20. september 2015

Kalde farger

IMG_3543

Noen som husker disse krukkene med garn, vann og plantedeler?

I starten av august plasserte jeg dem på verandaen, og lot dem seile sin egen sjø. En sjelden gang i blant har jeg snudd litt på dem, for et jevnere resultat bør du snu dem oftere enn sånn dagevis i mellom, men når jeg gikk for metoden seile sin egen sjø, så fikk de klare brasene selv.

Vi presenterer fra venstre side: reinfann, blåbærlyng, blåbærsaft (sånn konsentrat fra butikken, ikke selvplukket), rogneblader og gurkemeiepulver.IMG_3905

Førsteinntrykket når jeg tømte krukkene tre uker senere var litt skuffende. Det luktet sært, og jeg lot hespene tørke utendørs, så hobbyen min ikke skulle forpeste resten av husstanden. Litt kvist og kvast hang igjen i hespene, men når de tørket, så var det meste ristet utav. Først var jeg litt mellomfornøyd, siden lukta var litt rar og fargene blasse, men når garnet hadde tørket og luftet seg, så gav den rare lukta seg, og jeg ble mer fornøyd med fargene.

IMG_4194

Så nå presenterer jeg:

lysebrun bakerst; rognebladene.
lyselysegul, reinfann.
mørkere lysebrun (den er ikke akkurat mørk) blåbærblader.
gul; gurkemeie.
jevn støvlilla; blåbærsaften.

Mest overrasket er blåbærsafta, for der gikk jeg lei av å hespe opp garnet, så jeg bare dyttet et helt nøste oppi glasset, med fare for at fargen ikke trengte inn i midten. Men det har tydeligvis ligget så lenge at det ikke var noe problem.

Konklusjon?Graf til plantefarging Jo, ikke så verst. Absolutt brukanes. Mye dusere farger enn jeg hadde tenkt, men skal jeg få sterkere farger, må jeg til med fargebad og oppvarming. Denne kaldfargemåten har vært moro å teste, siden det er utrolig lite innsats som skal til. Jeg er gira på mer plantefarging, så jeg skal lese den vakre og inspirerende  Plantefargeboka mi i vinter og være klar til neste vår.

Og hvordan er garnet etter å ha ligget i vann og fargeemner i to-tre uker? Overraskende uforandret. Det var det jeg var mest spent på, forsvåvidt.

20 kommentarer:

 1. Jeg likte godt gurkemeie og blåbærsaft, det kunne jeg tenkt meg å prøve sjøl og faktisk klare å bruke til noe. Men vet du noe om holdbarheten? Holder fargene over tid, eller vaskes de ut?

  SvarSlett
  Svar
  1. Gurkemeien har jeg strikket votter av, de er vasket, men ikke brukt ennå, siden det er tidlig høst. Så får vi se etterhvert.

   Slett
 2. Åh!
  Så spennende!!

  Jeg har TENKT på dette lenge... Sammen med "tusen andre ideer som jeg enda ikke har satt ut i livet", så enda godt du har testet og kan fritt gi fra deg erfaringer :D

  Takk!

  Flotte farger, spesielt blåbæren!

  SvarSlett
 3. Hei. Den gule og den lilla ble veldig fine! Lurte på hvilket garn du har brukt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Det glemte jeg skrive i teksten! Det er hvit finull, kjøpt på husfliden.

   Slett
 4. Så morro å se hva det ble til med farger.
  Jeg farget en gang med rødløk........jeg vil ikke nevne den lukta!!!! Usj
  Te og kaffe har jeg også prøvd. Du vet, de flekkene som blir etter å søle kaffe eller te på et plagg.
  Men jeg synes fargene ble altfor duse. Ja, slik som du fikk på noen av dine fargeprøver.
  Jeg tok dem i microen noen minutter etterpå, for å fryse fargen.
  Ellers tror vel alle at rødbeter gir en flott rødfager. Men den farger veldig dårlig den også.
  Best erfaring har jeg med Coolaid saft fra USA. Men den lukter ikke særlig godt den heller.
  Lykke til med videre farging....
  Og god søndag. :)

  SvarSlett
 5. Spennende forsøk, jeg er glad du har testet for meg - for jeg er altfor utålmodig til kaldfarging! Har testet blåbær og litt annet jeg fant i kjøkkenskapet tidligere med noen garntuster, men syntes ikke det ble så spennende farger ut av det. Men det er morsomt å eksperimentere med farging!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg merket meg for øvrig seilterminologien i innlegget, er det hangover fra piratdagen? Hihi ;-)

   Slett
 6. Mycket spännande. Vill gärna färga med växter, det blir så fint. Provade för många år sedan. Nu när jag ser vad du gjort får jag lust att göra det igen.

  SvarSlett
 7. Bark fra older ble fint, det trengs imidlertid ganske mye for å få det jevnt. Pulverkaffe ble jevnt, men ganske stygg tobakksreklame. Gurkemeie mest vellykket. Likte blåbærfargen din!

  SvarSlett
 8. Ikke tobakksreklame - farge. Noe herk å skrive på mobile. ....

  SvarSlett
 9. Ikke tobakksreklame - farge. Noe herk å skrive på mobile. ....

  SvarSlett
 10. Bark fra older ble fint, det trengs imidlertid ganske mye for å få det jevnt. Pulverkaffe ble jevnt, men ganske stygg tobakksreklame. Gurkemeie mest vellykket. Likte blåbærfargen din!

  SvarSlett
 11. Kjekt at du poster resultatene dine :-) Jeg har et glass med blåbærlyng stående i vinuskarmen og er foreløpig litt skuffet over fargen. Men jeg tenkte at kanskje resultatet hadde blitt annerledes med vårlyng? Altså før blåbærene kommer?

  SvarSlett
 12. Du må nok fram med kool-aiden for å få sterkere farger, men gøy å prøve noe nytt! Ha en fin, ny, uke hos deg!

  SvarSlett
 13. Veldig moro - og ja, overraskende at det ikke ble mer farge. Blåbærfargen var jo flott!!! Gleder meg til fortsettelsen Merete!!!

  SvarSlett
 14. Hei Merete! Gøy å lese om fargingen din!
  Jeg har jo prøvd noe av det samme. Fikk mange lyse varianter, akkurat som deg. Gurkemeie ble finest. Blåbær skal visst ikke være lysekte - fargen blir gråere relativt fort, og det sies at den blir nesten borte etter hvert. Veldig synd!
  Har blogget om det her: http://asalmanakk.blogspot.no/2015/08/fargesprakende.html, og her: http://asalmanakk.blogspot.no/2015/08/fargerikt.html
  Med reinfann fikk jeg rosagulbeige - som jeg fant ut var en perfekt hudfarge. Så nå må jeg begynne å strikke dukker....

  Etter kaldfargingen har jeg eksperimentert med "varm"farging - dvs i gryter. Da ble det atskillig mer fart i sakene. Advarsel : Det er fort gjort å bli helt hekta..... Må finne et kurs i plantefarging - meld fra om du hører om noe i nærheten!

  SvarSlett
 15. Litt kjedelig med fargene som ble for lyse, men den lilla ble kjempefin! Gleder meg til oppdatering om fargenes holdbarhet :)

  SvarSlett
 16. Digger den blåbærfarga! Og sammen med den ble gurkemeie veldig stilig. Er svak for gul&lilla sammen... Takk for at du deler eksperimentet ditt! Og takk for artig blogg:)
  Kristin

  SvarSlett
 17. Spennende å følge med på. Og noen ganger kan jo duse farger være akkurat det man ønsker. Likte nok best gurkemeie-garnet, det ble en flott gulfarge.

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.