22. august 2013

Midt i blinken

005

Fettern har vokst, som snartåtteåringer flest.
Her i huset foregår lengdevekst i rykk og napp, sånn at man klør seg i hodet over alt som passet i forrige uke, ikke lenger passer nå. Og det som passet sist det var ullsesong (juni, haha) har iallefall ingen garanti for at passer denne høsten.

Og da er mammaen lur og ønsker seg tantestrikket genser til bursdagen, en snusfornuftig, myk gave kan snikes inn oppi all legoen.

 026

Nevøen har ikke bursdag før senere i høst, men jeg var så godt i gang med strikkingen i ferien at den plutselig var av pinnene like fort som den kom på. Fire dager + pinne 3,5 + 7 nøster Karisma gir en åtteåringgenser. (Ok, det holder ikke å legge pinne 3,5 sammen med nøstene i fire dager, om det var noen optimister der ute)

Og flaks for tante var bestillingen en ikke for tykk genser, ellers alt ok. Snakker om frie tøyler! Takk!


003

Flaks for meg at jeg bor sammen med noen som er året yngre enn fettern, og så da kan bestikkes med frosne melkeprodukter for å stille opp som modell  på en litt for stor genser.Jeg synes is er forbeholdt dager der jeg ikke bruker ullgenser, men på meningsmålingen foretatt på brygga, ser jeg at jeg er i mindretall.007

Ensfarget er fint. Og litt sånn stor-gutt-feeling.


Untitled

Helt ensfarget kan jo smake av tante strikker ting en likegodt kunne kjøpt, så noe orginalitet måtte jeg finne på. Og jeg har lenge hatt en ide om å strikke en blink midt på en genser. Helst skulle jeg strikke den inn i genseren, men etter mye stygge ord og opprekket garn, så slo hjernen min over i feriemodus, og insisterte på at det gikk an å sy på detaljen etterpå.

Untitled

Det gjør det!

Blinken er strikket etter prinsippet til π-sjalet til Elizabeth Zimmermann. maskeantallet dobles i en serie der avstanden mellom hver økningomgang er dobbel så stor som forrige omgang. Da får du en sirkel.

Jeg la opp 9 masker, fordelte de på tre pinner og strikket rundt.
Strikk en omgang rett.
Økeomgang: *1 rett, øk 1*
Strikke 3 omganger rett.
Økeomgang: *1 rett, øk 1*
Strikk 6 omganger rett.
Økeomgang: *1 rett, øk 1*
Strikk 12 omganger rett.
Økeomgang: *1 rett, øk 1*
strikke 24 omganger rett.

Ser du at omgangene uten økning dobler seg fra gang til gang? 3-6-12-24- neste blir da 48 om du skal ha en duk.

Om du skal se et UTROLIG vakkert teppe strikket slik (ok, så er det bildene som gjør greia) så ta en titt hos Jared Flood, aka Brooklyntweed. Han har tatt økningene som kast, gjetter jeg på.
Ørti andre tepper/sjal/duker er strikket etter samme prinsippet på Raverly. Finn et hullmønster du liker, eller bare strikk ivei.

4 omganger hver av rødt og hvitt, og voliá- en blink! De to ytterste omgangene strikket jeg med blått, sånn at det skulle bli ganske usynlig å sy på, og sydde fast med samme tråd som jeg strikket med. Du trenger ikke røntgensyn for å se at sømmen allikevel er synlig, men åtteåringer står sjeldent stille. Så ikke driv selvpisking om sømmen allikevel blir litt skakk, bare kom med motpåstander om at man har for mye fritid om andre sjekker sømmer på barneklær.


Untitled


Jeg brukte målene til en genser i rett størrelse hos Drops, men det var alt jeg brukte av oppskriften, siden den var fra toppen og rundfelling, mens jeg strikket fra bånn og brukte raglan.

7 nøster Karisma i mørkeblått, litt rester til sirkelen og pinne 3,5 til en åtteårsstørrelse.

Jeg har hatt hjertebank med Karisma og vasking før, men den finner fasongen igjen når den tørker. Jeg har testet to ganger allerede, først en omgang for å få den fin til gaveinnpakkinga, så en omgang i maskinen da fotomodellen fikk kroneis med sjokolade på ermene.

Ok, dette er jommen tegn på en utålmodig blogger når gaven er blogget før den er gitt bort. Men åtteåringer leser ikke strikkeblogger.

20 kommentarer:

 1. den var jammen skikkelig kul! takk for sirkeloppskrift, den kan jo brukes til en hel haug med morsomme ting :)

  SvarSlett
 2. Hvor er den bare fin! Rigtigt god sweater til en heldig 8-årig :)

  SvarSlett
 3. Åtteåringen leser faktisk strikkeblogger, for å se nye bilder av sin fetter - men det er mer bilder enn tekst som opptar ham, så jeg tror jeg gaven forblir hemmelig...

  Tusen takk sier mammaen, denne var fin!

  SvarSlett
 4. Så enkelt og så stilig!! og fire dager du, liksom... Den blinken gjorde virkeleg susen, kjekk storguttstrikk, ja! Gratulerer nok ein gong med eit flott og inspirerende blogginnlegg!!

  SvarSlett
 5. Så flotte barn, og utrolig kuul guttegenser! Fine bilder, og veldig artig skrevet! Småhumrer her jeg sitter!

  God helg!

  SvarSlett
 6. Veldig kul genser! Stor gutt med litt lekenhet, det liker jeg.

  SvarSlett
 7. Oj, så flott den var, du er helt enorm flink, nå er det lenge siden jeg har vært innom i bloggverden, men nå er jeg 'plutselig tilbake' som du kan se i bloggen min! Ser at du har reklamert så flott om heftene fra Rasmilla, må jammen bestille det ene som passer til twinsen sin alder! Ha en nydelig strikke helg hos deg og din familie!

  SvarSlett
 8. Utrolig stilig genser Merete!

  Og teppet ditt!!!! WOW! Det er helt fantastisk!!!
  :D ( <--Stjerneøyne!)

  SvarSlett
 9. Fikst med eftersyning af detalje... jeg var ellers i gang med at tænke så det knagede om hvordan du lige havde fået den prik med i strikningen.

  Her hos os kender vi også det med børn der vokser i spring... gruer allerede for om der mon er noget varmt, nogen af dem kan passe ;)

  For øvrigt, tak for linket... pludselig var der en hel masse skønne norske bud om hæftet :)

  SvarSlett
 10. Tøft! Heldige nevø som har ei sånn strikketante.
  Men så må eg spørre om den grå genseren som søstra i bakgrunnen har på seg? Den ser nemlig også veldig fin ut - eg er på jakt etter noko å strikke til mi nybakte skulejente.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hennes genser har venninna mi strikket til henne, og hun komponerte mønsteret selv, så den har vi ikke mønster på, dessverre. Eget innlegg om jakka er her (med større bilder) http://meretesmonstermonster.blogspot.no/2011/06/pauseinnslag.html

   Slett
 11. Kjempefin genser. Så kjekt å få slike bestillinger. Den faller nok i smak.

  SvarSlett
 12. Herlig genser! Du er akkurat like snill strikketante som meg. Litt selvskryt må vi kunne unne oss :) Jeg skal i gang med en genser til en tantegutt ganske snart, og den gaven er forsinket! Kjempefint med blink midt på magen.

  SvarSlett
 13. Får håpe du treffer blink hos mottaker ;) Artig å lese hos deg, du skriver godt :)

  SvarSlett
 14. Midt i blinken, ja - det må jo bare bli bra for åtteåringen :)

  SvarSlett
 15. Herlig! Minner meg om vesten mamma hekla til meg på søttitallet, hekla som to store rundinger med blink, og to firkanter påsydd over skuldrene.

  SvarSlett
 16. Elsker meningsmålinger på brygga! :-)

  Genseren er kjempefin, og blinken ble prikken over i'en!

  SvarSlett
 17. Kul genser! Og takk for oppskrift på sirkel, tenker det kan brukes til f.eks ammeinnlegg (som jeg ble spurt om på jobb forrige uke). God helg!

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.