7. desember 2013

Hvorfor det er farlig å handle julegaver - bokomtaler

Når det regner på presten, drypper det på klokkeren.

Uten å røpe for mye, så er flere av julegavene fra oss i år firkanta og har masse ark. Vi er bokelskere, og sprer gleden. Bokhøsten i år har vært fin for oss strikkere, så jeg kom til å bestille julegaver til meg selv også. Svake menneske.Jeg er svak for strikkebøker med historie, derfor ble jeg veldig glad da jeg oppdaget at Vibeke Linds Strik med nordisk tradisjon var kommet i nytrykk. Det er en bok om den nordiske strikketradisjonen med endel mønstre og historie, og den har tidligere vært nesten umulig å få tak i, selv om jeg har lett på antikvariat.net og loppemarkeder. En stund lå den åpent på nett, men det ser ut til å være fjernet,  nå har den kommet i nytrykk i anledning forfatterens 90årsdag.

Den har en god del grunnoppskrifter, og endel mønstre som du kan leke med og justere videre. Min favoritt er fuglevottene.

Bildet er frekt kopiert fra vantarforallaarstider.se.

Jeg er på vottekjøret for tiden, så jeg kjøpte meg Vantar för alla årstider av Clara Falck og Kamilla Svanlund. Boka er knallfin, inspirerende og gode bilder som viser vottene bra, og best av alt, den er skrevet av to jeg følger bloggene til (clara stickar og Arga stickaren). Vi burde gitt ut flere bøker, hører dere, bloggere?

Mønsterne ser du godt på Ravelry, det er mye flerfargestrikking som jeg har dilla på for tiden, men litt flettestrikk og. En artig detalj fra boka er at bryllupsvottene har valgfritt motiv på brudeparet, så du kan bytte ut de tradisjonelle brud + brudgom med brudgom + brudgom eller brud + brud.

Godt teknikkapittel foran og, med fine illustrasjoner og store, tydelige diagrammer.Tommel opp!

Det jeg savner i boka er barnevotter, men det har vel mest med hvem jeg strikker mest plagg til. Hva med en oppfølger, Clara og Kamilla?

Finstickat


Hadde det ikke vært for at jeg har boka på svensk, så hadde jeg kjøpt Helga Isagers Finstrikket som har kommet ut på norsk i høst. Det er ei bok for viderekommende, eller rettere sagt; de som liker å strikke med tynt garn og tynne pinner. Vakker bok, tror det er en av de vakreste strikkebøkene jeg har. Klassiske modeller til kvinner og barn. Jeg har skrevet bokomtale før.

I tillegg til bøkene jeg har kjøpt nå, så har jeg som vanlig ønsket meg gavekort på nettbokhandlere som adlibris og Amazon og den lokale bokhandelen. Heia gavekort! Mine gavekort på nett blir gjerne brukt 25.desember, og så får jeg masse strikkebøker i posten rett etter jul.

Hvilken strikkebok ønsker du deg i år?

17 kommentarer:

 1. Takk for tips. Hadde ikke fått med meg at Vibeke Linds bok var trykket opp igjen. Jeg har flere av mønstrene som "stensiler", men jeg skal jammen unne meg ei ordentlig bok, FØR jul!

  SvarSlett
 2. Dette var virkelig en bok å sette på ønskelisten. Mange takk for herlig boktips!

  SvarSlett
 3. Første boken står på ønskelisten - takk for omtale!! Og den andre er jeg så glad jeg kjøpte. Utrolig flott bok!!!

  SvarSlett
 4. Det var da uvanlig lite masker fra deg om dagen - mon tro det ikke er hemmeligjulegavestrikkings som slår til... Takk for gode boktips!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hysj!

   Joda, samt endel som bare gikk åt skogen. Tror jeg kanskje må ha et skogsinnlegg med det som gikk dit.

   Slett
 5. Jeg ønsker meg også Vantar för alla årstider, men vet ikke om sjansene er så store for at noen kjøper den til meg, så det rykker i bestillingsfingeren, men å ønske seg gavekort var et godt tips :)

  Fikk ikke opp noen link til fuglevottene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker! Rettet nå, linker som ikke virker er så irriterende.

   Slett
  2. Takk for link! Nydelige, de vottene! :)

   Slett
 6. Vantar for alle årstider kom i posten i dag, faktisk :) Så gjett om jeg skal kose meg i kveld! Finstrikket har jeg allerede kjøpt, pluss tusen andre strikkebøker i høst. Pickles sin Enda en strikkebok ble bestilt i morges... Sukk, jeg er på strikkebokkjøret. Til jul ønsker jeg meg den eneste jeg ikke har kjøpt (føles det som), nemlig Vintagestrikk :)

  SvarSlett
 7. Hei! jeg har arvet Vibeke Lind sin bok fra 1981 og den har vært en storfavoritt helt siden jeg fikk den. Jeg tror grunnen er at det er en veldig bra grunnbok som gir en innføring i hvordan man grunnleggende går frem når man konstruerer strikkeplagg, votter, osv. Flere strikkebøker burde vært sånn.
  Ellers må jeg også si at Strikk til nøstebarn også er en favoritt, i tillegg til Lene Holme Samsøes bøker. Vil også trekke frem en helt nydelig strikkebok, ikke mye oppskrifter, men inspirasjon til votter - nemlig Ornamented Journey av Kristi Joeste og Kristina Ehin http://www.amazon.co.uk/Ornamented-Journey-Kristiina-Kristi-Joeste/dp/B007ST3FZI

  SvarSlett
 8. Oi, her var det mye flotte tips, ha en fin advents søndag hos deg!

  SvarSlett
 9. Å, takk for tipset om nytrykk av Lind-boka! Fuglevottane har stått ei stund og vagla på den lange prosjekt-lista mi, men til no har eg berre klart å skaffe meg eit halvgodt mønster via eit foto på Raverly. Dei to andre bøkene du tipsar om står i bokhylla mi!

  SvarSlett
 10. PS. Du spør kva for strikkebøker vi ynskjer oss til jul:
  Eg trur eg ynskjer meg "Selbuvotten" av Terri Shea. Eg har ikkje bladd i sjølve boka, berre sett foto på Raverly. Har du eller andre meiningar om denne boka?

  Elles ynskjer eg meg abonnement på diverse strikke-magasin!
  Det er ei gåve som varer heile året!

  SvarSlett
 11. Takk for tips! Boka til Vibeke Lind har jeg lånt på biblioteket hundre ganger og seriøst vurdert å stikke av med uten å registrere den ut. Men heldigvis er jeg en ærlig sjel, så det ble aldri noe av. Den var på norsk, faktisk, men dansk går også utmerket.

  Jeg ønsker meg sokkeboka til Bitta til jul. Den er så fin :-)

  SvarSlett
 12. Jeg ønsker meg Finstrikket. Kommer aldri til å strikke noe fra den, men jeg kan jo drømme meg bort :-)

  SvarSlett
 13. Jeg ønsker meg finstrikket, den store guttestrikkeboka, og Vibeke Lunds STRIK. Tror ikke noen av disse kommer til å ligge under treet (om jeg ikke kjøper de selv), så det blir nok en tur til bokhandelen i Januar...

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.