1. juni 2012

Stæren har landet

047

Jeg er avslørt.

Jeg fronter stadig at jeg er så innmari tålmodig fordi jeg strikker genser til meg selv i tynt garn og med tynne pinner og mener jeg burde skifte navn til Merete den tålmodige eller andre gode navnevalg. Den andre halvdelen av husholdningen er kritisk.

-Tålmodig? Puh! Du har bare lært deg til å strikke kjappere sånn at du skal komme fortere i mål, sånn at du slippe å strikke mer på noe du kjeder deg med. Du er ikke tålmodig underveis, det der er klassisk utålmodigtaktikk.

Ok,da. Sta som esel som mellomnavn istedet.

045

Dette er strikkeversjonen av Birkebeinerløpet. I starten er det spennende og litt variert, og du ser formen av nakken, og jobber deg utover til ermedelingen. Så fortsetter det kun med rett,rett, rett, rett, rett og eneste variasjon er at du bytter mellom dobbel og enkel tråd. Pur viljestyrke over kneika og tilslutt blodsmak i munnen av alle maskene i sytrådsgarn.

Jeg kan endelig presentere Starling (stær på norsk) fra The Bird Collection av Helga Isager.

Genseren er strikket i vekselsvis 4 omganger med enkel tråd med Drops Lace (alpakka og silke) og 4 omganger med en tråd av Drops Lace og en tråd Duo Merino fra design.club.dk (tynt ullgarn). Stripestrukturen med tynne og tykke partier er ganske fin, og er samme teknikk som det populære Camomillesjalet fra samme designer.  Jeg er fornøyd med at jeg brukte samme ide på en barnejakke før jeg oppdaget denne voksengenseren.

Trolig er det siste gangen jeg orker en hel genser i Drops Lace, siden det var et heller uelastisk garn å strikke med. Det var såpass lite spenst at jeg omtrent grudde meg til de fire omgangene med tynn tråd, for de gikk mye saktere enn de med dobbel tråd. Ikke særlig logisk, for det var jo like mange masker på omgangene med tynn tråd som med dobbel tråd, men fornuften ville ikke helt henge med. Neste gang (haha!) blir det Isager alpaka 1 som er originalgarnet.

Nok uffing og oiing, det er en flott genser som kom utav det. At jeg klarte å misforstå mønsteret tre ganger og måtte starte på nytt dertil mange ganger.Måtte restarte siden jeg første OG andre gang misforsto å ta en maske løs av vrang, at det betydde at tråden skulle ligge mot meg er innlysende etterpå, men ikke sent på kvelden da jeg startet.

Gang nr 3 hadde jeg hoppet glatt over teksten at det annenhver gang skulle økes hhv 1 og 2 masker, jeg økte 1…

Fjerde gang  stemte det.
telleliste

Måtte lage økeskjema, siden jeg gikk surr i antall økninger når det var forskjell i hvor ofte du økte på front og rygg. Men for en listeentusiast er det deilig å krysse av for hver omgang som er ferdig, og telle hvor mange det er igjen, og lage en brøk på hvor stor del som er unnagjort.

Genseren ser veldig enkel ut, og jeg tenkte strengt tatt at jeg da ikke trengte følge med på mønsteret, det er nok derfor jeg startet på nytt endel ganger... Fiffige detaljer med å starte på toppen, øke ulikt foran og bak og en fin kjedemaskekant i raglanøkningene = takker til Isager som igjen har fine ting for strikkere.  Jeg vil strikke mer fra heftet!

Egentlig skal genseren ha sju knapper på sidekanten foran, men jeg innså at jeg aldri kom til å kneppe dem opp, så jeg jukset. HA! Sydde sammen forkantene, og sydde på tre glassknapper. Glassknappene har jeg fått fra svigermor som rett som det er gir vakre gaver som gleder en håndarbeidsentusiast. Håndlagde glassknapper fra Grimstad, om noen bare måtte ha like.


018

En vakker dag skal vi vaske speilet på badet også.

Papparazzien fulgte med til badet da jeg tvang ham til å ta bilde av nygenseren, derfor vakkert bilde med fotodokumentasjon av baderomstapeten. Flere enn meg som hadde sånn tapet i barndomshjemmet?

Fakta om genseren:
Starling fra The Bird Collection av Helga Isager. Vakker hefte med mye fint, selges feks hos Pinnsvindesign i Norge, eller på Blå Dør i Kristiansand, eller hos Amimono på nett.

Heftet kan kjøpes uten garn, så jeg falt for en intens lillafarge på Drops Lace (4400), og fant en matchende lilla i Duo Merino (farge 585). Jeg brukte 130 gram Lace og 155 gram Duo merino og pinnenummer 3, så det er en tynn ullgenser som veier nada. Ikke originalgarnet altså, men det var fargene som avgjorde denne gangen, for jeg liker Isagergarn.

Jeg strikket etter den minste str i maskeantall, og strikket til jeg var komfortabel med lengden, siden jeg ellers bare går og drar den ned..

Og fornøyd? JEPP! Både for å være ferdig med sytrådsstrikk, og at den sitter fint på. Ah! Var litt bekymret underveis nemlig, for siden rillestrikk trekker seg litt sammen, så fikk jeg forskjellig mål hver gang jeg fant et målebånd. Så jeg var litt i tvil om det ble noe brukendes. Men det ble hæppi ending, og vi kan nå ri inn i solnedgangen sammen.

42 kommentarer:

 1. Oj oj, kjempefin genser!! Må si du er dyktig:-) Har også kikket på denne genseren i heftet men har innsett at en genser til meg selv i tynt garn på pinne 3 er helt uoverkommelig for meg;-) God helg!

  SvarSlett
 2. Den genseren var rett og slett nydelig!!!
  Godt jobba!

  Ønsker deg en god og kreativ helg, med eller uten tålmodighetsprøver ;)

  SvarSlett
 3. Wow. Jeg hadde aldri greid og gjennomført et sånt prosjekt. Imponert. Rett og slett :)
  Hilsen fra Inger i Østfold (jeg så plutselig at du skrev at du bodde ved Polarsirkelen. Jeg har røtter fra Rødøy, bare så du veit det!)

  SvarSlett
 4. Om du er tålmodig eller rask er egentlig det samme - jeg er like mye imponert uansett! Bra jobba, denne ble finfin!! God helg til deg :)

  SvarSlett
 5. Skikkelig, skikkelig fin! Sånn vil, nei, MÅ jeg også ha! (En gang... etter at jeg er ferdig med Still Light-maraton...;o)

  SvarSlett
 6. Ah, dritfin, for å si det litt plumt. God helg!

  SvarSlett
 7. Nydelig ble den, og så er det en så fin følelse av fornøydhet når man har gitt litt ekstra for å bli ferdig :) Nå kan du bare ri i vei inn i solnedgangen, god tur!

  SvarSlett
 8. Tapet ja! I grønt. Urk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Du skulle sett vårt forrige bad! Rosa! Ikke vårt valg. Rosa do og.

   Slett
 9. Bingo - nu ved jeg hvad min sommerferiestrik skal være (kravet var masser af ret (skadet albue) og tynde pinde, så det holder længe og passer til mange km biltur!)
  Din stær er så flot og klæder dig!!! Fiiiiiine knapper.
  PS: Jeg holder nu på at du i hvert fald må være lidt tålmodig:-)

  SvarSlett
 10. oh, yes! very nice!!
  Har den som favoritt selv, men vet ikke om jeg kommer til å strikke den med det første.
  Holder på med min aller første genser nå, Olive, og jeg kjenner at det verker i tålmodigheten min. Akkurat passert puppene.......

  God helg!! (det har jo blitt sommer...iallefall på kalenderen ;)

  SvarSlett
 11. For en flott genser, og for en nydelig farge!! Og den sitter jo som støpt.. :) Knappene ble et flott blikkfang, herlig!
  Jeg har lagt vekk store prosjekter for tiden, og pusler heller med de små, som jeg ser en ende på når jeg begynner..:) Taktisk? Absolutt..hehe..
  Ønsker deg en god helg.. :)

  SvarSlett
 12. Den var virkelig nydelig. Fargen var til å dåne av :D

  SvarSlett
 13. Så helt utrolig nydelig!! Imponerende på pinne tre og fantastisk fargevalg :)

  SvarSlett
 14. Fin! Og veldig fint garn :)

  SvarSlett
 15. For en fin happy ending, du tok deg veldig godt ut i den ;)

  SvarSlett
 16. Den var bedårende, nå rykket den et godt stykke fram i strikkekøen min merket jeg! Er du sikker på at du ikke en tålmodig, du!?

  SvarSlett
 17. Den ble skikkelig fin!!
  Gratulerer med å ha ferdigstilt en hel genser i Drops Lace!!
  Har gjort et spede forsøk med garnet selv og fikk samme erfaring som du med at det tar tid å strikke, jeg får liksom ikke tak på garnet. Meeen det er jo kjempefint da!
  Genseren kledte deg så bra, fin farge!
  Nyt den! :O)

  SvarSlett
 18. Den var rålekker, rett og slett! Fargen var kjempefin til deg :)

  SvarSlett
 19. Uuuuurtjusig!! Och imponerande tålamod... :)

  SvarSlett
 20. Digg farge på lekkerheten!
  Du er go'!

  SvarSlett
 21. Knall! Gartulerer med fullført løp, hva føler du nå? Lettelse, glede, og behov for en rekke raske småprosjekter på pinnene?

  Genseren ble kanonfin! Og all ære til deg for å ha fullført milevis med rettstrikk. Du burde strengt tatt oppgi hvor mange meter du har brukt av de to garntypene, det er mye mer beskrivende enn vektforbruk. Jeg kjenner jeg er forbi bange anelse ang hvilken tålmodighetsprøve genseren er, samtidig som jeg syns den er nydelig! Et nærmere bipolart forhold til evt nystrikk her, altså.

  To spøsrmål til badebildet (heia hverdagskulisser!): står fotografen oppi badekaret, er det vann i og hvorfor har du en blå klut på magen? Ok, det ble 3 spørsmål. Det med vann snek seg inn. God helg i ny genser! (0:

  SvarSlett
  Svar
  1. Fotografen står rett foran badekaret, det inneholdt ikke vann og den blå kluten var fremme for å starte på speilvask. Så ble den rekvisitt istedet.

   Du skulle forresten sett det forrige badet vi hadde. ROSA med ROSA do og ROSA badekar. hahaha!

   Slett
 22. jess! mitt grågrønne drops lace og nøstebarn akvamarin fikk akkurat et nytt prosjekt:)

  SvarSlett
 23. Haha...morsomt å se og lese...for jeg er faktisk også nettopp ferdig med dødare-genseren. Trodde til å starte med at dette kunne være et strikke på vei til jobben ( altså på bussen) - prosjekt, men den gang ei...
  Mangler bare heklekant på hals og knappsying. God ide med jukselukking øverst. Skal se om det kan funke på meg. Synes genseren ble noe liten i halsåpningem... Og forøvrig var jeg så redd for å strikke for løst og endte dermed opp med å strikke meg ned en str. Men genseren er absolutt nydelig! Gleder meg sånn til å sprade rundt i den :)
  Spennende å se på økeskjemaet ditt. Morsomt å se hvor forskjellig man gjør det på vei til det samme målet :) Og selv om man gjør det på ulik måte, kan man godt gjennkjenne det hele :) herlig!

  Lykke til videre med nye prosjekter og en dejlig blogg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så gøy å se at andre og strikker den! Spent på om det dukker opp flere bilder på ravelry.

   Halsen er stor nok til meg, mistenker at jeg har strikket løst. Rillestrikken var ikke så lett å måle på underveis.

   Slett
 24. Kjempefin! Jeg har et lass med ymse gensre og jakker jeg ønsker å strikke, men kommer liksom aldri i gang...! Må prioritere å lage noe til meg selv igjen snart :)

  SvarSlett
 25. Lekker farge!! Og flott genser! Enkel, samtidig som den har det lill ekstra. Tror jeg må sette denne på lyst å strikke lista mi..

  SvarSlett
 26. Så hyggelig at du kunne bruke knappene på noe flott til deg selv

  SvarSlett
 27. tynt garn som ikke nupper er Sandnes sitt baby alpaca garn. Pjokken min hadde ei strikkabukse som så like fin ut selv om den var brukt mye :)han var baby vel å merke, men tror det er nuppefritt ;)

  SvarSlett
 28. Herlig genser, herlige bilder og herlig å se andre også har smuss på speilet... :D

  SvarSlett
 29. Det er godt du holdt ved, for det ser da ud til at kunne blive et lykkeligt og langt bekendskab. Den Stær er så lækker, så lækker!

  Heller ikke hos os er spejlet pletfrit, men hvad, det er der jo sjældent andre end os der ser ;)

  SvarSlett
 30. Kjempefin genser! Jeg har kjøpt dette heftet for en stund tilbake siden, og denne genseren står høyt på listen.. Tror nok jeg må samle litt motivasjon før jeg kjører i gang! Jeg er ikke vilt begeistret for små pinner... Hatten av for deg! Du er en kløpper:)

  SvarSlett
 31. Aldeles nydelig, Merete den tålmodige OG sta som et esel! ;-)

  Superfin var den, og skjønner godt at fargen avgjorde garnvalget. herlig! ♥

  SvarSlett
 32. Kjempeflott genser, Merete. Liker både mønster og farge. Beundringsverdig innsats med det tynne garnet :-)

  SvarSlett
 33. Kjempefin! Lekker farge også!

  SvarSlett
 34. Stilig genser! Godt å høre det der med Drops Lace. Har påbegynt et sjal med det garnet, men det går så skrekkelig sakte at det nå nærmer seg seks måneder siden jeg sist tok i det. Må vel bare bli ferdig!

  Lo litt av tålmodighetsdiskusjonen. Det høres veldig kjent ut!

  SvarSlett
 35. Den er SÅ fin! Rigtig fin farve og klæder dig fantastisk!
  Jeg er enig: Helga kan noget med design og detaljer og man har lyst til at strikke hele hæftet.

  SvarSlett
 36. Den ble ordentlig lekker!

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.