Noen strikketøy flyr av pinnene.
Kanskje ikke så rart når det er fugler involvert?
Det smaker av fugl, men akkurat hva slags fugler de er, det holder de nebb om.
Muligens en lerke? Siden det er vår og greier?
Eller kanskje det er markeringen av at det er 135 år siden Ibsen krotet ned Et dukkehjem, og brukte lerkefugl som kjælenavnet til Nora?
Fugleflokken har landet på vottene iallefall.
Jeg har en liten softspot for fugler på votter, såpass at jeg kjøpte Strikkeboka
Varma tumvantar och några sockor bare fordi det var fuglevotter på forsiden. Jeg hadde lignende mønster hjemme i boka
Strik med nordisk tradition og i boka
Varmekilder (ikke som votter, men diagrammet til sokkene kan brukes til votter), men strikkebøker kan man kanskje ikke ha nok av? Forsåvidt er det litt andre fuglevotter i
Norske vottar og vantar også, som står i hylla den og. Kremt.
Mye fuggel i vottebøkene mine?
Ikke nødvendigvis. Mye strikkebøker er vel heller tipset.
Fuglene har landet i det japanske kirsebærtreet.
Vottene har en strikkefasthet på 34 masker på 10 cm, noe som gjorde at jeg gikk for et tynt ullgarn, og siden jeg hadde et gledesstrålende gjensyn med Raumas lammeullgarn på Husfliden i Oslo, så hadde jeg passende nøster liggende. Fargene jeg hadde rasket med meg var grønn, grått og hvitt, altså kunne jeg velge mellom grønnfinker eller grågås på vottene, og den gressgrønne vant, siden kontrasten mellom hvitt og lysgrå var liten. Skal man først strikke mye mønsterstrikk, er det jo greit å se hva mønsteret er, og ikke må være tankeleser.
Så jeg strikket etter mønsteret i Trotzigs bok, Varma tumvantar och några sockor.
Det var et heller, eh, kortfattet mønster.
Diagrammet var greit å følge, men litt mer info hvor tommelen skulle inn hadde vært fint, jeg gjettet litt ettersom tommeldiagrammet sto plassert omtrent der jeg tror tommelen skulle inn. For all del, jeg har tommelen min plassert samme sted som alle andre, det var ikke overraskende at den skulle inn omtrent i tommelhøyde, men akkurat hvor langt fra kanten måtte en gjette.
Fellingene sto det heller ikke noe tips om hvordan få pene, men gammel vottestrikker vet at det blir finest om fellingene heller mot hverandre.
Flokken er litt stor, det hadde holdt med 5 repetisjoner med fugler, de to nederste fuglene kan man heller slippe fri, for de blir ganske lange, selv i tynt garn.
Jeg smekket på en latvisk flette på starten, bare for at de er så dekorative at de dukker opp på omtrent alt jeg strikker, men ellers fulgte jeg mønsteret.
Vottestrikkeren fornøyd!
De sitter som hånd i ... vott, perfekt til mine hender. Pinne 2 tar tid, men det er et greit mønster å strikke, siden mønsterrapporten er kort og rask å lære.
Idag har det vært så digg vær at vottestrikk var litt rart. Senest i går brukte jeg votter på vei til jobb, så menneskehjernen er lett å lure.
BOKA
Og hva synes jeg ellers om strikkeboka Varma tumvantar och några sockor?
Den er kommet på norsk i år, oversatt og utgitt av Cappelen Damm nettopp.
Jo, den er fin! Inspirerende foto, fine fargebruk, endel fine mønstre. Forsiden viser to av favorittene mine, fuglevottene og fiskebensvotter, men det er flere jeg kan tenke meg å strikke.
Jeg kritiserte fuglevotteoppskriften, at den var litt vel kort i beskrivelsene, men de andre vottene er bedre beskrevet. Tommelplasseringen feks, er tegnet inn på de andre.
Det er ganske mye forskjellige teknikker i boka, strikkede votter, heklede votter, sydde votter, mønstervotter, enkle votter. Og noen sokker.
Garnforslagene er endel svenske garn, men de har jeg ikke prøvd (annet enn visjøgarn som jeg gjerne vil bruker mer, godt garn!). Det står løpemeter og vekt, men litt uvant benevning, for det står i antall meter per kilo, mens vi er vant med å bruke meter per 100 gram. Spent på om de har gjort noe med det i den norske utgaven.
Det mest irriterende var sidene med tvebandstrikking og nålebinding, der man viser votter, men bare viser til kilder der du kan lære mer om teknikken. Ikke vift dem foran nesa mi, for så å ta dem bort i siste øyeblikk! Ta med et enkelt mønster iallefall!
Kort sagt; inspirerende bok.
Jeg kjøpte min på svensk for en stund siden, og klarer fint strikke fra den.
Den svenske utgaven er billigere enn den norske, så om du ikke synes det gjør noe å lese svensk, så kan man spare en krone (eller 178 kroner for å være konkret)
Den er kommet på norsk nå altså, som
Varme votter og noen sokker.
Og ja, jeg har kjøpt boka selv.
Veldig fine! Takk for mange gode tips. Har hamstret noen vottebøker jeg også, mener det er noen fugler der også, koselig motiv.
SvarSlettHihi, jeg synes de ser ut som pratsomme skjærer som står og utveksler nabosladder! Artig med fuglemønster som kan tolkes slik man selv vil (kanskje det er litt som med Rohrschach-test, blekkflekkene som sier noe om ens psyke? :D)
SvarSlettJa, den boka har jeg lyst på! Jeg har forsåvidt kjøpt to vottebøker i år og har rosemønsteret fra den boka liggende, så jeg skal kanskje vente litt ... Men jeg synes det er helt ok å kjøpe svensk utgave til en rimeligere penge. Takk for tips!
Håper Monstermønsterfamilien er friske og på beina igjen!
Ser ut som en veldig fornøyd vottestrikker, ja! :) Vottene ble kjempefine!
SvarSlettKanskje det er viper du har fått på votten, de er jo grønne og hvite og med topp på hodet ;) Uansett, de vottene var virkelig fine!
SvarSlettJoda, det er lerker.
SvarSlettDet kan se ut som forfatteren har rappet mønsteret fra en norsk bok fra 50-tallet, som jeg skriver om her: http://asalmanakk.blogspot.no/2012/03/de-aller-aller-frste.html
Finnes på Ravelry også: http://www.ravelry.com/patterns/library/lerka
Jeg har strikket mønsteret mange ganger (men med vrangbord, uten latvisk flette), og syns det er så fint! Mine aller første var også grønne og hvite :-)
Til bokas forsvar, forfatteren skriver at det er et gammelt, norsk mønster, så det stemmer nok at det er fra den gamle boka.
SlettFlotte votter!!! Og tror nok Anne har rett - dette mønsteret har jeg også i en norsk bok fra 50-tallet. Enig med deg ang boken. En flott bok uansett!! God helg!!
SvarSlettFine!
SvarSlettDet ble fine farger. Og en så erfaren vottestrikker som deg trenger vel knapt instruksjoner i mønsteret ;)
SvarSlettNå måtte jeg Google latvisk flette, lekkert på votter! Fikk lyst å strikke votter kun for å få den fine kanten :)
SvarSlettFor noen nydelige votter, og de Latviske flettene gjør seg absolutt!
SvarSlettFlotte votter og fin detalj med den fletten nede på kanten :)
SvarSlettJa, den fine Lerka! Herlege, vårlege vottar! Har du nr på grønfargen? Fekk lyst til å prøve meg på lamull, eg også. Har berre restar i mørke fargar akkurat no.
SvarSlettOg no inspirerte du meg til å blogge eit fuglestrikk-innlegg, også! Har igrunnen berre strikka prøvelappar (også med Lerka), men eg er ubeskjeden (og våryr) nok til å vise dei fram!
Smukke luffer du har strikket, rigtig god farvekombination.
SvarSlettSå mange fine fugler, båder her og hos Silkesauen. Jammen blir man glad av sånt!
SvarSlettVeldig fine vottar! Bøker får ein aldri nok av, i alle fall ikkje strikkebøker. Eg har ikkje så mange bøker om handarbeid, men det skuldast nok at eg ikkje hadde fått strikkedilla enno då eg jobba i bokhandel - for andre bøker har eg i haugevis. Kva med å lage eit innlegg med tips om dei beste strikkebøkene? :)
SvarSlettsuperfine!
SvarSlettNydelige votter. Jeg har nettopp kjøpt boka på norsk. Har et par favoritter der :)
SvarSlettTil alle som lurer, dette er tatt utgangspunkt i en Lerke. Stemmer nok at mønsteret er gammelt det er laget av min mormor for rundt 60 år siden.
SvarSlett