3. november 2009

Ugler i mosen

owl mittens with button eyes
Votter til barnehagebruk er kjekt å ha mange par av. I alle fall flere par enn vi har, for jeg leter besatt hver morgen og ettermiddag etter dem, iallefall av typen tørre. Det har vært en våt høst, og vottene etterlyses til og med av sønnen hvis de ikke er på.
Og siden jeg ikke er så dreven i få-med-seg-to-unger-på-en-gang-logistikken, så har jeg kommet frem til at vi får heller ha en zillion votter, så slipper jeg stresse så innmari med å finne dem.
Disse vottene er strikket av restegarn av Peruvian Highland wool (100 m pr 50 g) , og på pinne 2,5 for å få dem ekstra tette, strikkefasthet 22masker på 10 cm.  Bruk rent ullgarn, superwash er kaldere i  bruk, og er ikke så gode til sølekakebaking. Jeg brukte 40 gram, dvs litt mindre enn et nøste.
Votter til treåring:
Legg opp 36 masker , ogstrikk så langt skaft du vil ha (for kort er kaldt), jeg strikket 24 omganger med 1 rett , 1 vrang vrangbord. Strikk så en omgang rett, og på den omgangen legger du opp en ekstra maske etter 18 masker.Dette er kilemasken.
Neste omgang legger du opp en maske på hver side av kilemasken, anbefales å ta opp tråden mellom maskene og strikke den vridd, så du ikke får hull. Øk på hver side annenhver omgang til kilen har 13 masker. Sett disse tretten på noen sikkerhetsnåler, og slå opp en maske i det hullet som blir der. Etter to runder, kan du felle masken med å strikke to sammen, så du igjen har et partall av masker.
Strikk 3 cm, og fell som selbuvotter med spiss tupp: ta en løs av, strikk neste maske rett, ta den løse masken over (eller bruk ssk, litt penere felling) og i andre siden feller du med to rette sammen. Fell på annehver omgang, når du har 12 masker igjen, kan du felle av med tre pinner, eller sy sammen, eller snurpe sammen. Velg selv.
Presisering av fellingen: 
du strikker på fire pinner, pinne 1 og 2 er forsiden, pinne 3 og 4 er baksiden. 
Start på pinne 1:  ta en maske løs av, strikk neste maske rett, ta den løse masken over. Strikk alle neste masker rett, helt til du har to masker igjen på pinne 2. Disse to maskene strikker du rett sammen. På pinne 3:  ta en løs av, strikk neste maske rett, ta den løse masken over, strikk alle masker rett helt til du har to masker igjen på pinne 4.Strikk disse to rett sammen. 
Neste omgang strikkes rett uten fellinger. Gjenta disse to omgangene til du har 12 masker igjen. 
Tommelen; plukk opp 3 masker i gapet, og strikk rett i 2 cm. Fell som tuppen av votten. Når 4 masker igjen; snurp sammen eller fell av med tre pinner. Strikk en vott til.
Det fine med disse vottene er at det ikke er en høyre eller en venstrevott, siden tommelen står ut på siden. Altså ikke mulig å strikke flere venstrevotter (ahem, det har jeg gjort noen ganger...) og så kan man strikke mange  som passer sammen.

owl mitten
Og til pynt: ugler.
Først fingerheklet jeg en tråd og sydde den fast på votten. Jeg kunne bare sydd, men synes at streken blir jevnere og penere hvis du lager den som fingerheklet først.
Så gikk jeg i knappesamlingen og fant knapper av omtrent samme størrelse og farge. Og så sydde jeg et par sting til nebb.
Hvorfor ugler? Det er da ikke monstre?
Ved leggetid har jeg trodd at han synes ugler er skumle, for de blir nevnt i samme setning som røverne som er ute når det er mørkt. Røverne Kasper, Jesper og Jonatan, altså. For å avmystifisere uglene ville jeg da ha noen ugler i dagslys på vottene, så kunne vi snakke om at ugler ikke var skumle og være pedagogisk riktige.
Så vottene ble pyntet og idet jeg skal gi dem til ham, starter jeg med: synes du ugler er skumle? Næhei, blåser han. De er søte.
Så mye for å gjøre et pedagogisk eksempel av vottene. Men begeistret, det var han. Særlig knappeøynene var stas. -Neste vott skal ha tiger på! -forlangte han. Søren. De er vanskeligere å få til å ligne lett. Mulig jeg heller tegner et hus og sier at tigeren har gjemt seg bak?

36 kommentarer:

 1. Så utrolig søte votter! Og takk for at du deler oppskrift! Blir et lite barnehagebarn her i huset også om noen månder, så må vel begynne å ordne med barnehagegarderobe. Og takk for tips om ikke å bruke superwash-ull, det visste jeg ikke.

  SvarSlett
 2. Det var noen knall stilige votter!! Du er kjempeflink! Skjønner godt sønnen din ble
  glad:-)Og kjempefint med oppskrift. Tror nok jeg skal sette meg ned ikveld og forsøke meg på de! Så blir barnehagejenten her i huset også glad!!

  SvarSlett
 3. Med ein zilion vottar går det nok bra med alle fingrane. To barns-dreisen kjem seg etter kvart ;-)

  SvarSlett
 4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 5. Super raffe votter. Du har nå løst problemet mitt på hva jegs kal gi til foreldre som ikke vil gi barna sine sosikulturel påvirkning i rettning av hvilket kjønn de har. (Det er snakk om jenter som skal få kjønnsnøytrale ting)
  Vottene var herlige! Lurer på å forstørre de og lage de til meg selv også. Nei nå ble jeg glad. Takk!

  (Klarte å slette forrige kommentar ved en feiltakelse)

  SvarSlett
 6. Oj, så flotte votter. For en god idé! Får jeg tid, så kan det nok absolutt hende at det ligger noen sånne under noen juletrær, ja. Takk for oppskrift.

  SvarSlett
 7. Takk for vottemønster.
  Disse blir det garantert laget noen par av.

  SvarSlett
 8. Dette er de søteste vottene jeg har sett på lenge! :)

  SvarSlett
 9. Kjempe søte votter. Er nok smart å ha en del par liggende ja når en har aktive små barnehagebarn :)

  SvarSlett
 10. De var kule! Du har rett i at det trengs en del par. Og ullvotter gir mere bevgelsesfrihet enn klumpete kjøpevotter!

  SvarSlett
 11. Flotte votter! og tusen takk for oppskrift, skal garantert prøves.
  Ha en fin kveld

  SvarSlett
 12. Disse var kjempefine!
  Og uglene ER søte!
  Spent på hvordan det går med vesten din, håper den ikke blir en ufo!

  SvarSlett
 13. Knallfine.
  Ugler er litt skumle - men veldig kule :)

  SvarSlett
 14. I don't understand a word of what you are saying but I like your mittens a lot! :)))

  SvarSlett
 15. STILIGE votter! Og takk for mønster :) Har planer om å strikke votter til nevøen på tre, skal teste ut din oppskrift :)

  SvarSlett
 16. Kjempesøte votter med herlig ugle!

  SvarSlett
 17. Jepp, henger meg på den unisone hyllingen av de supertøffe vottene. Jeg visste heller ikke at superwash ikke er like varmt som ubehandlet ull.
  Kastet meg rundt og startet på nye votter med garn fra Sjølingstad (tror det er lanolinbehandlet), og følger denne gangen din oppskrift. Har strikket et par votter med tommelen "inni" hånda, og ser når de er i bruk at det muligens ikke er det beste for en 2-åring. Nå blir det tommel på siden! Takk for at du deler oppskrift :)

  SvarSlett
 18. Så søte! Takk for at du deler oppskrift. :-)

  SvarSlett
 19. Tusen takk for oppskrift på de kuleste vottene jeg har sett på lenge! Og det i det som for tiden er favorittgarnet mitt :)

  SvarSlett
 20. Selvsagt midt i blinken!!!Tusen takk for at du deler votteoppskrifta, de var jo bare så fine!:-) Kjekk farge du har valgt også, jkeg har innsett at de hvite lekre lammeullvottene og de nydelige kremfargede alpakkavottene for alltid kommer til å være brune etter besøk i barnehagen...Tror jeg går for en litt mer robust farge neste gang...God uke fortsatt!!!

  SvarSlett
 21. SÅ nydelige de ble! Rett og slett knallsøte!

  "Æ vil au ha sånn!!" Tusen takk for oppskrift. =)

  SvarSlett
 22. Fine votter, og en koselig hverdagshistorie ;-)
  3-åringen min vekket meg klokka 5 i natt for å snakke om slanger, kanskje hun skal få slangevotter ;-)

  SvarSlett
 23. Fine votter, og en koselig hverdagshistorie ;-)
  3-åringen min vekket meg klokka 5 i natt for å snakke om slanger, kanskje hun skal få slangevotter ;-)

  SvarSlett
 24. Jeg digger de vottene der!!! Dødsherlige!!!!

  SvarSlett
 25. Dødsstilige votter! Oppskriften er herved printa ut, og lageret med Peer Gynt og Heilo skal minkes. Koselig å se lille frøkna også.

  SvarSlett
 26. Fallt fullstendig for de søte vottene!! Har prøvd meg på de, men sliter litt med fellingen. Nå har jeg prøvd og prøvd, men får de ikke til å ligne dine votter.. Gjør en eller anna feil... ;-) Har du mulighet til å forklare fellingen litt bedre? Hadde vært supert. Må bare si at du har strikket utrolig mye fint!!

  Tina

  SvarSlett
 27. Da har jeg presisert littegranne på fellingen, hjelper det noe?

  SvarSlett
 28. Tusen takk for presisering, nå har jeg endelig fått det til. Fellte bare en gang i hver side tidligere, derfor ble den skjev og rar.

  Tina

  SvarSlett
 29. For noen kule votter! :-))
  Et google søk på restgarn og jeg fant disse. Takk for at du deler mønster, disse skal det definitivt bli noen av til barnehagebruk i høst. :)
  Koselig blogg, forresten, kommer gjerne innom igjen. :-)

  SvarSlett
 30. Jeg liker vottene dine!!!
  Hvor får jeg kjøpt det garnet du har brukt og vet du evt hvilke andre garntyper som kan brukes?
  Jeg gleder meg til å prøve oppskriften :)

  Janne

  SvarSlett
 31. Hei Janne! Jeg har kjøpt akkurat det garnet hos 123knit.com, men du kan fint bruke all slags garn som er ca 100 meter/50 gram, typisk sportsgarn ala Falk, Heilo, toppull, viking sportsgarn... mye å velge i, altså!

  Anbefaler å strikke i ren ull, ikke superwash, for da tover de seg bedre til hånda i bruk.

  SvarSlett
 32. Jeg absolutt elsket oppskriften :) mitt første orntlige votter( for nøstebarn sine er flotte men kjekt med noen en slipper å sy sammen etterpå). Skulle bare ønske de kom i flere størrelser.
  Ps; er veldig glad i loggen din.

  Anne May

  SvarSlett
 33. I'm looking for the time to jot down a Hub explaining easy methods
  to make cuff bracelets using polymer clay.

  SvarSlett
 34. Ivory finishes have been launched round 1911. And the Spanish Inquisition was one of
  many worst tortures below the title of God.

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.