4. juli 2013

Fobi forbi

 Untitled

Veldig mye grønt i forrige innlegg, så da bestemte jeg meg for å bli ferdig med den grønne jakka, sånn at jeg kunne ha noe å komme med. Kan jo ikke bare slenge ut sånne cliffhangere og så ikke følge opp. Regner med at neglene er nedbitte allerede.

Untitled

I starten av juni ble det strikket en liten gul jakke som jeg kantet med Icord og hadde knappehemper av icorden. Så fikk jeg en ide om å strikke samme enkle jakke for å utfordre glidelåsfobien min i samme slengen. Joda, jeg kunne jo bare strikket to lapper og testet glidelåssying på det, men det er jo morsommere når det ender med noe en kan bruke.

Untitled

Denne jakka har fått gleden av å være med på det meste av turer i det siste, sånn zenstrikk uten å tenke på hva som skjer er praktisk på turer eller ved badekarskanten. Garnet er fint i seg selv, så det kler enkle strukturer som rillestrikk, rettstrikk og perlestrikk, sånn at du kan se de bittesmå tweedflekkene.

Untitled

Så enkel ble den, at den trengte litt stæsj. Et lite monster fra den uartige kat hos Etsy passet fint som jakkemerke. En vakker dag skal jeg huske å tenke etter hvor ofte jeg bruker digre knapper før jeg trykker kjøp, men som jakkemerker eller pynt er de jo kule.

006

Så til poenget:
Jeg har hatt glidelåsmonteringsfobi i strikketøy i flere år. Mønstre med glidelås blir galant hoppet over eller modifsert til knapper fluksens. Men det har irritert meg at jeg har trodd at jeg ikke kunne få det pent til. Glidelås er jo til tider mer praktisk, særlig for barn som kler seg selv, og det kan være en fin lukking på en jakke.

Jeg strikket jakka ferdig, og så strikket jeg en icordkant langs jakkekantene og rundt halsen, litt for å få en pen kant og finish, men også for å stabilisere rillestrikken som lett strekker seg i lengden. Så kjøpte jeg en glidelås som kan deles i to og sydde med sytråd i samme farge som jakka. Jeg satte glidelåsen fast med nåler sånn at den ikke skulle skli mens jeg sydde, for da kan det bli bulkete. Jeg sydde for hånd, siden jeg har lest at det blir mer fleksibelt enn en maskinsøm, og jeg og maskinen er ikke så gode venner ennå.

Jeg sydde med små sting med nåla rett ned gjennom begge lag, og tenna til glidelåsen kom sånn at det ikke setter seg fast i det grønne (ikke noe kjekt med noe grønt i tenna, nei) men samtidig så langt inne at det meste av glidelåsen er skjult når den er trukket opp.

Så sydde jeg glidelåsbåndet fast med tungesting, sånn at det ikke spriker ut, og får en fin avslutning.

En fin forklaring på glidelåsmontering finner du feks hos KnitPicks. 

fornøyd, fornøyd! Og fobi forbi!

Mønsteret på jakka er Garter yoke baby cardi, en særs enkel oppskrift på en 6-12 mnds babyjakke som er lett å gjøre noe annet med. bytt ut med perlestrikk, glattstrikk, rillestrikk, og kjør knapper eller glidelås. Jeg brukte  80 gram med Pickles Merino Tweed jeg hadde liggende fra et besøk i Picklesbutikken, der jeg falt pladask for den gode fargen (som er nærmest bildet med monsterknappen)

Garnet har en nesten hjemmespunnet følelse, tror det kunne blitt fint med feks et bærestykke i dette garnet, og ensfarget glattstrikk i et annet garn etterpå. Hmmm. Og det blir mykere med vask, heldigvis. Så joda, det kan brukes til baby.


Untitled

Og den fikk være med på fjelltur ikveld også! Her fra Utsikten.

Fobi kurert altså! Og utfordringen sendes gjerne videre; gjør noe du galant pleier hoppe over til vanlig. Om det så er isatte ermer, glidelås, oppklipping av jakke eller strikke noe større enn babyplagg. Eller strikke. Test forsåvidt gjerne på et babyplagg, det er jo kjekt å kunne bruke resultatet, og om det går skikkelig åt skogen, så var det iallefall ikke på et voksenplagg på pinne 2.

Lykke til!


34 kommentarer:

 1. Tusen takk for pedagogisk post, jeg har det på samme måte, men vil så gjerne. Kanskje du skulle organisere en FobiForbiKal denne sommeren?

  Og apropos alt og iskrem: Er det rart jeg spør, eller ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det har blitt endel jakker, ja... men de er så greie prøvekluter! Litt sånn sokkestørrelse på å teste ut ideer.

   Slett
 2. Utsiktsbildet minner om noen av postkortene min søster sendte da hun studerte på Nesna. Og hadde hun skikkelig hjemlengsel og var blakk, så sendte hun dem i svart-hvitt, de var så triste at penger ble sendt umiddelbart slik at hun kom seg hjem :-)

  Fin jakke.

  SvarSlett
 3. Det var jo et såpass oppmuntrende innlegg at jeg også kunne våget meg på en glidelås... Har noen sånne fobier selv, blant annet mot isatte ermer og oppklipping av strikketøy. For meg hjelper det å google helt til jeg føler at hvis alle DE kan klare det, så kan vel jeg også ;-) Mitt første bevege-seg-ut-av-komfortsonen-prosjekt blir å sy et skjørt til meg selv, etter selvkonstruert mønster basert på egne mål. Gøy med linjal!

  SvarSlett
  Svar
  1. Sying er ennå på utprøvingsstadiet her. Det kommer veldig mye strikk i veien før jeg får satt meg ned og sy.

   Slett
 4. Nydeleg liten grøn ting!! Så flink du er! Og så inspirerande innlegg du skriv! Eg må sei eg er litt misunneleg på dei solfylde kveldsturene dine, her frå det våte østland, der eg sit meg skjerf, ulltrøye og pulsvarmere innendørs. I juli.
  Mitt hopp-i-det-prosjekt er jakka Gerda frå Lene Holme Samsøe, som eg strikker i 5 deler. Har aldri laga isydde erme før, ei heller strikka forstykka for seg, men no er eg i gang, no return!
  Ønsker deg monge fleire gode kveldsturer!!

  SvarSlett
 5. Det gikk jo fin-fint! Gratulerer med overvunnet fobi.

  Jeg tror ikke jeg har noen angstområder, men skal jammen tenke over det ;) Det gikk fort: Toving! Ikke at jeg ikke prøver da, men... Driver forresten med et "blandingsprodukt" nå og kan si så mye som at du har rett i at det fungerer.

  SvarSlett
  Svar
  1. Toving er ekstremsport, synes jeg. Jeg får det sjeldent som jeg vil... jmfr alle vottene til frøkna som gikk galt i vinter.

   Slett
 6. Interessant innlegg! Tror jeg ville slengt på en elastikksøm med symaskinen mens jeg var i gang - i hvert fall hvis jakka skal brukes av barn som kler på seg selv. Håndsydde glidelåser sitter ikke så veldig godt fast, er min erfaring. (Mulig jeg er ekstra dårlig på håndsøm da...) :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Godt tips! Dette er som sagt min første glidelås, og akkurat denne jakka er til en halvtårstass, og min erfaring er vel at de trenger hjelp det første året. Men om jeg skulle finne på å strikke jakke til sønnen som elsker hettejakker, så tror jeg må forsterke, ja.

   Slett
 7. Du skriver så gode blogginnlegg, artig å følge med. :)

  Denne jakken har jeg også på programmet for sommeren. Glidelås hadde jeg ikke tenkt på, men det frister jammen å prøve etter det motiverende innlegget ditt. Har aldri sydd glidelås i strikkeplagg tidligere, så kanskje på tide å utfordre meg selv denne gangen? Eller kanskje komme seg ut av komfortsonen, som noen lenger opp her skriver. :)

  SvarSlett
 8. Så flott jakke - og vedlig inspirerende. Glidelås og strikk er min store skrekk.... Men så praktisk. Takk for linken!!!!

  SvarSlett
 9. I Tove Fevangs bok Klassisk Barnestrikk mener jeg hun har tips om isying i strikkeplagg (gjelder vel både glidelåser og ermer som skal sys i). Hun bruke vliselin (den uten lim) som stabilisering. Jeg har ikke prøvd selv men det virker jo veldig lurt for å slippe bulkene som gjerne kan oppstå når man syr faste og elsatiske stoffer sammen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for tips! Jeg har boka i hylla, og har gledet meg over det store monteringskapittelet, men hadde glemt at det står om glidelåser der. Tror jeg skal forske litt til på temaet!

   Slett
 10. Kjempefin jakke! Liker så godt fargene på tweedgarnet, men jeg blir aldri helt overbevisst om jeg liker å strikke med det. Synes det stikker litt, pluss at jeg stadig finner rusk i garnet. Men akk, fargespiller gjør det verd det, hehe ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Resultatet blir heldigvis verdt det. For ja, mye kvist og kvast underveis.

   Slett
 11. Veldig fin jakka, utrulig fint garn! Jeg elsker melerte garn, så takk for tips og inspirasjon!
  Deilig med fobier som farer forbi!! Har samme fobi selv, og er ikke helt klar for å ta spranget enda. Men takk for inspirasjon, ble veldig glad for at glidelås kan sys fast med hånd!
  Symaskinen bruker jeg kun på papir (scrappede kort)!
  Ha en fin sommer!

  SvarSlett
 12. Nydelig jakke, og glidelåsen sitter perfekt! Jeg må innrømme at jeg også har glidelåsfobi i strikkeplagg, ikke fordi jeg ikke får til å sy dem i, men fordi strikk ofte siger. Jeg har mange erfaringer med jakker som henger ned på hver sin side av glidelåsen. Får håpe denne er så liten at det ikke skjer, er vel kanskje helst i store voksenplagg at det er et problem :) (Hanker meg kraftig inn her for ikke å skremme bort din nyovervunnede fobi). Så flink du er til å gå turer på kveldene, det er i mine øyne en seier. Jeg blir helst sittende i godstolen og strikke ;)

  SvarSlett
  Svar
  1. Satser på at icordkanten som går på tvers gjør susen for siging. Men det er ei lita jakke, voksenjakker er et annet kapittel, så ikke skremt, nei.

   Slett
 13. Jeg skal prøve å overvinne min fobi denne sommeren. Nemlig å klippe i strikketøy og da skal jeg velge et av Pinneguri sine fine tepper.....

  SvarSlett
  Svar
  1. Anbefales! Hun skriver gode mønstre!

   Slett
 14. Resultatet ble veldig bra! Og jeg fikk lyst til å prøve glidelås, men merket med det samme jeg tenkte det at jeg nok arvet fobien din. Skummelt. Garnet og fargen sier jeg tommel opp til! Er på jakt etter den perfekte grønnfargen for å strikke meg et sjal i, en alpaca fra Pickles ligger foreløpig best an.

  SvarSlett
  Svar
  1. Hihi! Godt å kunne arve videre fobien min!

   Slett
 15. Motiverende. Har også angst/vegringer når det gjelder glidelåsmontering. Takk !

  SvarSlett
 16. Veldig fin! Glidelås og strikketøy er noe jeg har tenkt ikke hører sammen, men det viser du jo at det absolutt gjør. Og utfordring, ja - jeg utfordrer meg selv med å strikke uten mønster, kun etter mål... Spennende, og litt gøy :)

  SvarSlett
 17. Å, den var u-tro-lig fin!! Superfint med glidelås! Jeg elsker slike enkle, fine plagg og du er utrolig flink til å gjøre dem til dine egne. Inspirerende!! Og den grønnfargen er fantastisk, har siklet på den en god stund (kan sitte leeeenge og bare kikke på garn på nettbutikken til Pickles ...)

  Kudos for å overkomme fobien og takk for at du deler prosessen. Du er så generøs med både bilder, tips og det å by på deg selv, på en veldig ok og passe måte. Så ut som en fin tur i forrige innlegg, forresten!

  SvarSlett
 18. Jeg holder på med denne jakken nå, i to farger. Rillestrikket bærestykke og glattstrikket resten. Eplegrønt bærestykke og dyp rødt på resten. Tenkte å ha en rillestrikket kant nede på bol og ermer, pluss at jeg strikker inn knapphull på bærestykket. :-) Jeg strikker i Rubin.

  Nydelig grønnfarge du har brukt!!! :-)

  SvarSlett
 19. Glemte utfordringen! Har visst en mer generell ferdigstillingsfobi jeg - jeg tror det må bli trådfestingsfobien som må til pers hos meg i første omgang ;)

  SvarSlett
 20. Så kjekt med sånne fobier som er forbi :) Og jakken ble kjempefin!

  SvarSlett
 21. Åh, du er flink! Jeg har en hel del sånne strikkefobier som jeg absolutt burde utfordre... Du går foran som et lysende eksempel på hvordan det skal gjøres ;-)

  SvarSlett
 22. Nydelig jakke! Men glidelås i strikketøy har jeg gjort EN gang og ALDRI mer *grøss*. Ikke noe for denne strikkedama nei ;)
  Men du er tøff og flink!

  SvarSlett
 23. Skønne billeder, jeg er vild med den lille grønne trøje

  SvarSlett
 24. Härliga färger, härliga bilder och än en gång, glädje att besöka bloggen... Vet en sak - det finns ett sk perfekt sätt att sy i blixtlås som det heter på svensk... kolla här vad bästa killen har skrivit i sin blogg om HUR man gör det... man blir heeeelt stum. Behöver en sådan nål, heeeelt klart... :D Jag SKA syyy i en blixlås jag med - kommer INTE att banga för att testa efter att ha läst hans inlägg... Bara rätta sticket och tänk om man ägde rätta garnet till det då också ;)
  Länken? jaja... okej då, inga hemligheter då... :D
  http://frogknitting.blogspot.se/2013/08/att-sy-i-dragkedjor-installing-zippers.html
  Njuuuut av vad han åstadkommer dessutom - otrolig i stickandet dessutom, garnfärgningen och än mer....
  Må så grankott...
  Bim HD

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.