18. juli 2015

Hele garnlageret, en nerdeføljetong i mange deler, del 1

My creation

Hva er mest naturlig når de andre er borte, og jeg er hjemme alene for å jobbe? Sorter igjennom alt garnet, og ta bilde av alle garngruppene. Helt naturlig ting å gjøre. Skulle jeg hatt pluss i boka og stjerne i margen, så hadde jeg vel veid all galskapen, men jeg lever heller i ren fornektelse. Garn kan fort bli en samlegreie, siden det er mye raskere å kjøpe garn enn å bruke det, og de siste nøstene som blir kjøpt ofte er de mest fristende å begynne på, samt at jeg stort sett finner mønster og så ser etter garn, istedet for å finne garnet, og så finne hva jeg kan bruke det til.

Trikset mitt for å bruke garn jeg har fra før, er å finne garn i samme tykkelse og type, så kan de brukes litt mer om hverandre. Striper er fint, og jeg er ikke redd for trådfesting. Jeg er glad i ensfargede plagg, så jeg bør vel bli litt flinkere til å velge en farge når jeg er i butikken, enn å kjøpe mange farger, og lite av hvert. Og jeg har sluttet å bare kjøpe garn uten å ha noe konkret å bruke det på, sånn bortsett fra litt ferieturgarn (andre kjøper ferieminner, jeg synes garn godt kan være ferieminne).

Så her kommer det; garnlageret mitt. Husk at det er bygget opp siden jeg flyttet hjemmefra for ca tjue år siden, selv om det er stort sett i de siste årene det har vokst seg stort. Strengt tatt bør jeg vel ikke unnskylde garnlageret, jeg strikker opp rundt åtte kilo garn årlig, så det er ikke bare til pynt. Garn er jo en strikkers hovedverktøy, selve paletten man har å skape med. Og det er mye varme i ull. Og mye glede.

IMG_3409

Gjengen i tynn ull er den største biten av lageret mitt. Her er godbiter av nøstebarns totrådsgarn, litt av silkeulla og litt av angoraulla deres og, Isagergarn (som har verdens fineste garnpalett), New Zealand lammeuld (stort utvalg hos 123knit, min faste garnpusher), Rauma lammeull (som de har hos Husfliden i Olso, hurra!), bånsull (nedlagt, dessverre, tror jeg?), Malsen og mor sin shetland soft og geelong soft, og noen litt eksklusive som madeleinetosh sock og Triskelion Branwen og John Arbon Crockern lace (fra Ysoldas garnklubb, verdens fineste julegave!) og Symre fra Telespinn.

Skulle jeg havne på en øde øy, og bare ha en koffert med garn med, så ville kofferten vært fylt av denne typen garn. Hvorfor? fordi det blir lette plagg, er tynt garn =mer strikketid, og om jeg vil ha det tykkere, funker det veldig bra å strikke med det dobbelt.

Strengt tatt hadde det vært litt trøblete å havne på en øde øy, og om det hadde vært en øde stillehavsøy, så hadde det vel vært noe annet enn ull som hadde fristet (feks hadde jeg vel heller håpet på en radiosender og førstehjelpssaker i kofferten, evt funnet MacGyver i bånn. Forhåpentligvis i live.)


IMG_3411De aller minste garnrestene har jeg snurret pent opp i en eske, så de ser innbydende ut, og frister å bruke. Garn som bare ligger dytta ned i en plastpose inni et skap frister lite, det gjelder å få det frem i lyset for å få det inn i sirkulasjonen igjen. Same shit, new wrapping, men nå er det mer fristende å bruke.


074Neste tykkelse; garn i finulltykkelsen. Denne tykkelsen er perfekt til genser og vottestrikking, noe jeg har drevet endel med i det siste året (jmfr boka vår, Eventyvotter). Her er Finull og PT2,  Tove fra Sandnesgarn, Sjølingstad totrådsgarn, Kauni, Evilla, Bånsull tretrådsgarn, Pickles Pure wool (en favoritt, mye fine melerte farger, og jeg nupper ikke i dette garnet), villsaugarn,  og Aade long fra Estland. Jeg har utrolig mange enkelnøster, men heldigvis er det en tykkelse der man kommer ganske langt med noen få nøster.

To be continued!

21 kommentarer:

 1. Denne føljetongen liker jeg. Tar gjerne mange episoder :) Jeg har også veldig mya av typen tynn ull, men som deg er jeg glad i ensfargede plagg, og samlingen min består for det meste av enkeltnøster/hesper.
  Gleder meg til neste innlegg, og synes absolutt dette er den mest nærliggende aktiviteten å bedrive når man er alene hjemme.

  SvarSlett
 2. Da har mange herlige timer med strikk foran deg! Hvis jeg hadde vært alene hjemme akkurat nå, hadde jeg tømt ut mine kasser også, inspirerende å se så mange fine farger på ei gang.

  SvarSlett
 3. Merete, jeg håper ikke du skal være alene hjemme for lenge. Det kan komme menn i hvite frakker... Ha ha ha!!! Når jeg ser ditt lager tenker jeg: Jeg har vel ikke SÅ mye... Undervurder aldri muligheten for å fortrenge et stort garnlager.... Veldig gøy å se altså - vi kjenner oss igjen (meg og mitt lager).. Vi har nok satset på ull, og lagt vekk merino og denslags nuppegarn... Uten at det hjelper særlig...

  SvarSlett
 4. Åhh, herligheten. Jeg gjorde nettopp motsatt av deg: tok ikke bilder, men veide opp og registrerte sirlig i excel........over 26 kilo.........verdi ca 15.000,- tror jeg ..........jeeezes..........

  SvarSlett
 5. Ikke mer? Neida, mye flott garn her! Visste fra før at du bruker hele fargeskalaen, og her er beviset. Moro! Keep it coming!

  SvarSlett
 6. Sikle, sikle. Her var det mye godsaker. Det er så gøy å se andres garnlager. Liker å se både hvilke garntyper og farger andre har i lageret sitt.

  SvarSlett
 7. Så meget fint garn! Følger spændt med. Og ja, det er da helt naturligt at tjekke gavnligt når man er alene hjemme. Det kunne også være interessant at høre om der er noget du synes du mangler eller noget du ikke køber fordi du ikke kan lide det ( og her tænker jeg ikke på akrylgarn o.lign)

  SvarSlett
 8. Så mykje flott garn, og så fint du hadde sortert etter farge :) Kjekt å sjå andre sin "galskap", føler seg ikkje åleine lenger då ;) Gler meg til neste kapittel!

  SvarSlett
 9. Kanskje er det nerdete, men jeg liker det! :) Og så er det veldig kjekt å få sortert garnlageret i blant. Da blir det mer oversiktlig, og man vet mer hva man har.

  SvarSlett
 10. Så fint og lurt med de små garnnøstene i en eske! Gøy å se hva du har i paletten din, og klart du trenger mye garn, å strikke opp åtte kilo årlig står det respekt av!

  SvarSlett
 11. Så masse fint garn! Et helt supert lager, det der. Og veldig samstemte farger. Det er det jeg også drømmer om, et lager med garntyper som kan brukes sammen og om hverandre. Spent på fortsettelsen!

  SvarSlett
 12. Der var det mye lekkert.

  SvarSlett
 13. Hjemme hos meg er de to tykkelsene i samme kasse..... men skilt fra superwash, altså. Hihi. Fint å se!

  SvarSlett
 14. Så masse herlig garn, i utrolig flotte farger.
  Ble frista til å gjøre det samme, men med hele familien hjemme og bare inneværende, tror jeg det får vente ;)

  SvarSlett
 15. Så masse herlig garn, i utrolig flotte farger.
  Ble frista til å gjøre det samme, men med hele familien hjemme og bare inneværende, tror jeg det får vente ;)

  SvarSlett
 16. Så masse herlig garn, i utrolig flotte farger.
  Ble frista til å gjøre det samme, men med hele familien hjemme og bare inneværende, tror jeg det får vente ;)

  SvarSlett
 17. Jøje meg, Merete! Du burde starte med omvisning i garnlageret - for garnnerder :-)

  SvarSlett
 18. For en herlig samling med garn! Veldig mye fint i Lamulltykkelsen. Jeg har garnet mitt i noen hyllemeter i bokhylla. Garn er vakkert! Også som pynt! Men det beste er at det er der, i tilfellet en ide skulle dukke opp. Blir spennende å se fortsettelsem.

  SvarSlett
 19. Smart måte å sortere lageret på! Jeg har sortert ut fra type garn, f.eks. alpakka i en kasse, luksusgarn i en annen, sokkegarn i en kasse osv. Kanskje jeg skulle følge ditt eksempel og sortere garnet på nytt, eller la det vente til jeg skal veie lageret rundt årsskiftet? Det er i alle fall mye gøy med garn.

  SvarSlett
 20. Åhh, sånt her liker æ å lese og se =) Morsomt!! Æ deler også garnet inn i grupper. Gleder mæ til fortsettelsen =)

  SvarSlett
 21. Her var det mye fint. I tillegg til å være glad i garn så er jeg glad i Excel. I vår veide og registrerte jeg alt garnet mitt i Excel. I tillegg til garn har jeg en del fiber til spinning. Det ble rundt 10 kg totalt. Mer enn nok for meg!

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.