24. august 2010

lukten av sedertre

sedertrenøtter

Jeg er svak for alskens duppeditter som grenser mot ull, hobby og strikking. Nyanskaffelsen nå er sedertrekuler, formet som små kongler til å legge sammen med ulltøyet i skuffen. Kjøpt på en strikkebutikk i Mo i Rana, for de som lurte. 

Hvor effektivt sedertre er mot møllangrep har jeg ikke sett artikler på, men tradisjonelt er sedertre og lavendel brukt i klær for å holde møll borte fra ullklærne. Noen bruker naftalinkuler, men de lukter vanvittig vondt og er i tillegg giftig, så med småbarn i huset så frister det lite.

Tipset fra folkehelsa er å oppbevare ulltøy i tette poser, og vaske det før du legger det vekk, siden skittflekker er mer fristende for møllen. Link til god artikkel her. Lavendel og sedertre nevnes ikke,men dekorativt, det er det vel? 

Og strengt tatt skal vel ullplaggene FREM snart, ikke pakkes vekk. Jeg har navnet klærne til storebrors barnehagegarderobe idag, og merket votter og luer og gensere, i håp om at det får ligge litt ennå. 

10 kommentarer:

 1. mmm,luksus! men jeg tror ikke det er kongler- stemmer for eikenøtter ;)

  SvarSlett
 2. Og de var jo veldig flotte også :-) Kunne nesten hatt dem til pynt..

  SvarSlett
 3. det er noe av det søteste jeg har sett!! Skulle ønske de var å oppdrive på mine trakter...

  SvarSlett
 4. De var nydelige! Og naftalin lukter nokså intenst ja. Dette var definitivt bedre.

  SvarSlett
 5. HVOR har du kjøpt dem hen, sa du? Har lett overalt etter sånne. Tidligere hadde de dem på BodyShop (trur eg), men ikke nå mer....

  SvarSlett
 6. så fine,sånn vil jeg også ha,og når det er snakk om naftalin kuler så tenker jeg på Bestemoren min,hu hadde de over alt i hvert et skap vi hadde i huset og de luktet forferdlig...vet at cedertre kan brukes mot hodepine,det har vi hatt om på skolen i aromaterapi så hvis du lukter gooooodt på de så vil jeg tro de hjelper.

  SvarSlett
 7. De sedertrenøttene var veldig søte!
  Jeg bruker sedertreringer i boksene jeg bruker til oppbevaring av ull. Kjøper dem på Jernia, men de nøttene dine var fristende...

  SvarSlett
 8. Synes dette var et veldig interessant innlegg - har aldri tenkt på den møllen. Så jeg tror jeg får gå i innkjøp av noe lignende jeg og! Det er jo en del ullplagg som blir liggende etterhvert...:)

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.