7. oktober 2011

Toving, en risikosport

tovavotter

Hverdagen for tiden er særs lite actionpakket, så da får jeg øke spenningen med å gjøre noe risikofylt; TOVE VOTTER! (fulgt av skummel musikkspor)

Jeg tilstår glatt, jeg vil helst ha kontroll over hele prosessen selv, og når jeg strikker votter, liker jeg at de passer samme sesong. Eller passer til den mottageren jeg hadde tenkt. Forsåvidt er det greit når man har barn i strekkealder, en eller annen gang kommer plaggene til å passe, men det er jo kjekt å kunne fikse votter til denne vinteren, og ikke til ungdomsskolen?

De skarpeste knivene i skuffen har nå skjønt poenget mitt, jeg er ikke fan av toveprosessen. Altfor mye avhenger av vaskemaskinen og hvor godt jeg kjenner den, og hva slags selskap toveplaggene får i maskinen. Stort sett er jeg opptatt av at vaskemaskinen IKKE skal tove klærne våre.


003

Men det er lite som slår tovavotter i bruk, supervarme og myke som de er. Og denne gangen hadde jeg flaks, oppskrift og maskin og hånda til femåringen matchet, så han har nå digge, varme votter til vinteren.

Fargevalget er spenstig, noen skulle tro vi var fan av Ålesund fotballklubb eller hva de nå kaller seg, men sånn går det når jeg går inn for å finne farger som passer til sølekake og til mørk Reimadress. Tilbehøret til vinterdressen blir i år sterke farger, ellers kommer jeg ikke til å finne ham i polarnatta.

Men fargevalget er forsåvidt et godt gavetips; hva strikker man til babyen til en kompis som er fotballinteressert? Tilbehør i klubbfarger slår ofte an, ingenting som å starte propagandaen tidlig. Eller med vilje strikke i motstanders farger...

Tovavottene er fra Nøstebarnboka, str 7-10 år, strikket i dobbel tråd med 2tråds merinoull i petrol og dobbel tråd New Zealand lammeuld i oransje. 45 gram totalt gikk det med, samt to omganger i vaskemaskinen på 40 graders kortprogram sammen med Milo. Det tover like greit med Milo som med grønnsåpe, det er varmen og bevegelsen som tover ulla, ikke såpetypen.

24 kommentarer:

 1. Veldig enig med deg! Toving er noe herk, men jammen er tova votter gode å ha.
  At man i tilegg har de i kule farger, gjør jo prosessen ennå mer skummel..
  Hva kommer ut av maskinen, hvor mye har det smittet over osv..
  Hehe, man har det ikke mer skummelt enn man lager det selv.
  En riktig god helg, toving eller ikke.

  SvarSlett
 2. Toving er ikke bare bare nei, like spennende hver gang man skal hente noe ut fra vaskemaskina.
  Vottene ble skikkelig flotte, så her er sønnen (og ikke minst du) vært heldige.

  SvarSlett
 3. Godt vi er flere med samme erfaring. Toving på 60 grader kan jeg bare glemme på maskinen min. Derimot har det fungert rimelig greit med to runder på 40 grader. Dongeribukser og håndklær skal være godt følge i toveprosessen. Den som bruker samme garntype og pinnestørrelse hver gang, får nok det beste resultatet. Men da blir jo noe av spenninga borte! God helg!

  SvarSlett
 4. Jeg bruge nogle gange min tørretrumpler til at valke (tova) i. Gør det strikkede vådt, og putter det ind med nogle (fugtige) håndklæder. Starten den, og så kan jeg følge med hele tiden - jeg kan jo bare åbne den, når jeg vil se hvordan det går...
  Det tager lidt af spændingen fra ;-)

  SvarSlett
 5. Jeg er glad i og tove. Men jeg kjenner vaskemaskinen min relativt godt. Men uansett er det ikke alltid at det som kommer ut er i den størrelsen jeg hadde tenkt...
  Men disse vottene ble jo veldig flott :-)
  Forbauser meg ikke om det blir litt mer toving på deg.... :-)

  SvarSlett
 6. Tøffe votter! Disse hadde mannen min elsket - han er Ålesundfan!

  SvarSlett
 7. Fine votter. Sikker på dei er supervarme og deilige:-)
  Heia Aafk og god helg:-)

  SvarSlett
 8. Kjempe deilige votter!
  Midt-i-mellom fikk noen i samme farger av sin tante i fjor eller året før.(oransj er hans yndlingsfarge) De er mye brukt og desverre for små. Men da er det godt at lillebror sikkert kan ta de i bruk neste vinter :)
  God helg til deg! :)

  SvarSlett
 9. Absolut enig, det med filtning kræver stærke nerver! Men de nye luffer ser skønne ud og dejligt, at alt gik op i en højere enhed.

  SvarSlett
 10. Jeg var var på kystkultursenteret og så hvordan de tova på gamlemåten, med grønnsåpe og brett. Snakk om å ha kontroll! Damen mente nok at toving i maskin egentlig ikke er toving.. Veldig moro og lærerikt forresten.

  SvarSlett
 11. Kjenner meg godt igjen, toving er en risikosport, he he.

  Votter i favorittlagets farger var en god ide, flott i alle fall for de småtuppene hvis foreldre heier på Follo. ☺

  SvarSlett
 12. Follo? Jeg måtte google med en gang.

  Hehe!

  SvarSlett
 13. Superfine votter!!
  Toving er ikke bare bare nei...det har jeg erfart også, men kjempegode votter når alt slår til og stemmer!!
  God fredagskveld!!
  Klem Mona

  SvarSlett
 14. Veldig fine votter! Jeg har stort sett vært heldig med mine toveprosjekter. Men mamma vasket en gang et blondestrikket alpakkasjal på 40 grader. Det kan ikke engang brukes som sitteunderlag nå...

  SvarSlett
 15. Vottane var kjempefine då! Eg har ikkje prøvd meg på noko tovaprosjekt enno, veit ikkje heilt om det blir det i år heller ;)

  SvarSlett
 16. Det ble flotte votter, men enig med deg i at toving er risikosport. Jeg tar dem alltid ut av maskinen når jeg er sikker på at mottagerunge er hjemme slik at jeg får formet og dratt dem i fasong på hånden før de legges til tørk. Tovede votter til andres unger lager jeg kun dersom de er på samme alder som mine, altså slik at jeg har en mal for hånden når jeg trenger det ;)

  SvarSlett
 17. Herlige votter!

  Jeg tror jeg må kjøpe tovavotter til ungene jeg, tror aldri det blir vottestrikker av meg dessverre.

  Ønsker deg ei flott helg!

  SvarSlett
 18. Har byttet til Firefox og prøver meg på nytt med å kommentere. :)

  Jeg synes toving er gøy jeg, men det er absolutt en risikosport ja. Heldigvis er resultatet som oftest verd det.

  SvarSlett
 19. Stilige! orange er kult - og praktisk for å finne igjen både vottene og brukeren.
  Toving ja... Liker heller ikke. Selve prosessen. Synes det e rufattelig surt å stirkke noe som ikke blir passe. en ting er jo om det kan brukes av en annen hånd, eller om noen år. Men Jeg har opplevd et par ganger at passformen blir helt ubrukelig. Allikevel - det er litt spennende og ;)

  SvarSlett
 20. Fjonge votter! Toving er gøy, syns jeg, men så er jeg veldig lite kontrollfreak da. Alltid spennende hva som kommer ut av vaskemaskinen - det blir ikke alltid som man tror, nei. Men vottene her ble jo helt perfekte. Tror sannelig jeg skal hive meg rundt og strikke meg et par, jeg også. God helg!

  SvarSlett
 21. Så fint og høre at prosjektet gikk greit da,lenge lyst til å prøve nøstebarn sine selv! :) likte fargene godt, har den oransje fargen selv og er startet på en dress med den... :)

  SvarSlett
 22. Det er lite som slår tovavotter i den nordnorske vinteren, det har du rett i! Visste faktisk ikke at Milo og grønnsåpe hadde samme toveegenskaper, men jeg forstår jo din logiske tankegang - det har jo ingenting med såpa å gjøre!

  SvarSlett
 23. Jeg er jo DIGER fan av toving....ser da ut som du klarte denne "biffen" bra! Herlige farger!

  SvarSlett
 24. Om det er noen trøst så er ikke toving min favoritt heller.

  Kanskje jeg likevel skulle tove meg et par votter nå, dine ser så gode og varme ut. Meen tror jeg går for en litt mer nøytral farge jeg.... ;-)

  Kommet snø oppe i nord nå? ;-)

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.