12. mai 2018

Vottehefter som kan anbefales

Har du noen oppskriftshefter å anbefale da, Merete? Du som kunne tapetsert et middels rekkehus med alle oppskriftene du har liggende? 

Joda, la oss ta en titt på tre gode mønsterhefter med votter som jeg har i bokhylla. 
Felles for dem alle tre er at de har gode mønstre til mange størrelser, og hvert hefte har mange variasjoner.  Felles er også navnene på heftene; norske strikkehefter har ikke vært mest sprelske på navn. Tema 42 Votter og sokker, LVS-5 Selbustrikk, PT Design nr 82, det glir ikke akkurat rett av tunga.


Først ut er Sandnes Tema 42: Votter og sokker. 
Sandnes er gode på freshe strikkebilder, og jeg synes det er innmari praktisk med oppsummeringssiden de har på nest bakerste side som viser alt i heftet. Pluss for mye tradisjonsinspirert, og et par enkle votter også, og at det er laget oppskrifter for både tykt og tynt garn. Det kunne vært flere votter istedet for sokker, men nå er jeg på #teamvotter, så ikke så rart at jeg vil ha mer av det.

Det går an å bla i heftet her.

Jeg kjøpte heftet mitt i garnbutikk som har Sandnesgarn, det går an å få ta i på nett feks hos Nøstenett

Oppskriftene bruker mye Smart og Sisu, og jeg er ikke så fan av superwash til votter, fordi jeg liker at votter tover seg litt i bruk, slik at de tilpasser seg mottager bedre, og så synes jeg ren ull varmer bedre. Men det er enkelt å bytte ut disse garnene med tilsvarende tykkelse i ren ull.
PT design  82 har masse fine mønstre i mange størrelser, så om du feks får en ide om at alle i slekta skal få like votter til jul, så har du alle størrelsene du trenger her i alle diagrammer. Samt sokker, strømper og en ullbukse.  Alt foregår i strikkefasthet 26 masker / 10 cm på pinne 3,5, og jeg som strikker løst, får samme strikkefasthet på pinne 3 med Finull, noe hordene med finullrester setter pris på. Egentlig er heftet skrevet for Pt 5 Sport, men siden jeg igjen ikke er så fan av garn med nylon i til votter, så bytter jeg det gjerne ut med Finull, Heilo eller det jeg har liggende.

Hele heftet er strikket opp i svart og hvitt. Det gir en helhet til heftet, og jeg er svak for votter i svart og hvitt, men de gjør seg i andre farger også.

Pluss for fine håndflater, og for at samme mal passer med mange mønstre.

Bla gjennom heftet her. 

Enda et hefte jeg har kjøpt på strikkebutikk. Det går feks an å få tak i det på nett hos Saturnia garn. 
Klassikeren LVS-5 Selbustrikk fra Rauma er utrolig fin!
Mye fine votter, vanter, strømper, luer og skjerf, så om det klør etter å kle seg i tradisjonell strikk, så er det bare å sette i gang. Sjekk gjerne strikkefastheten når du setter igang, for dette strikkes ofte med strikkefasthet på 31-34, altså ganske stramt. Men så får du plass til mye mønstre. Dette er ikke vottene å gi bort til de som mister votter hver gang de tar tbanen, for det er for mye jobb, men de er fine! Det vrimler av diagrammer, så her kan man også sette sammen egne favoritter.
Det er ikke bare et vottehefte (selv om jeg er mest interessert i det), det er også masse fine vanter, men siden fingerstrikking ikke er min favoritt, så utgår det oftest. Og så er det noen tålmodighetsprøver av noen lange ullstrømper med masse mønster, så om du kjenner noen med knickers og fine legger, så er det mye å velge på her.

Garnene som er brukt er fra Rauma, Finull og 2-tråds gammelserie.

Tostrikkedamer.no har lagt ut bildepresentasjon av alle oppskriftene., og selger heftet. Tror alle Husflider jeg har vært innom har heftet også, det er en stayer av et hefte.


Mulig du allerede har alle heftene liggende, siden de ikke kom i i år, men noen klassikere er det godt å bli minnet på.


1 kommentar:

  1. Bedtilte Selbuheftet nå! Gleder meg til å få det i posten. TAkk for tips!

    SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.