15. oktober 2014

Nøkken

222

Nøkken er det mørke, mystiske vesenet som trekker deg mot tjernet, et av de litt mer skumle figurene i eventyrskatten vår. Eventyr er ikke bare kos, halve moroa er jo de skumle figurene som gir skygge til fortellingene, kampen mellom det mørke og det lyse hadde vært mye kjedeligere uten den ene siden.

Og hva vet vi egentlig om Nøkken? Er den skummel, eller er den bare lei av å bade alene i tjernet, siden den prøver å lokke deg uti vannet ?


038

Nøkken i denne versjonen er ikke så skummel, den smiler jo! Men et slikt glis kan være ørlite skummelt om du er ute og bader, og Nøkken kommer opp ved siden av deg og gliser bredt.

Vottene falt i smak hos ungene, siden det var ganske moro å sette sammen hendene slik at de så Nøkken smile til seg. Eller snike seg innpå og skremme andre.

039

Og siden både jeg og ungene setter pris på skummelglade votter, så laget jeg votter til alle mann, så det er flere barnestørrelser og to voksenstørrelser. Votter foretrekker jeg i ren ull, så jeg strikket dame- og herrevottene i Finull, og for å få litt pelsfeeling på Nøkken, så strikket jeg barnevottene i Hverdags fra Du store alpakka, et garn med alpakka og ull i blanding. Begge garntypene gav fine votter.

Jeg har strikket Nøkken i svart og hvitt, men de funker like bra i andre farger, så lenge du velger farger med god kontrast, slik at gliset og øynene kommer godt frem.


137

Håndflata er tilfeldig plasserte flekker i Nøkkens pels, nesten som en snøstorm?073


Håper du får like moro av dem som jeg har !

Men obs! Det har sneket seg inn en feil i str 6-8 år; teksten sier 46 masker, mens diagrammet sier 44 masker. Strikk etter diagrammet med 44 masker. Har du kommet langt av gårde på 46 masker, går det an å fordele de to ekstra maskene på hver side av votten, så blir det greit å følge fellingen allikevel.


Dette innlegget kommer også på Eventyrlige votter-bloggen også. Hver dag fremover presenteres en vott, og kanskje det kommer andre ting og der? Alle eventyr har jo skattekister. 


I morgen kommer ... tripp, trapp, tripp, trapp, tre bukker som skal til seters.

24 kommentarer:

 1. Af alle de fine vanter er dine de absolut sjoveste - selvom jeg ikke gider flerfarvestrik, kunne jeg godt fristes til at lade Nøkken varme mine hænder i vinter :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! De er ikke med i konkurransen om de peneste, men morsomste kan de delta i!

   Slett
 2. Har lagt opp Nøkken i str 2-4 med tjukkare garn (for det var det eg ville ha vottar i), for å sjå om det vert bra. Ser lovande ut.

  SvarSlett
  Svar
  1. Veldig bra! De er evt greit å forlenge med å slenge på norn omganger på lengden med tilfeldige lus.

   Slett
 3. Jeg digger dem! Og tenk så gøy det hadde vært å møte på hele Monstermønsterfamilien i Nøkkevotter! Jeg funderer på å lage dem i orange og mørkeblått eller svart ... :)

  Vi trenger kontrastene i tilværelsen, og om vi ikke er bevisste på dem er de jo der likevel. Unger skjønner det, tror jeg. Hva er vel bedre enn noen glade monstre her og der til å ta litt luven av det skumle?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ikke sant? Silkesauen strikket dem i rødt og hvitt, de ble veldig fine.

   Slett
 4. Kjempestilige! Skal somle meg til å kjøpe boka straks, frykter det blir mye vottestrikking fremover!!!

  SvarSlett
 5. Råstilige votter. Digger dem. Du er så flink og kreativ.

  SvarSlett
 6. Jeg gleder meg til å strikke nøkkenvotter! Perfekt at du har laget barnestr også. Hurra for fin vottebok! og gratulerer som forfatter! Eller, det var du kanskje fra før?

  SvarSlett
 7. Gratulerer med vottebok. Så flinke de er :) Kule vottar, som heilt sikkert er populære å få.

  SvarSlett
 8. Disse er lekre, og jeg har så lyst å strikke de. Sperren ligger på mønsterstrikk, det er visst en stor terskel her i huset😕 tror du en mønsternovise vil få det til?

  SvarSlett
  Svar
  1. Å ja! Det tror jeg! Stort sett er det gliset du må passe på spenningen på, men resten av prikkene strikker du etter innfall om du vil, perfekt for start av tofargestrikkarrieren. Og det er utrolig mye fint i tofargestrikk, så det er kjekt når man kommer inn i det.

   Slett
 9. Flirer litt her for tok meg selv i å glede meg til frøkenen blir så stor at jeg kan få henne med på denne ullgalskapen nettopp med slike artige mønster! Helt herlige :)

  SvarSlett
 10. Kule votter!:) Skjønnet godt at de ble populære hos ungene!

  SvarSlett
 11. Veldig fine votter, artig ide. Jeg er kanskje litt mer enn normalt opptatt av de underjordiske, sagn og myter. Jeg har lært at nøkken ligner en gutt, tettbygd og vakker, og ingen er så flink felespiller som han. Han har grusomme trekk, mer enn ei jente er lurt av de vakre tonene hans og det vakre utseende hans til en tidlig grav i tjern eller fosser, der han vanligvis holder til. Det er spennende å høre om du har lært noe helt annet om nøkken, og hvor du har lært det fra. Har ulike deler av landet ulike måter å beskrive han på?

  Hilsen Anne-Lise

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror at Kittelsens tegninger har formet mye av det vi tenker på med nøkken, det litt ubestemmelige mørke som lurer i tjernet i skogen.

   Slett
  2. Felespiller forbinder jeg med fossegrimen, men det kan være samme opprinnelse.

   Slett
  3. Kittelsen sine tegninger selvsagt. Her nordpå var det nok flere fortellinger om draugen, marmelen og havfolket, enn om nøkken Så den beskrivelsen jeg har hørt er kanskje av en blanding :-)

   Slett
 12. Knegg, morsomme votter - og veldig fin e-bok, må nok i hus, eller i eteren, eller på paden, eller i allefall kjøpes :))

  SvarSlett
 13. Utrolig kule votter! Jeg er normalt ingen vottestrikker, men nå fikk jeg veldig lyst på et par nøkkevotter!

  SvarSlett
 14. Hiya! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My blog discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other.

  If you are interested feel free to shoot me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!


  Feel free to visit my website :: let get fuck

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.