7. juni 2012

Kan man gjøre to ting på en gang?

023

Jeg strikker noen votter for tiden, og mens jeg er igang med det er det jo kjekt å lære seg noen nye teknikker når jeg først er i siget. Så jeg hentet meg en av bøkene fra hylla, Melissa Morgan Oakes 2-at-a-time-socks som har stått der en stund siden jeg strengt tatt har klart å komme over SSS (second sock syndrome= at sokk nummer to aldri blir ferdig, kjent syndrom hos strikkere).

Trikset er å strikke to sokker på en gang på en lang rundpinne (80-100 cm) ved hjelp av magic loop-metoden. Googler du magic loop- så finner du en god del you-tube-videoer som viser deg hvordan du gjør det.

Fordelen er at når du strikker to på en gang er det :
* mindre pinner å holde styr på
* redningen for de som ikke liker strikke på fem korte pinner
* økninger og fellinger kommer på samme sted på ermene/sokkene/vottene
* du er ferdig på likt
* du kan briljere i strikkesammenheng (nåja, det er ikke sååå nytt, så WOW-faktoren er sunket)
* når du er ferdig, så er du ferdig, du må ikke igang med en sokk til
* det blir mindre strekk i overgangen mellom pinnene, så om du føler at du får gedigne høl i overgangene når du strikker med fem pinner, så kan det være verdt et forsøk.
*strikker du med restegarn, så kommer du akkurat likt på hver sokk/erme/vott før du går tom
*det er mindre pinner som kan falle ut (jmfr strikketøy på tur eller som ligger fristende til for katter/barnefingre

Ulempene i mine øyne:
* jeg får ikke samme flyt, for det er mye draing på pinnekabelen
*det FØLES som tar lenger tid å bli ferdig med en sokk, (men total tidsbruk blir den samme)

Gamle damer er vonde å vende. For meg funker det finfint med fem korte pinner (eller to små rundpinner), så jeg er ikke heeelt frelst,  men jeg synes det er verdt å lære seg teknikken. Så jeg kommer ikke til å kaste kortpinnene mine og bare ha rundpinner.

Men er boka verdt å ha i bokhylla?
Tjaaaa. You-tube er full av magic loop videoer med gode forklaringer. Jeg er glad i nett, men liker også godt å kunne sitte et annet sted enn dataen når jeg skal lære meg noe nytt. Og forklaringene er greie, både om sokkekonstruksjoner og hvordan lese sokkemønstre, og hvordan strikke to på en gang. Og mye gode tips i boka ellers.

Selve mønsterne i boka er ikke spesielt vanskelige eller spesielt nyskapende, men fine sokker er det. (Jeg pleier sjekke ut på Ravelry, der får du en liten titt på hvilke mønstre som er i boka (vel og merke om noen har strikket det ennå og lagt på Ravelry)

Så den er ikke mest brukt hos meg, mye siden jeg ikke strikker særlig andre sokker enn helt glatte eller ribbesokker, og når du kan magic loop, så trenger du ikke slå opp på forklaringene hele tiden.

Og noe godt norsk uttrykk for magic loop? Magisk løkke høres litt pussig ut... Anyone?18 kommentarer:

 1. Jeg prøvde magic loop en gang for lenge siden, likte det ikke noe særlig og gikk tilbake til å strikke sokker en av gangen på strømpepinner. Eneste moderniseringa hos meg er at jeg bruker 4 i stedet for 5 pinner. Dermed blir det ett pinneskifte mindre, og det går fortere. Jeg strikker en sokk av gangen og vanligvis uten noe mønster heller. Det enkle er noen ganger det beste. Men kudos til deg som vil lære nye ting!

  SvarSlett
 2. Jeg strikker to på en gang der jeg kan! Men jeg trenger ingen bok for det, det handler vel mest om å finne sin egen flyt. Jeg har strikket bolen og begge ermene på en genser på en gang også, men det ble litt i overkant mye styr og vanskelig å holde rede på garnet. Får man flyten inne er det fantastisk deilig å bli ferdig med begge votter/bukseben/ermer på en gang!

  SvarSlett
 3. Eg skjønar her en mykje å lære - dette hørtes jo kult ut! Eg tykkjer sokkestrikk er keisamt, men kanhende to erme på eingong? Takk for tips!

  SvarSlett
 4. Kanskje dobbel rundpinne kan funke som oversettelse?

  SvarSlett
 5. Dette kunne jeg virkelig tenkt meg å prøve, men tør ikke;)
  Har snuset på det - men kommer liksom ikke videre. Kanskje jeg burde ta meg selv i nakken, og utfordre meg selv med dette på mine neste sokker! Går det hvis sokkene er speilvendte også?
  Og for ett nydelig garn du bruker!! Hva er det?

  SvarSlett
  Svar
  1. Gjestal Bris, 50% ull, 50% soya. Pene, dempete farger, men splitter seg lett. Tror det ikke lenger lages.

   Slett
 6. Har samme boka selv.. Tenkte at dette jo måtte være genialt! Meeen, er ikke spesielt frelst. Etter at jeg var ca ferdig med vrangborden orket jeg ikke mer. Ble for knotete. Så da fant jeg fram to rundpinner og strikket dem parallet på det viset i stedet ;)

  SvarSlett
 7. Fine sokker!

  Jeg digger to-på-en-gang-sokker og andre ting det skal være to av, særlig de med fellinger og økinger og intrikate mønster. Da blir de like, og man slipper å kikke på diagrammer hele tiden. Men jeg bruker to korte rundpinner, syns som du det ble mye vaierskyving ved magic loop. Og ingen gode norske begrep fra denne kanten, dessverre!

  Ha en fin dag med varme føtter! Soya? Sånn som på brødskiva? Mystisk.

  SvarSlett
 8. Jeg liker tanken! Men jeg mistenker at også jeg sverger til gamlemetoden. Jeg sliter ikke så mye med sokk nr 2 syndromet, men mest med bekymringen for om jeg har nok garn og om jeg øker samtidig. En mulig løsning på det har blitt at jeg har to sett av pinnenr 3 og 3,5. Det blir jo to på en gang det også :)

  SvarSlett
 9. Hæ? Dette var nytt for meg! Men det ser jo smart ut. Kanskje jeg må prøve det en gang? Jeg er nemlig ikke tilhenger av disse mange pinnene som faller ut og som lager store overgangsmasker, og jeg lider nok også av SSS... Vel, kanskje en dag. Vi bruker ikke så mange strikkesokker her i huset.

  Brisgarnet hadde jeg vel aldri tenkt på å bruke til sokker, men jeg strikka meg ei kul lue med det, bare for å teste det ut. Syns det hørtes noe rart ut med soyagarn, ja!

  SvarSlett
 10. Jeg synes det er strålende at du er interessert i å finne norske ord på nye teknikker, og foreslår "løkkemagi". Det er ikke store endringen fra "magisk løkke", men synes det klang litt bedre. Kanskje kommer jeg på noe enda bedre når jeg bare får tenkt litt lenger... Veldig glad i teknikken er jeg i hvert fall. Genialt! Men litt usikker på to-på-en-gang, selv om det selvfølgelig også må prøves en gang. :)

  SvarSlett
 11. Jeg falt fort tilbake til gammelmetoden da jeg forsøkte meg på to rundpinner. Tror sokkestrikking er så innøvd etter så mange år at det blir vanskelig å få samme fart med en ny teknikk :)

  SvarSlett
 12. For at jeg ikke skal sitte igjen med masse enklinger må jeg strikke to samtidig. Men de strikkes på hvert sitt strømpepinnesett. :)

  SvarSlett
 13. Prøver så ofte jeg kan å strikke to sokker/ermer på en gang, men helst på to rundpinner (ikke hver sin, altså). Mest fordi strikkefastheten min har en lei tendens til å variere, men også fordi det alltid er så kjedelig å strikke nummer to.

  SvarSlett
 14. Strikker fint med rundpinne men liker best å ha en på pinnen om gangen...;)

  SvarSlett
 15. Morsom utfordring det her, jeg lider definitivt av SSS, så jeg burde kanskje prøve dette neste gang jeg skal strikke sokker.

  Når det gjelder rundpinne til dette, så må jeg prøve litt mer, med lengre pinne. Syns det virket som om det lett blir hullete der hvor løkken dras ut, men kanskje kom det av for kort rundpinne.

  Så fine farger du strikker med!

  SvarSlett
 16. Jeg må indrømme, at jeg synes, det er bøvlet med to sokker på samme wire. Jeg strikker kun en sok ad gangen, enten på rundpind (magic loop), hvor jeg sjovt nok ingen problemer har med wiren, eller på 5 strømpepinde. Men jo, det er da sjovt nok at kunne (og man skal da have prøvet det hele mindst én gang, ikke?) ;)

  SvarSlett
 17. Jeg er fersk strikker, (strikket noen enkle bleiebukser for mange år siden, men begynte for alvor å strikke for ca ett år siden) og den ene gangen jeg prøvde å strikke noe med fem kortpinner ble jeg skikkelig oppgitt, frustrert og sint. Alt bare glapp, garnet skled av pinnene, og det var jo helt umulig! Jeg hadde brukt tre uker på en sokk. Og så lærte jeg meg magic loop via Youtube, og innså at jeg var reddet! Endelig kunne jeg også strikke prosjekter som innebar å kunne strikke en mindre diameter! Jeg strikker alltid to om gangen når jeg nå strikker sokker, votter, eller ermer til barnegensere, for den saks skyld. Herlig å være ferdig med begge samtidig. Jeg har ingen problemer med hull eller tydelig stripe der jeg har dratt ut wiren. Jeg bruker 80 cm rundpinne, og passer på å ha en med ganske myk wire, så går det helt fint. :-) Lisa

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.