5. desember 2008

Julerødt?

feministstrikk

Utdrag fra den siste strikkeboka til samlingen, et Hønsestrik-hefte fra det politiske søttitallet, komplett med kvinnesakskampsymboler og opprør mot oppskriftstyranniet.
Takker og bukker til Turid som tipset meg om boka (det er sikkert kjekt for Øydis å vite at jeg og hennes mor sender strikketips til hverandre på mail) via en lenke til en annen blogg.

Jeg fikk ikke tak i boka i linken, men et hefte fra samme forlag av samme forfatter. Tittelen spiller på nedsettende uttykk som hønsehjerne og hønseprat, men brukes her som en oppvurdering av ting som tradisjonelt er sett på som kvinnelige gjøremål.

bokforsideTrolig vil forfatteren være fornøyd med hvordan iallefall strikkeverdenen er blitt siden søttitallet, det ligger så vannvittig mye gratisoppskrifter på nett nå at det er mye greiere å strikke noe av det man allerede har; uten å måtte slavisk følge oppskrift og garn fra samme produsent.

Og jeg digger å ha litt kvinne-og kulturhistorie i bokhylla.

Et tips til deg som er ute etter bøker som man ikke finner på de store nettbokhandlene er antikvariat.net. Dette er en søkeside for antikvariat i Norden, der man kan søke gjennom databasen over bøker de har i beholdning og legge inn ønsker hvis det er en bok de ikke har, men kanskje en gang får inn. Anbefales! Jeg fikk feks boka mi fra Danmark, kort tid etter bestilling.
4 kommentarer:

 1. Jeg lånte Hønsestrikk-boka i linken på biblioteket. De hadde den ikke der, men måtte bestille den fra Fylkesbiblioteket. Jeg er en ærlig og redelig sjel, men denne gangen hadde jeg virkelig lyst til å stjæle boka og beholde den selv! Ustyrtelig morsomt å lese, og ikke minst se på bildene. Og jeg er så gammel at jeg faktisk husker hønsestrikken, mest som luer og gensere da, for det var da ingen som gikk med sånne skjørt og bukser????? Nå er boka levert tilbake til biblioteket dessverre, men det er et interessant stykke kulturhistorie! Og takk for tipset om antikvariat. Jeg har forsøkt andre bruktboksteder på nettet før, uten hell. Men jeg prøver igjen!

  SvarSlett
 2. *Mimre mimre*! Både mamma og jeg og søstern hadde mammaproduserte strikkeskjørt på slutten av søttitallet/begynnelsen av åtti. Det er nok ikke helt disse her, men de ligna! Morsomt minne! Jeg tror mamma strikka stadig nye og større til oss til vi var kanskje 7?

  SvarSlett
 3. Jeg er en av de som strikka med inspirasjon fra hønsestrikkboka på 70-tallet. Da jeg begynte på gymnaset i -77 strikka de fleste jentene i klassen vester og gensere med hønsestrikkmotiver på. Artig å bli minnet på det igjen!

  Og nå føler jeg meg skrekkelig gammel siden det blir tatt fram som historisk interessant... ;-)

  SvarSlett
 4. Ja! Så herlig! Digger det der kvinne-strikke-symbolet ooo!! Og så fikk jeg forklaring på hva ordet hønsestrikk kommer av, kult:-D

  Men uansett hvor bra antikvariat.net er, så har de ikke klart å finne min kjære Virkboken til meg *snufs*

  Jaja, får kanskje trøste meg med en hønsestrik-bok jeg også etter hvert? Eller fikse strikkemønster til kvinnestrikk-symbolet? Det hadde vært kult det:-D

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.