3. august 2015

Gøteborg sett fra garnoholikers ståsted

Untitled

Svensk altså.

Jeg er svak for svensk språk, selv om de andre i husstanden mener at uttalen min er heller hemsk och tråkigt. Svenskene har et eget ord, FIKA, for å ta seg en kaffe (og gjerne noe sammen med denne kaffen, som en kanelbulle eller noe annet smaskigt), hvor bra er ikke det?

Og så kunne vi dra den gamle vitsen til ungene om at de kunne spise glass. Blir aldri gammel, den der.

Uansett; Liseberg besøkt (check), hotell med god frokost og svømmebasseng booket (check), trasking i Gøteborgs gater og parker til føttene var slitne (check).

Fornøyd, fornøyd.

Jeg rakk innom tre garnbutikker og en knappebutikk, og de er ikke så langt unna turistløypa, så du rekker nok en tur innom, selv om reisefølget ditt kanskje ikke er liiike entusiastiske over garn som du er. Om du må prioritere, så anbefaler jeg å prioritere Strikk som ligger i Vallgatan 23 (midt i handlegatene). Godt utvalg i garn, særlig fra Isager og Filcolana. Jeg endte med å kjøpe et hespe med vakkergrønn Pelsuld, og to nøster Papir, og ellers bare gå kose seg i en vakker butikk. Strikk har en bra atmosfære, det føles eksklusivt, og de har bra utvalg. Et pluss for store mengder kule knapper, og at det er lyst, luftig og ikke overfylt i hyllene.

Deisy Design hadde litt vel mye Dropsgarn, ikke så interessant for en turist som har god tilgang til det hjemme, men jeg kjøpte da med litt karrigult brennesle- og ullgarn. Neslefiberne skal være lange og slitesterke, noe som gjør dem bra til sokkegarn.

Garnfabriken ligger rett ved Haga, så der kan du løpe i forveien, mens de andre kan fika kanelbullar og kaffe. De kan forsåvidt være verdt et besøk, en smule rotete bak disken akkurat da jeg var der, men hyggelig og oppmerksom betjening. De har endel garn fra BC garn, og godt utvalg i lingarn (siden det er sommer, eller generelt? Sverige har mye mer lingarnerfaring enn oss nordmenn). Jeg hadde lyst på noe Tussa tweed silk, men i siste liten byttet jeg det til Noro silk garden sock, fordi jeg vil ha et par glødende stripesokker med Noros klassiske ville farger.

Så akkurat det der med å ikke handle sokkegarn? Ahem. Gikk visst i fella igjen. Det er jo hele grunnen til at jeg har mye sokkegarn, det er noe det går an å handle to nøster av uten en ferdig plan, og så blir det brukbart. Kanskje om jeg lover at det skal bli brukt i høst?

Og så rakk jeg innom Knapp-Carlsson! Jeg var blitt advart om å ikke gå dit uten å ha tenkt litt på hva jeg kunne trenge, for det er litt overveldende, de har jo tusenvis av knapper. Og der har tiden stått stille... En eldre mann satt med kryssord og ventet på sin fru, og det tror jeg var lurt av ham, for det kunne ta litt tid å bestemme seg. Jeg fikk litt valgets kvaler, og har tross alt knapper for et helt liv hjemme, så jeg endte med å kjøpe knappenåler.

Mulig er det ikke så bra at jeg kommer hjem med alt annet enn svensk garn, (Gotlandsk pelsuld og nesle/ull er dansk tilvirket, og Noro og papirgarnet er japansk.

Av andre strikkebutikker jeg skulle gjerne besøkt i Gøteborg er Magasin Duett, men der var det feriestengt, sa hjemmesiden.

Det finnes flere garnbutikker i Gøteborg, men tross alt var det tre til i reisefølget, og de er ikke like gira på garn som jeg. Men tålmodige, det er de, siden jeg rakk alle disse. Leter du etter flere, kan jeg tipse om at Ravelry har et fint butikksøk, der du kan skrive hvor du skal, og vips, kommer adresser og hjemmesidelinker. Fint for oss som skal til ny by.


Untitled

Et svensketips jeg går veldig god for er magasinet Hemsløjd, som du også kan finne på velassorterte bladkiosker her i Norge. Vakkert, informativt og med mange innfallsvinkler i hvert nummer som har ett hovedtema hver gang,seks ganger i året. Jeg fabler om å abbonere. Dette nummeret er spesielt bra for oss ullelskere, det handler om sauen.


Men fint å komme hjem og. Takk for turen, folkens.

15 kommentarer:

 1. Åhå! Det var grønnfargen sin, det!

  SvarSlett
  Svar
  1. Det går i grønt ennå. Montro når jeg starter å strikke med det, og ikke bare hamstrer?

   Slett
  2. Jeg sitter og tenker på om ikke akkurat den hespen kunne passet til et par Broome-votter. Holder selv på med Grove til meg selv i en vakker grønnfarge.

   Slett
 2. Fika er verdens vakreste ord.

  SvarSlett
  Svar
  1. Förr i världen sa man hör och var KAFFI, istället för kaffe. Sen lekte man lite med ordet och bytte plats på stavelserna, och så var ordet FIKA fött. Ett utmärkt ord!!

   Slett
  2. Mitt yndlingsord på svensk. Det er så mye hygge innbakt.

   Slett
 3. nydelig fangst, elsket den grønne filcolana:) Jag är også kjär i det svenske språket<3

  SvarSlett
 4. Hehe, jeg kjøpte også kun én hespe med grønn Pelsuld. Og jeg angrer allerede på at jeg ikke kjøpte flere. Men de har nettbutikk....
  Jeg abonnerer på Hemslöjd - siden jeg ikke er så ofte i Oslo og Narvesen på Oslo S sluttet å ha det (tror jeg - eller kanskje de bare var utsolgt da jeg var der). Veldig greit å bare få det i postkassa. Anbefales!

  Og a propos butikksøket til Ravelry, så er det en av de få tingene som ikke funker så bra der. De er vel avhengige av at butikkene oppdaterer selv, og jeg har vært på ferie flere ganger og kommet til butikker som ikke er mer, selv om de fortsatt står på Ravelry.

  Jeg fikk forresten heller ikke kjøpt noe hos Knapp-Carlsson. Men butikken i seg selv er jo vel verdt et besøk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Enda billigere Pälsuld på 123knit.com. Just sayin'

   Slett
  2. Og 123knit har stort utvalg av alle filcolanagarn, og god porto.

   Slett
 5. Høres ut som en bra tur. Og takk for tips om butikksøk på Ravelry!

  SvarSlett
 6. Fin fangst! Jeg er i Sverige selv nå, men her i Nord-Sverige er det lite kvalitetsgarn. Mye akryl her, men skal se om jeg finner et par skatter før jeg drar hjem :)

  SvarSlett
 7. Och jag har alltid varit svag för det norska språket... Inte så konstigt att jag gifte mig med en norrman då❤️

  SvarSlett
 8. Spennende garnfangst:) Norogarnet er høyt på min ønskeliste. Noen som vet hvor man kan bestille det på nett, evt? Men hva er papirgarn? Og hva brukes det til?

  SvarSlett
 9. Jeg elsker også det svenske sprog :)
  Jeg er selv glad for brændenældegarnet (det gule fra Onion i fald de danske botaniske gloser er svære ;)), som jeg overtog fra min mor, der også havde fået det anbefalet til strømper - det duede det dog ikke til; der gik meget hurtigt hul. Men så er det til gengæld godt til huer og alt andet, der skal være blødt :(

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.