15. november 2016

Færøysk strikkebok - en bokomtale



Jeg fikk en bok i postkassa fra Press forlag som har gitt ut boka Færøysk strikkebok. Om jeg kunne tenke meg å fortelle hva jeg synes om den?

Jo, bøker som faller innafor det jeg tror andre liker å lese om på strikkebloggen her, kan jeg godt skrive om. Jeg er fan av strikkebøker, og synes det er fint å orientere seg i markedet. Strikkebokomtaler er fine, selv om jeg har fått boka.

Så hva synes jeg om den?

Jepp, den er fin! Råfine bilder der strikkeplaggene er presentert i færøysk natur, og du kan kjenne sjølufta. Og alle har imponerende hår. Etter bildene i boka, har de det værhardt, ikke så ulikt vår kystkultur. Færøyene er ikke så lagt unna Norden, og mønsterborder har helt tydelig blitt med båtene frem og tilbake over fjorden. Det er en tydelig nordisk feel over dette. Liker du flerfargestrikk og plagg inspirert av tradisjonsstrikk, så er dette en fin bok.

Jeg liker at boka har litt historisk forankring med et kapittel om strikking på Færøyene, og om skredderen Hans Debes som tok tak i å samle inn færøyske strikkemønster når strikkinga hadde en bølgedal på trettitallet. Litt som det Annichen Sibbern Bøhn gjorde i Norge. Litt strikkenerding er fint for oss historieinteresserte.

Det er også et pluss at designene i boka er inspirert av denne færøyske strikkesamlinga, og at de er justert til å fungere nå. Designeren Svanhild Strøm og moren Marjun Biskopstø står bak designene i boka. De bruker garn fra Sandnesgarn, altså er det garn vi nordmenn kjenner godt, så det er lett å få tak i garnet som er brukt i modellene, og evt lett å finne alternativer til garn en kjenner.  


Favorittene mine fra boka er feks denne flotte herregenseren, som jeg gjerne skulle strikket til sønnen. Jeg liker sånne smale border i gensere, og det er behagelig korte trådsprang. 


Bæreponcho! Smelt!  Bare det er grunn til å bla i boka! Det er sjeldent jeg finner bæreklær i strikkeoppskrifter, og som gammel bæremamma (ikke så aktuelt å bære sju- eller tiåringen på magen lenger, gitt) så er jeg svak for strikkeplagg som kan brukes når du bruker ymse bæreanordninger. Og den var jo superfin. (Selv om jeg selv ville droppet mønsterbordene, for det blir himla varmt allikevel).  Og matchende lue. Sa jeg smelt? 




Og tøfler! Eller skóleistar som er nesten samme ordet som skolæster. Læster/lester brukes om sokker i dialekter iallefall nordpå. 


Mye forskjellig, altså. Fra jakker, gensere, luer, tøfler,  men ikke noe votter, pussig nok. 

Og hva er negativt med boka?  
-Jeg syne diagrammene er fine, og maskene er tegnet som masker, så du ser veldig raskt hvordan det skal se ut. Pluss i boka for navnet på mønsteret der de vet det. Mulig det er førtiårskrisa som snakker, men når diagrammene er i mørke farger som den nederst til høyre, så skal du ha godt syn eller innrede med lyskaster i strikkekroken.Jeg foretrekker diagrammer med tegn istedet for farger, for jeg synes fargene låser deg litt til å bruke originalfargene. Men det er en smakssak. 


5 kommentarer:

  1. Den boken er virkelig fin, jeg likte spesielt godt de fine bildene:-) Ønsker deg en fin dag! Hilsen fra Marianne

    SvarSlett
  2. Tack för boktipset! Det verkar vara en fantastiskt fin bok!

    SvarSlett
  3. Ser ut som ei spennande bok med mange fine oppskrifter :)

    SvarSlett
  4. Det var rett inn på ønskelista mi, det! Du er skikkelig god på bokomtaler!

    SvarSlett
  5. Ser ut som en bok det er kjekt å bla i, også uten at man nødvendigvis strikker noe. Og veldig kjekt å lese en strikkebokanmeldelse av en som faktisk strikker og lager oppskrifter selv. Blir et helt annet fokus da, mye mer matnyttig enn anmeldelser skrevet av menn som ikke liker Dorthe. ;)

    De HAR tykt hår på Færøene. Urettferdig!

    SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.