30. januar 2014

Strikkefasthet igjen


Takk for mange hyggelige tilbakemeldinger på strikkefasthetepisoden på podcasten til Pinneguri! Det var moro å få være med på, så igjen takk til Ann som spurte om jeg ble med.

Jeg nevnt i podcasten at jeg er blitt bedre til å tilpasse oppskriftene til å passe min strikkefasthet, og tenkte å komme med et omregningstips. Jeg regner ofte ut nye maskeantall når jeg får en annen strikkefasthet enn oppskriften sier, enten fordi jeg strikker løsere/fastere enn designeren, eller vil bruke et annet garn enn det som er foreslått.

En måte å gjøre det på er å regne ut forholdet mellom  strikkefastheten for garnet du vil bruke og strikkefastheten til garnet du vil bytte ut, og så bruke dette forholdstallet til å gange med maskeantallet ditt for å finne hvor mange masker du skal legge opp med det nye garnet.


Strikkefasthet på garnet du vil bruke      =   forholdstallet
Strikkefasthet på garnet du vil bytte ut

Så tar du

Forholdstallet ganget med  maskeantall ved opplegg  = nytt maskeantall ved oppleggEt eksempel: 
Du har en oppskrift som sier at det er 25 masker per 10 cm.
Garnet du skal bruke vet du at du pleier å strikke med strikkefasthet 22 masker per 10 cm. 

Forholdstallet er garnet du vil bruke / (delt på) garnet du vil bytte ut= 22/25= 0,88 

Bruk 0,88  til å gange med maskeantallet i oppskifta, så får du det nye maskeantallet du skal bruke. 


Jeg pleier regne på det og se om jeg treffer maskeantallet til en størrelse over eller under i oppskriften. Da følger jeg bare de maskeantallene, og lengden til den størrelsen jeg ønsker, så jeg slipper å gange med forholdstallet hver gang jeg kommer til et nytt nummer, som feks ermedeling og sånt.

17 kommentarer:

 1. Det er det eg alltid har sagt, rekning har ein alltid bruk for, og ikkje minst når ein strikkar!
  Eg brukar helst metoden der masketalet mitt passar ein annan storleik.
  Tenkjer at kunnskap om strikkefastheit er noko av det viktigaste å ha eit forhold til som strikkar, då slepp ein dei tilsynelatande uforklarlege feilstrikkingane. Alle bommertane er ikkje like artige som den om babygensaren som passa deg :)
  Sjølv opplever eg at strikkefastheita kan variere frå plagg til plagg, sjølv om eg brukar same pinnar og same garn.
  Trur det har litt med kor sliten eg er i fingrane til ei kvar tid.
  Eit av mysteria (både når eg les bloggar og elles) er andre si strikkefastheit. Korleis det er råd å få vanleg tretråda garn til å gå opp med 22/23 masker på 10 cm på pinnar 3,5, det skjønnar eg rett og slett ikkje! Eg ligg iallfall eit heilt pinnenr under.
  Strikkebloggen din er ein av mine favorittar (og eg er god til å lese strikkebloggar.. Likar særleg godt at du så ofte brukar menneskemodellar når du fotograferer det du har laga. Ser alltid fram til nye innlegg frå deg. Og om eg kunne be om ei teneste? Las ein gong at du skreiv at du er god til å feste trådar. Eg spekulerer heile tida på om det finst lurare måtar å gjere det på enn dei eg brukar. Veit du om det finst instruksjonsbok/videoar med gode råd, eller må ein berre innsjå at det ein ikkje fekk med seg i handarbeidstimane på skulen, det fekk ein ikkje med seg?
  Janne G

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! Det jeg har lest meg opp til om montering er vel mest at tråden må være lang nok, at det ikke holder med bare noen få sting. Men det er en kunst å få det til å gjøres usynlig. Andre strikker tråden inn fortløpende, Pinneguri har video om det på sin blogg. Det er verdt et innlegg om det en dag!

   Slett
 2. Dette var nyttig lesing - tusen takk !

  SvarSlett
 3. Nyttig og flott som alltid!

  SvarSlett
 4. Dette var lurt. Jeg har en tendens til å gjøre dette veldig komplisert for meg selv, jeg lager en ny utregningstekninkk hver gang jeg må tenke på strikkefastheten. Men dette virket enkelt, det skal jeg prøve neste gang :)

  SvarSlett
 5. Takk for tips! Storkoste meg forresten da jeg hørte podcasten!

  SvarSlett
 6. Å tusen takk for et godt tips har ofte vært på jakt etter akkurat dette, takk skal du ha. Legger meg til som følger her jeg :-)

  SvarSlett
 7. Meget fint tip!
  For øvrigt en rigtig god optræden på Anns podcast. Det var hyggeligt og sjovt at lytte til :)

  SvarSlett
 8. Inspirert av podcasten du var med på hos pinneguri har jeg på fadderbarngenseren brukt første erme som prøvelapp. Jeg synes det var en genial løsning å bruke et erme som prøvelapp fordi jeg strikker alltid ermene først og synes det er veldig kjedelig å strikke bare en lapp som ikke blir brukt til noe fornuftig. Tusen takk for godt tips og inspirasjon.

  SvarSlett
 9. Tusen takk for tipset :) egentlig ganske logisk når du sier det... :)

  SvarSlett
 10. Ja, det er greit å være glad i matte, jeg regner mye. Jeg strikker jo løst, så ofte løser jeg det bare ved å strikket et par størrelser under den jeg skal ha. Men nå har jeg oppdaget at jeg plutselig (eller har det gått gradvis?) strikker mye fastere, så det skaper jo også forvirring.
  Og selv om jeg egentlig aldri inrømmer det høyt, så er jeg en jævel på prøvelapper. Ikke det at det hjelper bestandig. :-)

  SvarSlett
 11. Gjett hva som beit meg i ræva nå da... Beklager ordbruk, men det er så bittert.
  Strikkefasthet.
  Strikker kofte til Kristin Holte, og er ingen proff på vrang/baklengsstrikk, så da ble strikkefastheten helt feil da... Fra 22/30 til 28/24... Er det mulig...

  SvarSlett
 12. Takk for tips! Dette tar jeg med meg i videre strikkerier:)

  SvarSlett
 13. Flott utregningstips! Strikker mest barnetøy og da er det ikke riktig så farlig med strikkefastheten (selv om du har vist oss et eksempel på at det kan være det), men har et gryende ønske om å strikke noe til meg selv og da vil det bli veldig viktig. Lagrer denne som en favoritt på pinterest slik at jeg finner den igjen når jeg behlver den. Tusen takk!

  SvarSlett
 14. Denne posten bokmerket jeg da du la den ut, og i kveld havnet jeg her inne igjen, gitt. Super forklaring, tusen takk! Regn med flere treff fra meg her, sånt klarer jeg sjelden å huske, hehe. :)

  SvarSlett
 15. Hmm. Jeg holder på å lage en priktrøje som passer meg selv. Strikker str. 2,5 år. Det er noe som ikke stemmer! Crap.

  SvarSlett
 16. Tusen takk for gode forklaringer og råd !

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.