5. februar 2011

Nærmere natturn kjæm du itte!

060
Jeg graver videre i skattekammeret. For lenge siden falt jeg pladask på Raverly for et par votter som viste seg å kunne bestilles som kit (som jeg sporenstreks bestilte og så glemte...) fra en finsk kvinne som plantefarger ull fra finske sauer ( 100% Suomenlampaan villalanka). Disse sauene har jommen myk ull, og de koser seg ute i kvist og kvast,litt sitter igjen i ulla. Sjarmerende.
Vet du hva dette garnet er farget med? spurte jeg fireåringen. Lus og sopp!
Nææææææh! -kom det mistroisk. ÆÆÆÆSJ!
Så kunne jeg holde et lite foredrag om at man kan farge garn og stoff med knuste lus (cochinillelus, et overaskende vanlig, rødt fargestoff, brukt i farging av fiber og mat) og sopp (denne grønnfargen fra Tapinella Atromentosa)

032
Mye fiffige detaljer, feks at stripene i håndflaten går andre veien på håndleddsbiten av votten. Et belegg strikkes først og brettes inn, så det blir ekstra lunt rundt håndleddet.
047
Hårete, deilig finsk sau!
031
Mønsteret er Willow herb, på norsk er det geitrams. Synes det er et vakkert vottemønster, selv om kontrasten mellom det rosa i blomstene og den grå bakgrunnsfargen ikke var så stor, så selve blomstene forsvant litt. Så om jeg skal strikke det en gang til (faktisk frister det) så blir det med en mørkere farge på blomsten.
Plantefarging er utrolig stilig, og det håper jeg å få vært med på et kurs engang.
Jeg bestilte herligheten fra Riihivilla.com, og de selger også selvfarget garn i tillegg til disse vottesettene. Garnet var overraskende mykt, ok, ikke sånn som undertrøye, men kunne fint hatt en lue i dette.
Fin trening i mønsterstrikk også, denne gangen har jeg klart å være konsekvent på hvilken tråd som er øverst. Klapp på skuldra.

33 kommentarer:

 1. oh de så så fine ut,skulle ønske at du hadde bodd litt nærmere noen ganger,for da kunne jeg ha tatt på vottene og beundret :)

  ha en fin helg:)

  SvarSlett
 2. Lekre votter! :) på bildet kommer nå ikke fargene på blomstene bort, superfine :) og så flaks å se noen som har strikka i finnsheep wool - har vært frista til å bestille noe, men i tvil om hvordan garnet er. God lørdagskveld :)

  SvarSlett
 3. Veldig fine vottar! Og kjempe fint mønster!

  Tenk at det betyr så møkje ka rekkefølge ein har trådane i... :) Fekk meg ein aha opplevelse når eg oppdaga det for nokre år sidan, då blei mønsterstrikk møkje kjekkare og finare! :)

  Ha ei fortsatt god helg!

  SvarSlett
 4. De ser rigtig fine og varme ud.

  SvarSlett
 5. å kjempe lekre. Linken er lagret. De så jo deilige ut. kanskje dette er noe til meg selv til vinteren?
  Fargene var fine, selv om lus i seg selv får meg til å klø, regner med vottene ikke gjør det fordi om de er farget med lus. ha en flott helg videre!

  SvarSlett
 6. Disse var herlige! Ser skikkelig gode og varme ut, og de hadde mange fine detaljer.

  Takk for kommentar ang mine Holliday Jean Mittens - viktig opplysning fra meg til deg om du skal strikke disse er at tommelen etter mønsteret var altfor trang. Jeg måtte legge til 4 masker på tommelen og jukse til mønsteret litt der :-) Jeg glemte å skrive det i bloggen.

  SvarSlett
 7. Flotte votter! Jeg har alltid vært glad i å strikke selbuvotter, men det er jo så mange andre flotte mønster å få tak i nå, tror kanskje jeg må bli litt mer avensert jeg også!

  SvarSlett
 8. Nydelige votter! Flott med geitrams og rosafargen synes tydelig på bildet hvertfall. Er svak for plantefarger og håper også på et kurs en gang. :)

  SvarSlett
 9. Åhh - de var nydelige! Jeg ble helt betatt av både mønsteret og fargene. Veldig fristet til litt garnshopping nå ;-)

  SvarSlett
 10. Lekre votter. Likte de duse fargene jeg da :) Sikkert litt deilig å strikke mindre prosjekt igjen...

  SvarSlett
 11. De var spesielle! Aldri sett lignende! Geitramsen gjorde seg bra som votter, selv om jeg ikke kan fordra den som blomst (eller ugress).. God helg! :)

  SvarSlett
 12. Utrolig flotte votter. Har sett på de andre mønsterene og det er flere der som frister:)

  SvarSlett
 13. Riihivilla har masse fint garn. Jeg har handlet der et par ganger og garnet har gode farger og er mykt og deilig. Vakre votter :)

  SvarSlett
 14. Åh, for et elskeprosjekt!

  Min mormor er sånn plantefarge-ekspert, og en dag skal jeg sørge for å få et kurs. Kanskje vi skal møtes på midten og ta det sammen?

  SvarSlett
 15. Så fine de var! Morsomt med litt annet garn en det man vanligvis bruker, fikk lyst å bestille litt derifra jeg og nå :)

  SvarSlett
 16. De ble veldig fine! Jeg likte både fargene og mønsteret veldig godt.
  Min bestemor drev mye med soppfarging. Det gikk mest i ulike avskygninger av gult, rødt, brunt og grønt, for blått var vanskelig å få tak i. Hun utlovet en dusør (en hjemmestrikket genser etter fritt valg) til den som fant den ettertraktede kanelkjuka, etter sigende den eneste soppen som gir blå farge. Men det var ingen av oss som fant den. Heldigvis for oss var hun likevel raus med strikketøyet - det ble da noen gensere på oss barnebarna likevel.

  SvarSlett
 17. Vottane dine var verkeleg fine, og eg syns ikkje det var så lite kontrast som du snakka om.

  Eg har lenge sikla på "winter charm"-vottane frå same leverandør, kanskje eg burde få rævva i gir og bestille eit "kit"? Var oppskrifta godt skrivi?

  God helg.

  SvarSlett
 18. Herlge votter! Og interessant lesning om sopp og lus garn ;)

  Ha en fin søndag

  SvarSlett
 19. Kjempeflotte!!

  Det ligger en award til deg inne hos meg... :-)

  SvarSlett
 20. Moro at du laga desse vottane akkurat no: Eg las nettopp ein veldig positiv omtale av Riihivilla på knittersreview.com, og tenkte at finsk garn har eg vel aldri prøvd! Og plantefarga er pluss i margen hos meg! Fint avstemte fargar, i eit stilig mønster: Eg likar geiterams godt eg, sjølv om andre synest det er ugras. Pyntar så fint opp langs grå vegar.

  SvarSlett
 21. De var veldig fine:-) Jeg synes blomstene synes godt jeg, men med mørkere garn blir de vel enda tydeligere. Jeg synes det blir så fine farger av "natur"-farger! Hanne.

  SvarSlett
 22. Kjempefine votter, du er flink til å finne prosjekter! Nå skal jeg jammen forlate pc-en og ta med meg strikketøyet i sofaen foran tv og peis, så kanskje jeg snart kan blogge kjeledressen jeg holder på med. Minste størrelse, altså - ikke et gigaprosjekt som din. ;-)

  SvarSlett
 23. Syntes ikke fargen ble feil i det hele tatt!
  Superflotte!

  SvarSlett
 24. These are lovely and beautifully knitted :)

  SvarSlett
 25. Nyyydelige votter!
  Så moro å høre om plantefargingen. :) Spennende!

  SvarSlett
 26. Nydelige votter i flotte farger. Morsomt med noe nytt og spennende, for disse har jeg aldri sett før....

  SvarSlett
 27. Nydelige votter i fine farger. Skal ved neste mønsterprosjekt tenke over hvordan tråden flyttes, takk for husk ,-)
  Tøff guttegenser også.

  SvarSlett
 28. Ooooh! Så flott votter! Og jeg liker ikke rosa, engang! *ler*

  Artig med farging på gamlemåten, da - siden må sjekkes ut! Kanskje damen selger ull for spinning, også... =)

  SvarSlett
 29. Kopi av kommentar på bloggen min i dag - til deg:

  Ja, Monstermønster, det er takka vere akkurat DEG at eg oppdaga Riihivilla-garnet, nemleg då eg las om geiterams-vottane dine på bloggen tilbake i 2011.
  Kiitos paljon! (eg trur det skal bety mange takk!) Skulle gjerne sett korleis slike vottar ser ut etter ei stund bruk, vis gjerne fram!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det får vente litt, vi er på andre siden av kloden igjen, og votter er laaaangt unna:)

   Slett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.