30. april 2014

Heldress strikket rundt og klippet opp - den tekniske biten

Untitled

Som lovet, et innlegg om oppklipp av heldressen. Oppskriften sier strikk frem og tilbake, men noen av oss er bevæpnet med saks.

Kjekt å strikke rundt om
1)man har aversjon mot vrangmasker,
2) har mønster på dressen som man ikke har lyst til å strikke på vranga,
3) har lyst til å prøve noe nytt.

Det finnes flere veier til Rom, her er den jeg fulgte:

Jeg fulgte oppskriften frem til der man feller 4 masker midt foran, der knappestolpene kommer.
På neste omgang la jeg opp 5 masker, så jeg hadde litt å klippe i.
Det var også greit at det blir et hull her,for det blir kanten til knappestolpen.

Jeg strikket videre rundt og rundt til jeg var ferdig med raglanfellinga, og mønsteret fortalte meg at jeg skulle plukke opp til knappestolper og strikke hals.Untitled

Jeg heklet da klippekanten etter den greie beskrivelsen hos NinaPetrina (fin fotoserie).
Jeg strikker opp masker til knappestolpene FØR jeg klipper, for det blir litt draing i maskene når jeg strikker opp masker.

 Untitled

Når jeg skal strikke på knappestolper, så foretrekker jeg å strikke opp masker. Det gjør jeg ved å strikke opp en og en maske langs kanten, jeg bruker den ene maskebenet, og strikker dem opp langs linja der de ligger. Jeg plukker opp 3, hopper over neste, plukker opp 3, hopper over neste.

Jeg bruker også et halvt pinnenummer mindre enn jeg bruker på resten av dressen, så det ikke skal bli for løst.

Etterpå klippet jeg opp mellom de forsterkede kantene, og strikket på halsen.

Et tips for knappestolper og knapphull, strikk knappestolpen som skal ha knappene på først. Da kan du vurdere plasseringen av knappene, og det er lettere å regulere avstanden mellom knappene før du strikker knappestolpen som har knapphullene. Jeg vil ofte ha flere knapper enn mønsteret sier, siden jeg ikke liker at det gliper mellom knappene.

Et annet tips for knapphull er at knapphullet gjerne kan plasseres nærmere innsidekanten av jakka enn midten, for i bruk blir det mye riv og slit i knapphullet, og er det for langt utpå kanten, så kan det bli litt slafsete i ribben.

Knapphull foretrekker jeg legge i dumpa som dannes av vrangmasken i vrangborden.

Untitled

Kanten brettet jeg inn, og sydde fast med kastesting. Her er kanten, etter en vask og strekk (evt litt damping) vil den være mere rett.


071

Du får en ørliten kant ved knappestolpen når du strikker rundt og klipper opp, og det må du vurdere om du synes er ok. Jeg synes kanten stabiliserer knappestolpene, og kan brukes dekorativt. Bildet over er fra jakka jeg nettopp strikket til datteren, at hun har et hemmelig glitterbånd på innsiden er stas.Håper dette var noe nyttig!
Som sagt, det er flere veier til Rom, og det er flere måter å montere strikketøy på. Dette var en måte.


God 1.mai i morra!

16 kommentarer:

 1. Supert! Dette var veldig klart og tydelig selv for et hode langt inn i tåkeheimen. Jeg får bruk for flere av tipsene ganske snart, selv om det er knappestolpe på ikke-oppklipt jakke, så timinga er eksellent for min del. Tusen takk for forklaringa!

  SvarSlett
 2. Takk for gode tips og beskrivelser! Min påbegynte heldress strandet etter deling til knappestolpe. Neste gang er jeg ikke i tvil - da strikkes det rundt.

  SvarSlett
 3. Supert at du deler! Garantert mange som setter pris på det:)
  Fin 1. mai ønskes deg også!

  SvarSlett
 4. dette innlegget var midt i blinken for ei som har ei jakke liggende å slenge, som trenger knappestolper, og litt ekstra kjærlighet. den har vært ganske så hatet, denne jakke de siste månedene =)

  SvarSlett
 5. Liker sånn strikkenerding! Må lære meg den heklingen:)

  SvarSlett
 6. Gjorde det samme da jeg striķket Eirajakken. Takket være at du linket til oppskriften på hekling istedrnfor sying i ett tidligere innlegg

  SvarSlett
 7. Takk for gode tips!! Jeg holder på med en hel babydress og der skal tipsene benyttes! :-)

  SvarSlett
 8. Den heklingen, aj aj kanskje jeg bare må hoppe i det :) snill du som deler av din kunnskap!

  SvarSlett
 9. Smukt med bånd på belægningen, hvor du har klippet... Elsker at klippe i mit strik, første gang var nervepirrende, men nu går det som en leg

  SvarSlett
 10. Tusen tusen takk for tips! Jeg har to jakker på pinnene; begge strikkes rundt og jeg skal klippe for første gang... Spør nok mamma (mitt eget levende strikkeleksikon), men bilder og forklaringer fra andre er også kjekt å ha :-)

  SvarSlett
 11. Lurte på om du har prøvd å strikke vester rundt? Da tenker jeg på bærestykket og armåpningnene. Strevde meg i hjel med en mariusveste med baklengsstrikk. Vurderte å strikke rundt og klippe opp til åpningene etterpå men så skal det jo felles litt i forbindelse med åpningene så jeg tok ikke sjansen. Noen erfaringer?

  SvarSlett
 12. Kjempebra! Dette innlegget kommer jeg garantert tilbake til:-)

  SvarSlett
 13. Mulig jeg skal vurdere denne om jeg enda en gang skal strikke denne dressen. Smart å lage stolpe før klipping, det har jeg ikke prøvd før!

  SvarSlett
 14. Så flink du er å dele nyttige råd! Skal nok ha bruk for dette når mine to kofter som er på pinnene nå endelig blir ferdige, men ser ut som det å begynne på nye ting er det jeg gjør for tiden… ha en koseligi helg!

  SvarSlett
 15. Så fint med veiledning. Bra at du nevner det med knappehullenes plassering. Dette er nemlig lurt. All ære til deg som gir råd videre til andre strikkere :)

  SvarSlett
 16. Flott beskrivelse og gjennomgang!

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.