25. mai 2008

Strikkefasthet? Hva er det?

Etter en måneds til og fra med Lara, genser til meg selv, har jeg kommet til monteringsbiten.
Har strikket i laaang tid med tynt garn og pinne 3, og prøvelapp er for pyser luringer.

Den er jo ALTFOR DIGER! Derfor det store bildet, den trenger plass!

Nærmere måling viser at den er 22 cm for bred over brystet i forhold til mønsteret, gjett hvordan den er i midjehøyde? ÆÆÆH!

Husbonden og jeg har tatt vakkert bilde av monsteret før opprekking, se det fiffige tauet som skaper maritim stemning i hagen vår. Maritim stemning er ikke det jeg forbinder med hageliv. Men det gjorde de som bodde her før oss.

Da begynner den sure jobben med å rekalkurere mønsteret, evt strikke på tynnere pinne og tenke seg litt mer om. Og tenke enda en gang på om jeg orker å starte på nytt. Joda. Falt jo pladask for mønsteret, så jeg skal bare hente frem den følelsen igjen. Og så rydde opp de knuste bitene av strikkestoltheten min. Mannen kom på at dette hendte jo hver gang jeg strikker voksengensere. Hans innspill var å enten strikke prøvelapp eller spise meg opp til at genserne passer.

Skal jeg minne meg selv på at dette skjedde nettopp med en av barselgavene også? Fra str 1 år til 6 år på et blunk?

14 kommentarer:

 1. Det er flere som har fått erfare at strikkefasthet bør sjekkes ja...

  En lærepenge vi gjerne skulle vært foruten

  SvarSlett
 2. Enig der, jeg strikker også alt for løst, og ting blir kjempestore. Men har ikke helt forsonet meg med det enda jeg heller....

  SvarSlett
 3. Det er så surt! Jeg har aldri strikket en prøvelapp i mitt liv, men vurderer å starte nå.... Men en hel bol, da, du!!!

  SvarSlett
 4. Jeg skulle til å skrive stakkars, men lar vær, du har jo egentlig bare deg selv å takke. Men jeg må si jeg syns synd på deg likevel. Jeg vet ikke om jeg hadde orka å strikke alt det der om igjen.. Men på den annen side er den lekker, da, så det hadde jo vært hyggelig om den hadde passa, kanskje..?

  Jeg gjorde som deg før, men ikke nå lenger. Her strikkes det prøvelapper, og som regel vasker jeg dem tilog med før jeg måler. Jeg vil jo at plagget skal passe etter vask også! Det er dessuten en fin måte å finne ut om garn og mønster passer sammen :-)

  Lykke til!

  SvarSlett
 5. Åh, så surt :-( Og, åh, så kjent! Kvar gong eg skal byrje på eit nytt prosjekt sit djevelen på høgre skulder og argumenterer og eg tenkjer at prøvelapp er bortkasta tid. Men ein DEL timar seinare sit engelen på den andre skuldra og bankar meg i tinningen og spør - Bortkasta tid, sa du?! Å rekkje opp, og byrje på nytt att... Ah, det krev eit sterkt hjarta! All heider og ære til deg når du etterkvart kjem i mål :-)

  SvarSlett
 6. Det ekstra sure er at det er faktisk en HEL genser, ermene og alt er ferdig.

  SvarSlett
 7. Jeg merker en pervers glede hver gang jeg får rekke opp noe. Neste gang kan du sende prosjektet til meg for opprekking..
  Prøvelapp er for pingler.

  SvarSlett
 8. Prøvelapper ja. Hva var nå det igjen? ;)
  Kanskje greit å ha et telt på lur i tilfelle svangerskap i fremtiden, eller hvis mot all formodning skulle slå seg på en karriere som butikknasker?
  Det ligger en utfordring til deg i bloggen min ;)

  SvarSlett
 9. Hvis du har strikket hele genseren kan du jo montere den og prøve å få solgt den eller byttet den bort i nytt garn? Eller kanskje den kan toves?

  Flott genser, så synd at den ikke passer. (OG en liten skrekk og advarsel til oss andre som dropper prøvelsapper..)

  SvarSlett
 10. Hehe jeg har gjort det samme. Beregning på forhånd er barnslig, tenker jeg, vel vitende om at jeg strikker ca. 100 ganger løsere enn alle som skriver mønstre. Kanskje jeg lærer en dag? Lykke til videre, du kan se på opprekkingen som gratis bonus-strikketid ;)

  SvarSlett
 11. Prøvelapper, ja... De hopper jeg også galant over... Kanskje ikke alltid så lurt? ;) Så synd med genseren din....*trøste* Tusen takk for koselig kommentar i bloggen min. Er så glad for å endelig kunne begynne på genseren. Var i Mandal og handla garn i dag. SÅÅÅÅ MYE fint de har på husfliden, da gitt...! *dånelitt...*

  SvarSlett
 12. Oi......ja.......jaja........jeg bare sier, leve det å ikke ha mønster....og du, jeg har en glimrende måte å sjekke strikkefasthet på.

  Du legger opp ti masker, og så strikker du to omganger og måler hvor bredt det er.

  Så regner du ut, ved hjelp av enkel kryssmultiplisering, hvor masse masker du trenger.

  Sant, hvis 10masker måler for eksempel 15cm, så vil 10cm bli:
  10m/15cm=Xm/10cm
  10X=150
  X= 150/10
  X=15

  10cm vil altså si 15masker.
  Henger du med?

  Grunnen til at jeg sier dette er rett og slett at folk som meg "ikke har tid" til å lage prøvelapp i stor skala, dette er en lur snarvei!!!

  Lykke til!

  SvarSlett
 13. Joda, jeg kan helt flott regne ut strikkefasthet, tross alt mobber mannen min meg for at en realfagselsker som jeg hopper galant over en enkel beregning i starten....

  SvarSlett
 14. Oioi, den jobben misunner jeg deg ikke... Men genseren er fantastisk, så det er sikkert verdt det. Nesten så jeg begynner å lure på å strikke prøvelapper selv... (men snarveien fra Sipusa kan jo kanskje være et alternativ for en utålmodig sjel).

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.