18. november 2008

Gamle synder frem i lyset

Jeg har vært i gamet en stund, strikket mine millioner med masker og hatt stor glede av hobbyen min. Onde tunger vil påstå at grunnen til at jeg har strikket millioner med masker er at jeg har svevd i den villfarelse at jeg strikker stramt (hahahaha, snakker om elendig selvinnsikt) og derfor laget sirkusteltaktige plagg.

Jeg har noen gamle synder fra nittitallet jeg har gjemt innerst i skapet, og som klappes litt kjærlig på når det stables ting oppå dem igjen. En gang var jeg fryktelig glad i disse, så de fortjener litt visning, og litt fnising over nittitallet.

På nittitallet var XXXXL helt in, jeg lånte klær av min far, ikke av min mor, og ingen ante hva slags kroppsfasong de andre i klassen hadde, siden vi hadde melsekker til gensere. Utrolig nok mistet jeg ikke motet av å strikke gensere på den tiden, selv om jeg har vært fan av tynt garn helt siden da.

Rauma

Denne Raumagenseren strikket jeg i forrige århundre, nærmere bestemt 1995. Tradisjonell, men allikevel farger som jeg fremdeles kan vedkjenne meg. Og omkretsen? 130 cm! Hahahahahaha! Det er jo plass til to inni, samt et sirkusorkester.

Likevel; den ble flittig brukt, og mykere og mykere i bruk. Finull er kjekk sånn.

gammel genser

Dette er yndlingsgenseren min! Jeg reiste med TenSing Norway etter videregående, ungdomsarbeid i regi av KFUK/M, og det var som et slags folkehøyskoleår, bare i utlandet. En periode kunne man se hvem som hadde reist på noe sånt eller hadde vært på folkehøyskole, man kom ofte hjem med en hjemmestrikka, knæsjfarga genser i batikk eller hønsestrikk. Og dette er min :)

Noen som ser en kjent skjelettfisk?

Og gjett hva omkretsen er? 130 cm. Montro hvorfor jeg ikke bruker den. Montro det.

21 kommentarer:

 1. Hehe jeg kom ikke tilbake fra folkehøyskolen med noen sånn genser, men jeg har det første paret med sokker jeg strikket derfra! Og de er ca. 130 cm både i omkrets og lengde!!

  SvarSlett
 2. Synes det var hærlige mønster på begge æ. Likte spesielt godt beinfisken:)

  SvarSlett
 3. Haha, ja disse må du absolutt ta vare på - det er historisk dokumentasjon for ettertiden!
  Jeg har min første fanakofte fra ca 1980 liggende. Syntes den var akkurat passe da, så syntes jeg den ble veldig snau (på 90-tallet), og nå er den ikke så verst, egentlig, bare litt kort og bred kanskje. Det er morsomt å ha slike klassikere å måle opp mot. Selv om vi tror vi er nokså upåvirket av motens skiftninger, stemmer det nok ikke helt nei...
  (Og a propos NUPPING, som du skrev om for noen dager siden: Fanakofta i Peer Gynt nupper absolutt ingenting! Flott garn!)

  SvarSlett
 4. Kjempeflotte gensere, det er synd at de er såpass gedigne... Vente til moten skifter igjen eller begynne å spise mer snop? Bruke under graviditet? Det er rart med det, men vi blir jo veldig påvirket av motebildet. Syns kattene var kule :)

  SvarSlett
 5. Aahh! Ja, hvem husker ikke 90-tallet..? *fnis* Men det var jo også utrolig deilig å kunne gå i kjempestore gensre, stakkars fjortisene nå som må gå med de bittesmå og trange klærne.

  SvarSlett
 6. Herlig, kult med fisken - du har hatt monster i blodet lenge.

  SvarSlett
 7. Jøss, jeg trodde du tilhørte en annen generasjon enn meg? Men dette er som et kapittel i mitt liv, dette ;) Bortsett fra at jeg aldri tok vare på sånne ting (heldigvis? for meg altså ;p). Den hønsestrikka genseren din var jo bare så flott, da, i fargene og de små mønstrene. Enig med annepålandet, du må ta vare på dem. Om ikke annet enn for å hengde dem i glass i ramme på veggen. Merete Demian Monster-design :D)

  SvarSlett
 8. Fantastisk! Jeg har også nettopp blitt gjort oppmerskom på en av mine gamle yndlingsgensere, tipper den også er sånn ca 130 i omkretsen. Dessverre ikke hjemmestrikket, men absolutt en strikkegenser. Mamma sier jeg MÅ beholde den, som en påminnelse til meg selv den dagen jeg står der og skal shoppe med MIN 14 år gamle datter.

  SvarSlett
 9. Hihi, kjenner meg igjen der. Eg har vel eit par slike i skapet eg også. Til og med ein i pastell-lyselilla, ein farge eg ikkje passar og ikkje har brukt sidan ca 1990...

  SvarSlett
 10. Her var det noko kjent! Desse gensarane husker eg veldig godt!
  Og størrelsemessig er det nok ikkje lenge til dei er i gamet igjen - eg kjøpte meg nettopp ein nydelig (blå)ullgenser/kjole som har ganske så stor omkrets på det meste, men den har til gjengjeld ein ganske stor variasjon av omkretser og sit stramt andre stader

  SvarSlett
 11. Flotte farger da, selvom det er omkrets ekvator :D

  SvarSlett
 12. 130 cm?!?
  Da syns jeg vi må få se et bilde i helfigur =)

  SvarSlett
 13. slapp bare av - savner du for ille å strikke slike gensere igjen kan jeg trøste med at min størrelse faktisk krever 120-130xm omkrets. Snodig at jeg ikke gidder å strikke gensere til meg selv...?

  Not so much! ;)

  SvarSlett
 14. Hei Merete, den nederste genseren husker jeg godt fra studiedagene! Kan skrive under på at den var flittig i bruk, noe ala et varemerke ;) Den er kjempefin!

  SvarSlett
 15. hihihi - æ husker midten av 80-tallet, da strikket vi supervide mohair gensera i sukkkersøte pasteller som skulle stappes ned i levis 501 med et tynt belte på i matchende pastellfarger...æ har kastet disse - noe æ angre sårt på når æ les kor godt du har tatt vare på dine...jaja...hehehe

  SvarSlett
 16. Men de er jo så fine! Også var det jo så utrolig behagelig OG moteriktig å gå i en enorm genser med tights under og tubesokker! Aahh....

  Du har fått en blogganbefaling fra meg, send den videre!

  SvarSlett
 17. Min Ten Sing Norway-genser hadde armar av dongeribuksebein... Var så dum å kaste den for eit par år sidan, skulle jo spart den så barnebarna kunne le av den.

  SvarSlett
 18. Hehe, den TSN-genseren din har akkurat samme farge som en kofte jeg strikka omtrent samtidig. (Kanskje et år eller to senere.) Jeg tror min også er 130 cm i omkrets, men jeg er tross alt noen størrelser større enn deg. ;)

  SvarSlett
 19. Herlig! Jeg kom hjem fra folkehøyskolen med en kjole! (kan sees i bloggen min) Den ble strikket på 3 uker, det er 25 år og 35 kilo siden og den passer fremdeles - skjønner ikke det? Hehehe.

  Brukte den forresten sist helg, da jeg sto hele dagen på julemarked.

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.