8. november 2011

Plan C og forslag til tilpasninger til egen genser

ton-i-ton bærestykke 2

Det å skrive gode notater mens man strikker, er ikke noe jeg gjør ofte. Jeg skriver ned litt underveis om jeg tenker at dette her kan kanskje andre også ha lyst til å prøve, men skriver det av og til så kodet at jeg sliter med å skjønne hva jeg tenkte der og da. Og det å skrive det kronologisk er heller ikke noe jeg driver med, så det har blir notert på arket etter innfallsmetoden, og der det var plass, blant tegninger og utregninger og andre viderverdigheter.

Derfor har det tatt litt tid å tolke teksten. Jeg var mye bedre til kåseri og skildringer enn tekstanalyse og drøftingsoppgaver i hin hårde dager, men i jobben som farmasøyt er jeg dritgod til å tolke legeskrift.

Men nå, renskrevet og vakkert, og mulig å lese for andre enn meg selv. Gratis, siden jeg bare legger ut en størrelse.

Jeg kan altså presentere PLAN C i str 2 år. Jeg har lagt ut mønsteret som gratis på Ravelry i str 2 år, og så kan du enten laste ned PDF-en her eller på Ravelry.

Og om du strikker genseren, eller bruker den som utgangspunkt; det er FRYKTELIG moro for meg om du tipser meg om det, eller legger inn ditt prosjekt på Ravelry.

Tenker du nå: "#%¤#¤%#¤ jeg trenger mønsteret i andre størrelser enn 2 år, og vil gjerne bruke yndlingsgarnet mitt! Fortvil ikke, her er hva du gjør:

Det er et mønster som det er lett å justere selv til ønsket garn og størrelse. Tipsene kommer her:

1: Genseren strikkes fra toppen og ned. Start med en halsomkrets som passer mottager, se feks i et mønsterhefte på ønsket str  (jeg bruker feks Nøstebarnboka eller Sandnesstrikkeheftene mine) eller mål på en genser. Husk at genseren skal over hodet.

2:Når du deler inn maskeantallet til erme, forstykke, erme og bakstykke, så er en grei tommelfingerregel at maskeantallet deles på 6, 1/6 til erme, 2/6 til forstykke, 1/6 til erme og 2/6 til bakstykke.

3:Raglanøkninger økes med 8 masker per annen omgang / hver rille i dette mønsteret. du kan strikke noen riller på toppen eller bunnen av bærestykket uten å øke hvis du vil ha litt bredere striper, eller ikke kommer helt i havn med antall striper i hver farge. Øk til bredden på forstykket og bakstykket passer til det du vil at bolen skal være.

4:Når du setter sammen forstykket og bakstykket og skal strikke rundt, er det en fin tid til å sette inn ekstra masker under armen om du synes bolen kunne trengt noen masker til.

5: Avslutt nederst med rillekant eller vrangbord, ellers får du rullekanter.

6: Knappestolpene er (gisp) juks. De strikker du etterpå og syr fast om du vil ha den detaljen. funker finfint uten også. Kan være lurt å tipse overivrige påkledere at de er juks, i tilfelle noen prøver å kneppe de opp.

7: Jeg er ikke spesielt glad i vrangmasker, så jeg strikket bærestykket i bare rett, frem og tilbake. Så strikket jeg rundt på rundpinne når jeg kom til bolen, og sydde sammen bærestykket til slutt. Merkelig hva fobier kan få deg til å gjøre av ekstraarbeid.

8: Den kunne vært litt mer tilpasset med å strikke kortrader i ryggen bak, så sitter den bedre på. Feel free to add some short rows!

plan B i blått 1

Her er den tilpasset til storebror i Nøstebarns totråds og andre farger.

33 kommentarer:

 1. Nyyyydelig genser! Har sett på den genseren flere ganger i bloggen din, så supert at du legger ut oppskrift!! Tusen takk!!! Og må bare nevne at teppet som også er med på bildet gjorde at den lokale bokhandleren lette etter boka, siden den var utgått fant han den på antikvariatet:-) (linken til pdf-en fikk jeg ikke opp... kanskje det er min pc?? usikker!)

  SvarSlett
 2. Så fint arbeid!

  Og tusen takk for tommelfingerregelen om 6/6-deler ved deling til ermer. det var akkurat det jeg trengte for å kunne justere ermeplasseringen på Tea leaves cardigan'en jeg skal starte på (jeg har lest meg til at mange synes ermene er feil plassert og at de er litt trange).

  SvarSlett
 3. Så moro at plan C kom inn i dag :)
  Jeg har da sett både plan A og B og blev helt forelsket i plan B dersom jeg har en gutt på 7 år selv og synes den er bare så fin! (genseren altså, selv om gutten min er jo veldig, veldig fin og :) )
  Jeg kunne ikke vente på plan C så jeg har begynnt på en "herme genser" jeg ser nå at jeg har ikke gjort den på samme måten som deg... jeg begynnte nedest, jeg orket ikke så små pinner så jeg strikker på 3,5, har funnet ut antall masker og lengde og sånn på forskjellige mønstrer jeg har i skapet og skal bruke litt andre blå farger og grå i stedet for brun. jo, det er herme genser alikevel :) . Nå er jeg akkurat ferdig med armene og bolen og skal feste alt sammen og begynne med de andre fargene. Skulle inn på bloggen din for å se hvilken farge du hadde brukt først og da ser jeg at du har akkurat lagt ut plan C :)
  Skal legge ut bilde av genseren når jeg er ferdig med den.

  Tusen takk for en fin fin idee :)
  hilsen fra Katla

  SvarSlett
 4. Tsk, tsk. Damen har gjort en noob-feil med pdf-linken. Skal mobbe henne når hun kommer tilbake fra barnehagen til hun retter det opp igjen.

  SvarSlett
 5. Mobbing mottatt! (Du kunne jo hentet jentungen med RETT par sko, så jeg slapp å gå ekstra)

  Link rettet!

  SvarSlett
 6. Grattis! Så fint at du deler oppskrift! Må føles litt deilig å være ferdig med den og?

  SvarSlett
 7. Details, schmetails.

  Vi vet begge at det var best at du gikk til barnehagen så jeg kunne lage mat.

  (Merete lager mat som hun strikker. I rasende fart og med en totalt manglende respekt for oppskrifter.)

  SvarSlett
 8. Genseren er superfin!! Du er så flink altså :) Takk som deler oppskrift!!

  SvarSlett
 9. YEAH!

  (godt underholdt av ekteskapelig diskurs over)

  SvarSlett
 10. Flott genser! Takk for at du deler! Skal ikke se bort ifra at jeg prøver meg på denne en gang :-)

  SvarSlett
 11. Tusen så veldig mye takk :)

  Det enkle er ofte det beste, og her har du virkelig klart å kombinere enkelhet med det deilige og praktiske. Kjempeflott resultat, og denne skal strikkes innen rimelig kort tid.

  SvarSlett
 12. å nå ble jeg glad! satt og bladde gjennom bloggen din i går etter litt inspirasjon, og gleda meg til plan c dukket opp ;) og i dag er den her! Så artig. får gå å lete etter garn nå ;) ha en fin uke, og takk for mønster deling :))

  SvarSlett
 13. UTROLIG herlig genser!

  Plukker med meg oppskrifta og legger den i MÅ-STRIKKE køen ;))

  Ha en herlig kwell;))

  Klem Vibbedille ;))

  SvarSlett
 14. Takk for mønsterdeling! Og takk for innblikk i hjemmelivets små intriger, sånt er til å kjenne seg igjen i og gjør seg absolutt som en dialog på bloggen. Lurer bare på hvordan husbonden strikket og lager mat?

  God middag! Med rette sko pent plassert i gangen såklart, dere har vel like godt oppdratte barn som alle oss andre? For ikke å si godt oppdratte husbonder? Knis. Jeg skal sjekke ut mønster! Og overlate matlaging og barn til husbonden. Det får da jammen være nok at jeg tar meg av familiens trikotasje?

  SvarSlett
 15. You made my day ;) Denne genseren har jeg virkelig ønsket å lage til jentungen. Tuuuusen takk for at du deler ;) Genseren står herved på to do listen min ;)

  SvarSlett
 16. Så snill du er som deler plan C med oss! Gleder meg til å strikke denne fine genseren =)

  SvarSlett
 17. Så utrolig stilig genser - og så gøy at du vil dele oppskriften - gleder meg til å se de ulike resultatene etterhvert som de blir ferdige. Setter den i køen min også!

  SvarSlett
 18. Nydelig genser og nydelige bilder på mønsterfilen :O) Så snilt at du deler mønsteret. Liker så godt å strikke opp-ned-gensere og denne var skikkelig søt!
  Vh Nina

  SvarSlett
 19. Så snill du er som deler!
  Denne genseren har jeg lenge hatt lyst å strikke, men er ikke så flink å regne maskeantall:)

  Skal legge opp snarest!

  Ha en fin kveld :)

  SvarSlett
 20. Hurra! Tusen takk for at du deler mønster og kunnskap! :) Denne skal jeg absolutt prøve meg på :)

  SvarSlett
 21. Så kjempeflott genser!
  Jeg kjenner meg masse igjen i det du skriver om notater underveis.. Ofte blir det ikke til at jeg gidder å FORSØKE på en tolkning av meg selv engang.. =D

  SvarSlett
 22. Husbonden prøver fortvilet lære meg at det finnes en mellomting mellom full varme og avskrudd på komfyren.

  Svidd er ikke en sjeldenhet dessverre, men det har nok INGENTING med meg å gjøre. Neida.

  SvarSlett
 23. Tuusen takk :) Denne genseren har jeg hatt lyst til å strikke lenge, flaks at smurfen er 1,5 så størrelsen passer ;)

  SvarSlett
 24. Og DER ble to-do-lista enda lengre, jah.... ;)

  Tusen takk for super delings,
  klem Siv

  SvarSlett
 25. Utrolig flotte gensere, og så nyttig med disse tipsene. Denne er på listen min over ting jeg har lyst å strikke!

  SvarSlett
 26. Flottings, har siklet en stund på denne gitt :) Tusen takk!

  SvarSlett
 27. Så fin genser! Pdf-fil er lagret til et fremtidig prosjekt :)

  SvarSlett
 28. TUSEN HJERTELIG TAKK for utlagt oppskrift og at den er såpass grundig! :) Jeg har sett på denne genseren mange ganger, og jeg syns den er så fin! I like you, hihi :D

  SvarSlett
 29. Hura! Lagt til i favorittar på Ravelry - tusen takk for at du deler oppskrift!!

  SvarSlett
 30. Hei dere to Monsterpar.
  Ha, ha. Den var oppfriskende på en ellers solrik dag her på Gran Canaria. Slik fordeling liker jeg og. Middagslaging er noe herk. Den får gubben ta. Pc trøbbel like så, men strikketøy derimot det er mitt. Det får han ikke lov å røre. Sånn er det her.
  Takk for flott strikkeoppskrift. Den skal prøves ut. Takk også til Monstermann som fikser middag til Monsterfamilien sin. Jeg følger med dere her fra GC. Kos dere. Bjørg T

  SvarSlett
 31. Takk for at du deler, denne genseren har jeg "siklet" på siden du viste den første gang mens du strikket den. Og siden etter at den var ferdig og du viste den frem da. Jeg falt for stripene, at den strikkes ovenfra og ned og kappene på forstykket. :-)

  SvarSlett
 32. En gang ble visst nå! Garn er gravd frem og jeg har fått lagt opp. Genseren jeg egentlig har strikket til minstejenta er litt i snaueste laget så her trengs en reserveplan og Plan C er midt i blinken!

  SvarSlett
 33. Sikke nogle smukke ting du strikker til dine børn, og glad blev jeg, da jeg fandt Plan C. Tusind tak fordi du vil dele. Nu tilbage til pindene...Vh. Kirse (Danmark)

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.