26. juni 2012

Tolv kvadrat med ull

005

En gang i tiden bodde jeg på tolv kvadrat.
Nå fyller ungenes ullgarderobe tolv kvadratmeter på stuegulvet.

Ullsesongen er over (iallefall på dagtid) og jeg har gleden av å sortere bort og få oversikt over hele sulamitten før neste sesong starter. Det er ikke sånn at de kommer til å fryse til høsten heller.

Da er det kanskje på sin plass å fortelle om hva som har funket og ikke hos oss?

Kjekt å ha i ullgarderoben for barn som er mye ute;
* ullbukser - igjen er det ullbuksene i dobbel lanett som har funket veldig bra. Vi har også ullbukser fra NameIt og Nøstebarn, og de har vært gode. Jeg har likt godt garnstudios bukseoppskrift med ribbekant i bena, og glattstrikk ellers. Frøkna har elsket monsterbuksa hun arvet av storebroren, mye rompevrikking i garderoben når den skulle på.

*ullgensere: de tynne blir brukt myyye. De tykke blir stort sett brukt på de aller kaldeste dagene, så det er greit med flere tynne enn tykke ullgensere. Så det er verdt det ekstra slitet med å strikke i tynt ullgarn/alpakka. Til eldstemann har jeg hatt to tykke ullgensere, og fire tynne.
Frøkna har hatt eh... 10 gensere, i overkant mange. 2 litt tykke, ellers tynne gensere i ull eller alpakka.

*Heldress er kjekt plagg! Det har vi brukt mye når de var på småbarnsavdeling (deilig sovedress eller utedress), men med bleiefritt så haster det når doturer skal gjennomføres, altså er det siste sesong med heldress. Mulig den dukker opp nesteneste sesong når det ikke haster veldig.

* sokker; de blir alltid mystisk borte. Strikk feks flere par i en størrelse i samme farge, så vet du at når junior har vokst ut av de grønne sokkene, så kan alle de grønne ryddes bort.006

* Ungene mine er glad i strikkevotter, tovede eller helt enkle votter. Og de er også mystisk borte eller ligger alle sammen i barnehagen når det er helg og man vil ut på tur. Strikk to par mer enn du tror du trenger.

*Vester har frøkna ikke brukt så mye, de blir for oss mest brukt i overgangsårstider når det ikke er så kaldt at genser trengs, men det er for kaldt å bare gå i bomullsgenser.

*Kjole skal jeg helt klart strikke flere av. Barnehagebarn tilbringer mye tid i strømpebukse, da er man litt mer kledd med en tunika i ull over. Kan veldig godt anbefale Nova-kjolen! 

007

Hva har ikke funket?

*Frøknas genser (Plan A)  i Sandnes Minialpakka nupper veldig. Synes det nupper mer enn plagg jeg har strikket i alpakka fra Du store Alpakka.

* Karismagenseren til sønnen nupper også, og er tydelig slitt. Men det kan like gjerne være regnbuksa hans der klipsen sitter i brysthøyde, og alltid blir gnisset på av en utålmodig snartseksåring som skal kle seg selv.
Flere gensere er herpet av de klipsene.

*Alfa er ikke så holdbart i barneplagg, men jeg har allikevel strikket en ny genser i Alfa til sønnen, siden de tykkeste genserne ikke blir brukt like ofte som de tynne.

*Nøstebarnoppskriftene er brede og korte, så flere av genserne vokses ut av på lengden enn i bredden. Det ser jeg tydeligst på de plaggene jeg strikket for lenge siden, som lillesøster har arvet av storebror. Da la jeg ikke til på lengden, men det gjør jeg nå.

011

Mmmmm, mye god varme samlet. Frøknas gensere; fire av dem er nå for små, seks fortsetter til høsten.

012

8 gensere til sønnen, 4 av dem fortsetter til høsten.

Favoritten til sønnen og meg er ennå hulkrus; det gjør seg med en fargerik genser! Små gutter blir tidsnok menn og må gå med mørke farger. Og en favoritt til er Stikkelsbærgenseren i grønt som er lappet, lappet og lappet, nå har min mor strikket ny i grått til storebror og rød til lillesøster.

En kuriositet i genserbeholdingen er den petrolblå i dobbel perlestrikk som har holdt siden han var to år, og har blitt liggende i genserbeholdingen ennå. Fire års bruk fikk vi gnidd ut av genseren!

016

Hode, tær og fingre forblir varme til høsten og.


Om jeg skal strikke noe til høsten?
* en tynn ullgenser til sønnen
*et par leggvarmere til datteren
*en-to ullkjoler/tunikaer til datteren
*flere votter til sønnen, de fleste takker for følget nå
*finlandshette/lue med krage til datteren

Puh! Da tror jeg jeg har dekket alt.

Er det plagg på bildet du gjerne skulle hatt mer opplysninger om, så sjekk feks Ravelrysiden min, eller legg igjen en kommentar. Eller gå deg vill i bloggen på leting.

45 kommentarer:

 1. Supre funker/funker ikke tips for en førstereis mamma! Da får jeg vel bare fortsette på de tynne ullgenserne som tar akkurat litt lenger tid;)

  SvarSlett
 2. Tusen takk for mange supre ulltips!
  Her brukes sommeren på å strikke opp ullklær-lagret til høsten og vinteren. Disse ungene vokser jo som ugress!! Blir også tid til noen julegaver innimellom :)

  Må bare komme med en kommentar i forhold til heldresser. De blir garantert en hit igjen når barna er tørre. Størstefrøkena, som nå skal begynne i andre klasse har akkurat ønsket seg en ny heldress, siden hun har vokst ut av den første. Den er veldig lettvint for henne kle på og av i de korte friminuttene hun har på skolen :)
  Har også kjøpt inn garn til en ny dress til minstemann. Men iden han nettopp er sluttet med bleier, tenker jeg å strikke den stor. Frykter den ikke blir så hendig nå i høst.

  Må også få si tusen takk for en flott og inspirerende blogg :)

  SvarSlett
 3. For et ullklær lager du har :-)
  Blir helt imponert av det her, og innser at mine unger må få ullklær fra butikken neste sesong også ;-)
  Men takk for mange fine tips her, som helt klart skal tas med videre, så får vi se, om noe blir strikket her i huset da...
  Ha en fin onsdag :-)
  Klem Mona!

  SvarSlett
 4. For en garderobe! Kjekt å se hva som funker/ikke funker, det er alltid så mye bedre når andre kan gjøre erfaringen for deg ;)

  SvarSlett
 5. For en produksjon! Wow!

  ... og supre tips for meg som har to som begynner i barnehagen til høsten. Er usikker på hva de trenger og hva som funker, men nå er jeg en god del klokere etter dine tips! Her blir det votter, sokker og ullkjoler, og så gensere etterhvert!

  SvarSlett
 6. Kjempebra innlegg! Supert med deling av erfaringer, både med garn og oppskrifter:-)

  SvarSlett
 7. For en flott samling ullklær! Og kjekt med et slikt innlegg, mange gode tips her. Jeg har foreløpig ingen egne å strikke til, men flust av venner med barn i barnehagealder som jevnlig blir forsynt med ull. Greit å vite hva som faktisk blir brukt og som er praktisk.

  SvarSlett
 8. Takk for at du deler mye nyttig informasjon. Og jeg blir helt megainspirert av bildene dine med alt det nydelige strikket. Får lyst å sette meg ned og strikke med en gang, selv på en nydelig sommerdag på vestlandet! (og dem er det ikke altfor mange av ;)) Keep knitting, keep sharing, oink, oink!

  SvarSlett
 9. Jeg er målløs!!! For et skattegulv!! Og for noen heldige barn!!!!! Du er god!!!

  SvarSlett
 10. Dette innlegget kommer jeg til å bruke som oppslagsverk. Tusen takk skal du ha!

  Kristin

  SvarSlett
 11. Hei!
  Dette var en imponerende ullsamling! Must say..

  Kjekt med tips om plagg og garn! Og ikke minst - det funker fint som en påminnelse om at det ikk er såååå lenge til høst og vinter, og dermed ikke sååå god til til strikk til ungene (jeg som var inne i en periode der jeg planlegger/drømmer om mye egostrikk... jaja.)

  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 12. Imponerende! Takk for gode tips og flott inspirasjon!

  SvarSlett
 13. Så utrulig mykje fint du lagar! Blir nesten misunnelig over fargekombinasjonstalentet ditt.

  SvarSlett
 14. Ah, ble inspirert til å lage et eget innlegg med mine barns ullklær. Men siden jeg har 3 av dem og de er en god del eldre enn dine fyller nok klærne mer enn 12 kvadrat. MÅ i så fall flytte møbler for å få plass ;) Et koselig, nyttig og inspirerende innlegg. Og jeg kan skrive under på at de tynne plaggene blir mest brukt......

  SvarSlett
 15. Liker sånne gode oppdateringsposter fra deg. Rett og slett deilig å kunne lære litt av andres erfaringer av og til :-) Imponerende samling strikk - ikke minst stor variasjon i både mønster og farger.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg er ikke verdens beste på å strikke masse matchende sett, det går mye i innfallsmetode på hvilken farge jeg vil strikke til enhver tid.

   Slett
 16. Gode tips siden jeg strikker til andres barn! Kjekt å kunne strikke noe som er godt i bruk. Takk takk :)

  SvarSlett
 17. Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter! Det ger massor av inspiration!

  SvarSlett
 18. Herlig! Mange fine tips her!:) Ble litt letta når jeg ser at jeg ikke er alene om ørtogførti ullgensere per unge. Har også innsett at tynne ullgensre blir mest brukt her også..
  Så gøy å lese andre refaringer, og ikke minst se plaggene etter bruk:)

  SvarSlett
 19. Flott innlegg!
  Erfaringene med garn var veldig nyttige, og jer har stort sett samme erfaring som deg på hva som funker og ikke. Vil bare legge til at gutteekvivalenten til tunika er en vest over bodyen. Det skal jeg strikke en 3-4 av i sommer ...

  SvarSlett
 20. Så flott, supre tips, skulle ønske jeg hadde mønster til den "hulkrus" den ser så festlig ut, Kauni nøstene mine ligger å venter på et slikt prosjekt, takk for nok et flott blogginnlegg og ha en fortsatt fin uke!

  SvarSlett
 21. Ikkje berre er det imponerande å ha 12 kvadratmeter med heimestrikka plagg til to barn, men det er jo heilt rått at du har strikka det meste (?) her sjølv! Godt jobba! Takkar for tips angåande kva som funkar og som er lurt i barnehage. Greit å vite for newbies. God sommar til deg!

  SvarSlett
 22. For en fantastisk samling med ullplagg!!
  Kjekt at du deler erfaringer om hva som funker og ikke :)

  SvarSlett
 23. Du er RÅ!!!! For en herlig garderobe ungene dine har!!! Heldige er de☺ og du er jammen meg flink!!!!☺

  SvarSlett
 24. Så utrolig smart at du deler alle dine erfaringer! Jeg har ikke barn selv, men strikker masse til alle kjente som har barn, og siden jeg ikke får noen førstehåndserfaring, så er det fint at du deler dine. Det er ikke alltid like lett å få ut av en gavemottaker hva som var mest praktisk av det jeg strikket.

  Barna dine har jammen mange fine strikkeklær! :) Jeg synes også at du har rett i at gutter snart nok havner på den konservative siden av fargeskalaen.

  SvarSlett
 25. For et supert innlegg! Jeg går også alltid gjennom ullgarderoben før det pakkes vekk for sommeren, men det er lenge siden jeg gjorde det nå - vi er heldige sånn sett her i sør. Kjempeinspirerende å lese om din barneullsamling - mye lærdom å hente her! Kanskje jeg kommer med et lignende innlegg når mitt lager pakkes opp igjen til høsten!

  SvarSlett
 26. Oj!!! Jeg er rett og slett imponert, og tar av meg hatten/capsen/strikkelua - makan til samling har jeg aldri sett! Og et flott innlegg - erfaringsutveksling er nyttig!

  (Og jeg ser i ettertid at det er et under at ungene mine vokste opp, friske og raske, de hadde én genser og én ullbukse hver i hele barnehagetiden, Janus ullfleece kjøpt billig på Bogerud. Fikk litt Tårnfrid-følelsen her jeg sitter. Men det var jo i gamle dager. Akk ja).

  SvarSlett
  Svar
  1. Ingen toåring TRENGER 10 ullgensere. Det er mer et resultat av strikkeglad mor og strikkeglad bestemor, og muligens litt vel mye tid tilbrakt på Ravelry. Men inntil de nekter å gå med hjemmeprodusert, (joda, den dagen kommer vel) så kommer de til å vasse i strikkeklær.

   Slett
  2. Og butikken har mye fine varme klær, ullbukser har vi feks kjøpt noen av siden det er et ork å strikke mange til han som vokser så kjapt.

   Slett
 27. Så artig og inspirerende innlegg. Jeg fikk mange ideer her. Tro meg. :-)

  Men jeg vil også spørre om et tips. Du skriver noe jeg selv har erfart, nemlig at Nøstebarns oppskrifter er korte og brede. Jeg strikket rillestrikket jakke med rundfelling i str 4 år til min lille nevø på 15 mnd, og den var bare akkurat passe i lengden i ryggen, fra nakken og ned. Nå holder jeg på med en til, men er usikker på hvor mye lenger jeg bør strike den. Har du et tips å dele? Er usikker på om jeg skal legge på i cm eller bare telle atall riller. Gutten er lang og tynn, men han fylte jakken godt ut i bredden også. Mens armene var sikkert 10 cm for lange. Jeg har strikket i orginal garnet på oppgitt pinne. :-)

  Hvilken pinne strikker du bukser i dobbel Lanett på? Kunne tenke meg å prøve det til gromtantegutten. Har fått ønske om sjokoladebrun bukse til ham fra mammaen.

  Jeg følger spent med i den videre ullgarderobe produksjonen din. Du lager så mye fint og skriver så levende. Håper du og dine får en fin sommer med minimalt ullbehov. :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Buksa: jeg har brukt denne oppskriften fra garnstudio
   : http://www.garnstudio.com/lang/no/visoppskrift.php?d_nr=b13&d_id=12&lang=no

   og brukt pinne 3,5 (jeg strikker løst, mulig du vil bruke 4)

   Den rillestrikka jakka; jeg hadde lagt på i cm ekstra før ermehull. Den modellen opplever jeg at er spesielt kort. Ellos har en kjekk måltabell for barn og standardstørrelser, kan være et greit tips å kikke der for en pekepinn på størrelser.

   Slett
  2. Takk!!! :-)

   Slett
  3. Kommer ikke inn på den linken, men tror jeg fant oppskriften via Ravelrysiden din. Blir en bukse opprinnelig strikket i dobbel Fabel, men i dobbel Lanett i stedet. Blir spennende. Jeg strikker stramt, så jeg burde kanskje gått opp på pinne 4.5, men jeg prøver med 4 og den største str. :-)

   Slett
 28. Ikke mer?
  Takk for tipset om Novakjolen, jeg trenger nemlig feriestrikk.
  Og siden jeg av og til er fryktelig treg, spesielt når det gjelder siste finnish på strikketøyet, så har jeg klart det kunststykket at kjolen jeg strikket til ei lita frøken er alt for liten før hun i det hele tatt har fått den. Ny kjole må derfor strikkes og helst overleveres...

  SvarSlett
  Svar
  1. Ah! Endelig en som setter det i perspektiv: ikke mer?

   Slett
  2. Spørsmålet er vel hvor mange kubikk garn man har stuet vekk rundt om i huset :-)

   Slett
 29. Hadde jeg ikke kommentert her? Jeg trodde virkelig jeg hadde kommentert... Av og til tror jeg at jeg har fått utdelt feil type hjerne, kanskje har det skjedd en glipp, og jeg endte opp med noe som passer bedre hos gullfisk eller høns? Uansett, utrolig imponerende mengde! Og mange nyttige erfaringer. Jeg kan jo faktisk skryte på meg ei god samling ullklær i vårt hjem også, men det er bare det at det er min kjære mamma som står for produksjonen....! Og angående hjerne, så skylder jeg forøvrig på et stort overskudd kreativitet som tar mye plass, og har problemer med å få slippe ut. Ja, nok om det.... Ü

  SvarSlett
 30. For et herlig innlegg, Merete - skikkelig vareopptelling :-) Så synes jeg fargene du har på plaggene er så fiiine.

  Jeg synes det er som til voksne som du sier det er til barn: selv om det er mer arbeid med "tynnstrikk", så er det alltid det som blir favorittene til slutt :-)

  Riktig god sommer til deg!

  SvarSlett
 31. Utrolig imponerende! Synes du har laget veldig mye fint, masse fine farger og ikke minst inspirasjon til å begynne på høstgarderoben.

  Likte veldig godt den petreolblå genseren som har holdt i flere sesonger. Har lett etter info på Ravelry og på bloggen, men fant den ikke. Er sikkert ikke best til å lete , men husker du hvor du fant mønsteret til den? Tror en sånn genser med lommer forann hadde passet fint til eldstemann på fire.

  SvarSlett
  Svar
  1. Den er fra et babyhefte Lanett 0114, men går bare opp til str 4 år. Men det er gensere med lommer i veldig mange av Sandnesheftene.

   Slett
  2. Takk! Jeg har fått tak i oppskrift og garn, så nå er helgen klar......

   Du har imponerende oversikt over det du har laget, bukker og takker igjen!

   Slett
 32. Elsker sånne innlegg! Takk for masse bra inspirasjon og informasjon :)

  SvarSlett
 33. For en flott samling! Kul sammenligning, har også bodd på 12kvm en gang i tiden :)

  SvarSlett
 34. Litt av ei samling med fine ting!!
  Skikkelig koseinnlegg, med masse bra tips!!
  Kjekk oppsummering! her kan man kose seg leeeenge....

  SvarSlett
 35. Så fin oppsummering! Som tante til en nybegynner i barnehagen, noterer jeg tipset om ullbukse og hauger med votter og sokker!

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.