15. juli 2014

Jakten på vaskemaskinen

Untitled

Vaskemaskinen vår døde.
Min trofaste AEG Electrolux Lavamat, som behandlet ullplaggene godt, og klarte stappe 7 kg vanlig klesvask om gangen i magen sin. Den trakk sitt siste sukk, og danser nå i öppna landskap eller änglamarken eller på de evige jaktmarker, avhengig hvilken trosretning vaskemaskinen vår tilhørte.

AEGen og jeg hadde aldri de dype samtalene, så ærlig talt vet jeg ikke hva slags siste rituale den ville ha, den fikk en kort seremoni bestående av oss som bar den opp kjellertrappa (med Hr Monstermønster nederst for det tyngste taket, jeg må innrømme å holde så dårlig at det omtrent gikk med en ektemann i dragsuget da vaskemaskinen heller ville ned trappa enn opp, og det er jommen mer stress å bytte ut ektemann enn vaskemaskin), og så leverte vi den til hvitevarekirkegården på baksiden av Elkjøp.

RIP vaskemaskinen.

Men uten vaskemaskin duger helten ikke, evt lukter vondt, så jeg var raskt ute på vaskemaskin-date igjen.
Det jeg var ute etter på datingprofilen var at den elsket ull like mye som meg,  hadde planer om å leve lenge og vel, og ikke så mørkt på å få dyttet 7 kg med skittentøy i gapet. Høy og mørk og turer i skog og mark var utelukket denne gangen. Hvitvasking av store beløp sto heller ikke på lista.

Frierne stod i kø, og jeg søkte råd hos facebookgruppa til Monstermønster, der flertallet heiet på Miele, men som flere påpekte; de fleste nye vaskemaskiner som lages nå, behandler ulla med den respekten den fortjener, og ikke med kniv og gaffel.

Og jeg innrømmer, jeg gikk rett på kroken på reklamen om lang levetid, og snill mot ull. Skulle tro ull var det eneste fiberen vi hadde i tøyet vårt, så besatt som jeg var av ullvaskeprogrammet.
Så nå står det en Miele i kjelleren, og jeg purrer av materiell lykke. Og i følge bildet jeg tok av fronten  har den tekst på svensk-dansk, så kan den også vaske Cowboytøj! Howdy partner!

Dagens faktaboks, tipset av naboen som hjalp oss med å få vaskemaskinen ned i kjelleren (jeg tok ikke sjansen på nytt drapsforsøk på Hr Monstermønster, han kunne begynne å få mistanker), så burde vi klaget på den forrige vaskemaskinen, siden den bare hadde 4 år på baken. Reklamasjonstiden er 5 år, ikke 2 år som jeg trodde. (Og da angret jeg litt på at vi for en gang skyld var kjappe med å kvitte oss med den gamle. Litt vanskelig å klage på en vaskemaskin du har skrotet)

Forbrukerrådet har oppdatert info om utvidet reklamasjonstid på hvitevarer. Kjekt å vite. 

9 kommentarer:

 1. Du klarer å skrive morsomt og bra til og med om en vaskemaskin som takker for seg! :)

  SvarSlett
 2. Vaskemaskin med trosretning - jeg flirer meg ihjæl! Og cowboytøj gitt, lurer på hva det innebærer foruten jeans og skjorter? Kanskje man kan vaske cowboyhatten i den - det burde i så fall borge for god behandling av ulltøyet også :)  SvarSlett
 3. Gratulerer med ny vaskemaskin! Vi fikk flunka nytt kjøleskap da det vi hadde takket for seg etter 2 år og noen dager - fordi det var forventet at et kjøleskap som bare står stille og ikke gjør noen ting ( i motsetning til en vaskemaskin som vrir tøy og hopper rundt - i hvert fall vår) skulle vare betydelig lenger enn det. Og vi spurte ikke om det en gang - det var Elkjøp som fortalte oss det.

  SvarSlett
 4. Gratulerer med ny venn. Får håpe den behandler ulltøyet med største respekt og omtanke :)

  SvarSlett
 5. Miele er topp det. Her hjemme er Mielen og ulltøyet bestevenner ;)

  SvarSlett
 6. Vi har også Miele og den er helt super! Spesielt på ull, jeg vasker alt i maskin;) Husker jeg holdt på å le me ihjel når vi fikk vår; cowboytøj :D

  SvarSlett
 7. Gratulerer med ny vaskemaskin! Herlig med den cowboytøy-fuksjonen!
  Jeg fikk anbefalt en Hotpoint maskin av andre strikkedamer fordi den skulle være så god mot ull, men jeg er ikke superfornøyd. Tror nok det blir Miele neste gang på meg og:)

  SvarSlett
 8. Vaske maskiner har det med å takke for seg når man kommer hjem fra ferie og har 2 meter høy skittentøyshaug i gangen....
  MTP drapsforsøket:
  Man kan noen steder betale for å få maskinen levert inn i huset. Men sist gang jeg gjorde det, var det lovet transportsikings- fjerning inkludert, hvilket ikke stemte likevel ( ut og handle verktøy før sette på klærne,dvs annen el-forhandler neste gang...)
  Men -
  Maskin med ull og håndvask program er deilig!!!!!
  Til lykke med din nye slave!!!!!

  Ingrid M ( rav)

  SvarSlett
 9. Da jeg studerte i Danmark hadde jeg stadig nye og morsomme språkopplevelser - deriblant at danskene ikkje skjønner verken olabukse (okei, den er kanskje særnorsk) eller dongeribukse, men insisterer på å kalle det "cowboybukser". Fikk litt merkelige bilder i hodet første gang jeg hørte en av klassevenninnene si at hun skulle ut og kjøpe cowboybukser...
  Jeg kom også til å gifte meg med en danske, som så har litt de samme (mer eller mindre) morsomme opplevelsene andre veien, siden vi nå bor i Norge. Jeg syntes alltid at han uttalte "dongeribukse" veldig utydelig og rart og oppklaringen på det kom en dag vi skulle pakke til tur og han sendte meg en sms for å spørre om jeg kom til å pakke "donglebukse". Han hadde misforstått når vi bruker det ordet og trodde det var et annet ord for "kosebukse", altså en bukse man kan "dongle rundt i". Jeg lo (kanskje i overkant høyt og masse), men ordet "donglebukse" har nå blitt en del av vokabularet vårt :)

  B

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.