5. august 2013

Ullnerding på ferie - museumsfabrikken på Sjølingstad

Sjølingstad uldvarefabrikk

Jeg er hjemme i min barndoms by, og dro med ungene på ullvarefabrikken på Sjølingstad, 8 km fra Mandal. Sjølingstad uldvarefabrikk er en levende museumsfabrikk, det produseres ennå tepper og spinnes garn der, som det har vært gjort fra starten i 1894, og frem til i dag da den ble omgjort til en museumsfabrikk.

Jeg hadde skumle hensikter om å fylle lageret med litt lokalspunnet garn (60 kroner for 100 gram,  ikke galt!), og få ungene med på ullverksted. Ullelsk må dyrkes frem hos neste generasjon også. Og det regnet.

Sjølingstad uldvarefabrikk

Ull som kikker ut av vinduet og lurer på om det kommer til å bli teppe eller garn.

Sjølingstad uldvarefabrikk

Det klaffet med omvisningstid, så vi slang oss med og fikk se maskinene i bruk. Her spinnes garn fra forgarn (har du sett Platelopi feks? Klassisk forgarn) over til spoler.

Sjølingstad uldvarefabrikk
Sjølingstad uldvarefabrikk

Renningen her har tohundre sneller på snelleveggen, og de store teppene har ofte 10 X 200 tråder.

Sjølingstad uldvarefabrikk

Jaquardteppene er de spesielt kjent for, her er fuglemotivet i full sving. Det bråker innmari, så jeg kan levende forestille meg bråket når alle vevene var i gang samtidig i det store vevrommet.

Sjølingstad uldvarefabrikk
Mønsteret er på hullkort, og det overføres til maskinen ved at veven åpner seg forskjellig avhengig om det er hull eller ikke. Forløper til binær kode og vår tids datamaskiner.

Sjølingstad uldvarefabrikk

Skyttelen går i en fart av 90 km/t, og det er stålbur på kantene i tilfelle den løsner i fart. De hadde visstnok hull i veggen...  Eldstemann var superimponert over farten, det er jo motorveifart,jo!

Sjølingstad uldvarefabrikk

Omvisning er muligens morsomst for mor (selv om maskiner og historie er kjekt for den yngre garde og)  så favoritten for ungene var ullverkstedet for barn. Vi nålefiltet hver sitt sitteunderlag, men ungene ville heller ha det på veggen, for de ble så fine. Nåla er skarp, så treogethalvtåringen ble voktet litt på under nålefiltingen, men det var snartsju som trengte plaster. Ups.


Sjølingstad uldvarefabrikk

Og når du synes du har filtet nok, så blir kunstverket ditt kjørt gjennom nålefiltingsmaskinen som har 4800 filtenåler som gjør sitt beste for å filte alt bra. Snartsju fablet om alt annet vi burde teste gjennom maskinen som kunne få tusenvis av hull. Favorittforslaget var melkekartonger sånn at all melka rant ut. Kanskje like greit vi ikke fikk styre den maskinen selv?


Sjølingstad uldvarefabrikk

Og når mor fråtser i garn, fråtses det i is og sjokomelk i museumskafeen.  Bestikkelser, bestikkelser.


Sjølingstad uldvarefabrikk

Nydelige dype, klare farger! Garnet er ikke supermykt, men omtrent som Finull/Nøstebarns.
Tykkelsen er 350 meter/100 gram på totrådsgarnet og 230 meter/100 gram på tretrådsen.

Jeg fikk med meg hjem noe mohairsokkegarn, ullsokkegarn, litt sjølingstadsgarn og et nøste Symre fra Telespinn.

De sender garn om du tar kontakt med ullvarefabrikken, men jeg synes de burde fått egen garnpresentasjon med fargekart og garntyper på museets hjemmeside, sånn at flere som er interessert kunne få testet garnet. Alle er jo ikke innom Mandal på ferie, eller klarer overtale reisefølget å stikke innom. Jeg hadde regnet på min side, samt lovnad om is.

Sjølingstad uldvarefabrikk

Teppene kan man også kjøpe, enten som sofatepper, sitteunderlag eller vogntepper. Vi har nettopp fått nytt sofateppe (innlegg kommer når jeg og teppet gjenforenes etter ferien)  så det ble ikke teppe på oss. Garn derimot...

Sjølingstad uldvarefabrikk ligger 8 km fra Mandal, i retning vestover. Det er greit skiltet.  Du trenger bil eller sykkel, for det  ligger litt gjemt oppi dalen.


16 kommentarer:

 1. Det lyder som en god dag!

  SvarSlett
 2. Ser ut til å ha vært en spennende dag for både liten og stor spør du meg. Og det blir jo aldri feil når man kommer hjem med noen hesper deilig ullgarn. :)

  SvarSlett
 3. Henger masse på Sjølingstad selv og liker garnet godt - alt til sitt bruk :-) Så ut som om du hadde en fortreffelig dag!

  SvarSlett
 4. Det hørtes ut som en vellykket dag :) Ullfilting er kjekt, men drøyt i lengden så artig de hadde hjelpemiddel :)

  SvarSlett
 5. Nå fikk jeg jammen lyst til å dra på en liten garn-ferie. Ser ut som om tilogmed ungene koste seg :)

  SvarSlett
 6. Jøje meg - ikke feil å tilbringe noen timer her, skjønner jeg! Det garnutvalget fristet, fargene var helt etter min smak!

  SvarSlett
 7. Der var vi også innom i sommer, men misset omvisningen dessverre så da fikk vi bare sett rommet de solgte garn. Noe som i og for seg var spennende, men jeg ser jo på bilene her at vi gikk glipp av masse moro. Hmpf!

  SvarSlett
 8. Dette ser kjempestas ut. Jeg hadde kost meg på et sånt sted! Synd vi ikke skal i den retningen med det første.

  SvarSlett
 9. Kjører stadig forbi skiltet til Sjølingstad, og tenker, Hm, det er for dumt at man ikke har vært innom der en tur... Men så tar jeg meg i det, motivasjonen er ikke sterk nok, og jeg tror det sikkert er kjedelig uansett. Dermed ruller hjulene rett forbi.
  Men NÅ! Nå blir det plutselig museumsbesøk!
  Har du vurdert jobb i reklamebransjen? Reisejournalist?

  :D

  SvarSlett
 10. Har vært der noen ganger jeg også. Favorittgarnet mitt er fra grå trøndersau, men vet ikke om de har der lenger.
  Har dere besøkt miniparken møllepark, da? En suksess det også!

  SvarSlett
 11. Wow det er jo perfekt utflukt da - ser så hyggelig ut.

  PS takk for hyggelig kommentar hos meg - faktisk helt tilfeldig at garnet matcher esken.

  SvarSlett
 12. Se, det er et feriebesøg, som jeg kan forstå. Og det lyder også som om børnene synes, det var et spændende sted.

  SvarSlett
 13. En absolutt fantastisk dag! Ferie etter min smak :)

  SvarSlett
 14. For en opplevelse! Takk for alle de fine bildene og ikke minst for å la oss ta del i hele opplevelsen. Nå bare må det bli en tur til dyreparken i Kristiansand, med en liten dagstur til Mandal :-) ...neste sommer.

  SvarSlett
 15. Akk, hadde jeg bare visst om dette da vi var i området i fjor sommer (for ikke å snakke om: hvorfor har aldri foreldrene mine tatt oss med dit alle de somrene vi tilbrakte i Mandal hos besteforeldre da vi var yngre?). Takk for tips!

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.