkes opp. Men jeg trenger sjal, så jeg håper intenst på at trenden kan endres. 

Årets mottager: meg selv. Tre jakker og en genser? Jammen ikke verst! 

Årets garn: Finull. Vottefavoritt. Jeg skryter stadig av at Finull har så mange fine farger, men strikker allikevel votter i svart og hvitt. Så hør på det jeg sier, ikke det jeg gjør... 

Mest brukt: Vepsejakka. Selv når det var altfor varmt. Sånn i tilfelle noen skulle se den. 

Årets dings: Instagram på telefonen. Må si det er årets tidstyv også. 


Årets farge: Blått begynner å klatre, etter mange år uten. Men svart og hvitt er stadig i dominans sammen. 
Lurøy fordi det var utrolig moro å få komme og være strikkehumorist og kursholder, noe som gir veldig mersmak. Så om du trenger en entusiastisk Monstermønster, så er jeg med! :)

Oslo Strikkefestival fordi jeg traff så mange hyggelige mennesker og var på strikkefestival på bursdagen min. Stor stas. 

Årets strikkefellesskap: Strikkeklubbene mine (jepp, to stykker!) og Vottelauget. Det å møtes og strikke og prate sammen, eller bare prate, det er skikkelig fint. Takk for at jeg får være med, flotte venner. 

Strikkeåret 2016 har vært et godt strikkeår, selv om livet og verden har vært litt ymse. Takk for alle som ennå henger med på bloggen, det er godt å vite at strikking og vrøvl ennå fenger. Det er et fint fristed for min del å få dele strikke- og garnentusiasmen med andre.


(og skulle du ikke få nok av kavalkader og strikkediagrammer, så ta en tur innom etiketten årskavalkade i bloggen, der finner du de siste ni årene...)

34 kommentarer:

 1. Nydelig kavalkade, inspirerende å lese om den samlede produksjonen. Eeeelsker bildet med det røde.... sjalet �� Godt nytt år Merete!!
  /Hilsen Carin

  SvarSlett
 2. Fantastisk lesning som alltid! Gjettet nok at vepsejakka ble årets plagg:) Nå gleder jeg meg til alle andre strikkere legger ut sine kavalkader, min er allerede publisert. Godt nytt strikkeår til deg :)

  SvarSlett
 3. Supert! Gleder meg til fortsettelsen 🎶💃🏻💋

  SvarSlett
 4. Gøy å lese. Gleder meg til å følge med på hva du lager i 2017 😃

  SvarSlett
 5. Beste årskavalkaden :)
  Jeg er helt forelsket i Vepsejakka, minste tantegullet fikk en Rævecardigan (litt kjappere i str 2 år)
  Elsker at du har satt opp statistikk på hva slags garn, hvilke farger, og hva det ble utav alt garnet (mens en annene knapt husker hva man har laget).Gleder meg til å følge deg videre :)
  Godt nytt år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for følget i 2016! Godt at andre også kan synes statistikk er moro!

   Slett
 6. Hyggelig læsning. Jeg følger troligt med,selvom jeg ikke kommenterer så ofte - 2017 kan kun blive bedre end dette år. Godt nytår!

  SvarSlett
  Svar
  1. 2016 kan godt gå i glemmeboken. Godt nyttår! Så følges vi videre i 2017!

   Slett
 7. Jeg visste det!!! Det ble Vepsejakka!!:) Men så er den knakanes fin da;)
  Godt nyttår Merete! Gleder meg til å følge deg i 2017:) Da håper jeg vi snakkes også;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Du, det håper jeg og. Stor sjans for at vi møtes på noen strikketreff, vel?

   Slett
 8. Så fin kavalkade. Gleder meg til å følge deg i året som kommer :-)

  SvarSlett
 9. Det er alltid artig å lese strikkebloggeres årskavalkader! Og ekstra kjekt når det er så forseggjort som dine er :) Godt nytt (strikke)år!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk! Det er litt gøy å legge omtanke i alle tallene, og presentere dem litt mer enn oppramsing. Moro å se hva som gjemmer seg bak tallene.

   Slett
 10. Jeg bare elsker disse årskavalkadene dine. Tenkte jeg skulle droppe min i år, men nå ble fristelsen for stor etter å ha lest din. Så nå skal jeg til med en liten miniutgave av strikkekavalkade. Ønsker deg et riktig godt nytt strikkeår og gleder meg til å følge deg i året som kommer også.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig kjekt at du ble inspirert, Hanne! Godt nytt strikkeår til deg og!

   Slett
 11. Alltid veldig morsomt å lese årskavalkadene dine! Gleder meg til å strikke og skravle med deg i 2017 også! Og den vepsejakka er bare dritkul!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så klart skal vi strikkes og skravles i 2017 og! Hurra!

   Slett
 12. Godt nyttår Merete🎉 Jeg bøyer meg i nøstet for dine kavalkader. Vanvittig oversikt og veldig imponerende. Så gøy å lese :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Jeg har jo moro av å lage disse, selv om det er passe nerdete. Heia tall og strikking!

   Slett
 13. Bøyer meg i støvet, alltid koselig å lese kavalkaden din og sitter og tenker på hvor mye tid det tar å lage den. Jeg nøyer meg med en godt nyttår hos meg jeg.... ;)
  Gleder meg til neste år ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tar fort en kveld eller to... men med gode notater i løpet av året, er det kjappere .

   Slett
 14. Fanstastisk statistikk! Jeg lurer meg på hvordan du lager de fine diagrammene jeg...

  SvarSlett
  Svar
  1. Excel! Legger inn tallene i excel, og lager diagrammer der. Så limer jeg dem inn i Paint for å kunne lage et bilde av diagrammet, som jeg så laster opp.

   Slett
 15. Jeg leser alt du skriver, og merker at du påvirker strikkevalgene mine. Var litt kry over at jeg strikket kofta Siri først!
  Følger deg videre i år og gleder meg til det.

  SvarSlett
 16. Det er et kjempekompliment at jeg påvirker strikkevalgene! (Derom du ikke styrer unna, haha!) Takk!

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.