21. juli 2013

Reduce, reuse, recycle

035

Det vakre sommerværet (hvis du er fan av 10 grader og regn) inspirerer til innesysler som rydding.
Vi skal treffe slekt og venner i sommer, og benytter sjansen til å ta med oss arveklær til nestemann i arverekken, og jeg får ryddet unna utvokst barnetøy og barneutstyr.  Denne julekåpen er nesten ny, siden det ikke er så ofte man bruker pyntekåper i størrelse to år. Vi fikk brukt den til jul som ett-, to- og treåring, men nå går stafettpinnen videre til kusinen.


IMG_9968

Frøkna som 10mnds ustø modell her, og toårsramp på forrige bilde.  Tiden flyr!
(Masse detaljer om kåpa er i dette innlegget, feks gratisoppskriftlink og forslag til garn)

Jeg får skynde meg å si at kusinen også får nystrikka plagg, ikke bare arvetøy. Men siden jeg strikker innmari mye, så er det endel som arves videre. Ullbukser er oftest lekt i stykker, og endel ullgensere har hatt flere ublide møter med klipsen på regnbuksa, men veldig mye er i god stand, tross brukt av ett eller to barn.

Selv om jeg sparer på endel ting i tilfelle arvingene en gang vil bruke det til sine egne avleggere, så er det grenser for hvor mye jeg kan spare på, så jeg begrenser meg til en kasse som gås gjennom en gang i blant, og hives ut av når nostalgien har gitt seg litt. En stund lå alle bodyene sønnen hadde brukt der, men når det går litt tid, lurer man fælt på hvorfor jeg sparte på så mange, og hiver ut. Og så legges nedi plagg i større størrelser.

Som sagt, jeg strikker mye, og sparer derfor ikke på alt hjemmestrikket. Endel arves videre til yngre slektninger, og noe av mine gamle strikkegensere har gått til Fretex.  Og noe lagres i kjelleren, i full nostalgi. Jeg har gensere jeg bare ikke klarer å gi bort, selv om de er str telt fra nittitallet, eller ungenes første heldresser.

Hva gjør du med strikkeplaggene etterhvert? Sparer på dem? Gir bort? Selger? Lukker øynene? Kjøper større skap/hus?

Og hva blir igjen i skapet?


12 kommentarer:

 1. Jeg giver væk til bekendte eller til genbrugsbutikker. Børnestrikket har jeg gemt i håb om selv at producere en der kan arve på et tidspunkt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lillesøster har brukt mye av storebrors strikkeklær, veldig stas å pakke opp igjen og få bruke dem om igjen, ja! Så lenge det kommer flere i familien sparer man såklart på det.

   Slett
 2. Her i huset sparer jeg på det lille jeg har av strikkeklær til de små, strikket av enten mamma eller svigermor!
  Strikker jo ikke så mye selv, vet du...hehe...
  Men de strikkegenserne jeg har, ligger i skapet, i håp om at de kommer på moten igjen!

  Men du, får vi se på de 90-talls genserne dine? De som er str telt?? Hadde vært kult :-)

  Akkurat nå er det fortsatt ca 30 grader ute, og jeg er glad jeg er hjemme på Østlandet, så ulla får ligge i fred ei stund til!!
  Klem fra sør :-D :-D

  SvarSlett
 3. Kjører samme plan som deg, 1 kasse som ryddes innimellom ;) men strikkatøy, blir som regel i kassen, for mye nostalgi, samt at jeg håper på å bli tante - en eller annen gamg-.
  Forøvrig holder jeg på å strikke den kåpa! I rødt, hverdagsgarn. Frøkna på fire (som ofte er skremmende lik frøkna di!) fikk en nydelig strikket kåpe til dokka si, og ønsket om egen kom ganske kjapt.
  Da var jeg ganske kjapp i pinne-garn-oppskrift modus ;)

  SvarSlett
 4. Så fin kåpe i rillestrikk, og nydelige unger! Kåpa passr fint som "17.mai-kåpe" også vil jeg tro. Koselig med flotte, hjemmelagde plagg som kan gå i arv. Jeg har nok sikkert tatt vare på alt for mye.. Så jeg har brukt din fremgangsmåte i mange år. Alt av hjemmestrikka plagg er tatt vare på. Noen babyplagg har blitt lånt ut, men så har jeg fått de tilbake, like fin, og de ligger nå i kasser på loftet. Kanskje det kommer barnebarn en gang, som kan få bruke plaggene. Hvem vet? Har også tatt vare på en del strikkagensere som jeg selv har strikket i voksen størrelse på 80 - 90-tallet. Men alle de hippe angoragenserne i store størrelser er gitt til Fretex. Om det skulle bli moderne igjen så er det ikke noe problem å strikke nye - på tykke pinner! Gjenbruk og redesign er både nyttig og koselig! Hilsen Ingrid

  SvarSlett
 5. Jeg prøver å gi bort mest mulig, har flere tantebarn som får rikelig med både nytt og brukt strikketøy... Det ene som jeg IKKE klarer å gi bort, er det første jeg strikket da jeg skjønte at jeg var gravid. Et hentesett som passet i ca en uke eller noe sånt, og så ble lagt pent bort. Det beholder jeg :-)

  SvarSlett
 6. Jeg gir videre en god del strikketøy, særlig til tantebarna. Noe tas vare på, mest av nostalgiske grunner.

  SvarSlett
 7. Av barnetøy har jeg tatt vare på det mest forseggjorte, resten har gått videre til fettere og kusiner. Jeg strikket ikke så mye barnetøy, hadde ubrukelige skuldre på den tiden. Nå som barna er store, sørger de for å holde beholdningen nede ved å glemme igjen tingene både her og der - det går helt automatisk.
  Mine egne strikkeklær varer stort sett veldig lenge, og dermed hoper det seg opp. Sliter litt med å kvitte meg med klær som fortsatt er helt fine - så planen nå er å kjøpe større skap... (Er f eks litt usikker på om jeg egentlig trenger nærmere tjue luer???)

  SvarSlett
 8. Dette må vel våre verdens skjønneste julekåpe, og heldig hun som fikk arve den. Nå har jeg skrevet ut oppskriften og sendt den videre til barnemoren med spørsmål om hun synes den var like søt som meg.

  Ellers kan jeg fortelle at jeg har rekket opp en del av mine gensere som har blitt barnegensere. De genserne tar jo altfor mye plass i skapet, og jeg vet jo at jeg aldri kommer til å bruke dem igjen. Akkurat nå har jeg en genser med blått bomullsgarn på pinnene som skal bli ikke mindre enn 2 barnegensere. Skal nok få de på bloggen etterhvert.

  Barna sine strikkeplagg har jeg tatt vare på (iallefall de som var fine), og som nå har blitt strikkeklœr til barnebarn. Veldig koselig å få se de en gang til. Det ligger jo ganske mye arbeid og tanker bak et søt lite strikkeplagg.

  SvarSlett
 9. Så fin kåpe! Det er hyggelig å sende videre strikkaklær - og veldig hyggelig å få! Foreløpig tar vi vare på dem - uvisst om ungeflokken er fullendt her i huset, men etterhvert tror jeg det blir sendt videre til fremtidige tantebarn :)

  SvarSlett
 10. Hva som blir igjen i skapet...
  Koften min farmor strikket til meg i 6 klasse( i 82) og som har verdens nydeligste mønster men dårlig passform og jeg er ikke størrelse 38 lengre ( aldri vært det ?)
  Jeg har laget ny kopi med passform i andre farger, men gamle kofta kommer likevel til å ligge i skapet ja.

  ingrid M ( Rav)

  SvarSlett
 11. Jeg ga nettop bort en favorittvest til jentungen til ei veninne. Vest i havskum som hun har brukt i minst 2 år (tror jeg). Hvit og mye brukt og kan godt brukes en stund til, men spørs om den hadde vert like fin om tyve år.......;) Men kjenner meg godt igjen i nostalgien og klærne. Holder på med sortering av gammelt tøy og det er utrolig hvor mange unnskyldninger man kan lage seg selv for å ta vare på ulike plagg......Men så er jeg vel slik med alt, jeg liker ikke å kaste. Men gi bort derimot, det er jeg blitt flinkere til ;)

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.