7. mars 2015

Strikketoget

NSB StrikketogetNSB arrangerer Strikketoget neste helg. Toget går fra Oslo til Bergen på lørdagen, og det blir nybegynnerkurs i strikking (rett, vrang og legge opp, ikke overambisiøst for et kurs som kan holde på i 6 timer og 55 minutter), og det innebærer servering.

Hurra for det! Flere som får gleden av å lære moroa av å skape noe med garn og pinner, og får inngang til det å kunne ta på seg et plagg man har brukt tid og krefter på å lage.

Men hvordan formidler markedsavdelinga til NSB moroa?

SÅNN:
Bli bestemor. Ta toget.
Skulle du gjerne lært å strikke? På Strikketoget lærer du å legge opp, felle av – og forskjellen på rett og vrang. Toget forlater Oslo S lørdag 14. mars kl 08.25 og over Hardangervidda tar vi strikkepinnene fatt. Vel framme i Bergen vil du være fylt opp av strikkeopplevelser og småkaker, eller med andre ord: Du vil føle deg som en bestemor.
For orden skyld: Å "bli bestemor" viser til følelsen det å kunne strikke gir deg. Den følelsen kan man ha enten man er mann eller kvinne. Men hadde vi skrevet "bli bestefar" er vi redd ingen ville forbundet dette med strikking. Så bli med på Strikketur, og kom som du er!
En vanlig togtur, lang eller kort, pleier å involvere strikketøy for meg. Det er deilig å slippe å lure på om du får lov til å ha med pinnene eller ei i sikkerhetskontrollen, sånn som flyturere av og til innebærer (selv og jeg aldri har blitt fratatt pinner, og har reist mye med fly).

Det er digg med reisetid, for reisetid innebærer at man kan bruke masse tid på strikking uten dårlig samvittighet, jeg har jo reist fra støvsuger, hverdag og jobbtanker og middagsplanlegging, og kan bruke reisetiden til å strikke meg bortover Norge. Og jeg trenger ikke holde rattet selv.

Og på toget er vi mange som strikker. På vei til kafevogna ser jeg ofte en Marius i produksjon, flere halve sokker og ett og annet nøstebarnteppe. Så jeg er ikke ensom med pinnene. Vi er mange. I alle aldre.

Untitled

Bildet er fra togtur for to år siden, utslitt treåring tar en pause i fanget mens jeg strikker.

Men NSB mener altså jeg strikker for å kjenne på følelsen av å være bestemor? Eller at strikkere bare er bestemødre? Eller er det Gerhardsenungdommen de skal ha tak i? Strikking og småkaker? Hvorfor koble det til kjønn?

Kjære markedsavdeling på NSB:

Vi er mange som strikker.
Vi har ulike grunner til det, men for å føle oss som bestemødre, det er nok ikke på topp ti-lista. (Forsåvidt er bestemødre et så vidt begrep, at det er diffust det og.Alle bestemødre strikker ikke. )

Hva med å heller fokusere på en strikketogtur der du kan koble ut hverdagen, treffe andre som strikker, og få lov til å strikkenerde, prate strikk, la maskene fly over pinnene mens du koser deg på toget? Og gjerne hold kurs underveis, så vi får med oss de som har lyst til å få teste denne strikkegreia.

Om det skal ha tema; hva med å koble det til slow living, miljøbevissthet, og gjør-det-selv, der strikking og tog kan fint møtes på flere punkt? Eller bare ha en kosetur?

Strikketog til Bergen? Høres hyggelig ut! Men da kan du risikere å treffe geriljastrikkende bestemødre på do. Bestemødre strikker ikke bare sokker. 

22 kommentarer:

 1. Herre for en skivebom. Tenk om NSB i hvert fall kunne tatt seg bryet med bittelitt research! Helt enig med deg, tenk for en event det kunne ha vært hvis de hadde fokusert på strikkefelleskap og miljøbevissthet heller enn å spy ut stereotypier.

  SvarSlett
 2. Herre for en skivebom. Tenk om NSB i hvert fall kunne tatt seg bryet med bittelitt research! Helt enig med deg, tenk for en event det kunne ha vært hvis de hadde fokusert på strikkefelleskap og miljøbevissthet heller enn å spy ut stereotypier.

  SvarSlett
 3. Jeg oppfatter dette som typisk "rette seg mot massene i håp om å nå mange"-markedsføring, med fare om å nå ingen eller floppe helt, samtidig som det faktisk finnes et stort, voksende miljø av flinke, bevisste, dedikerte strikkere der ute. Hvem tror de egentlig vil melde seg på dette? De aller fleste nye strikkere er etter mitt inntrykk nybakte/blivende mødre. De ER interesserte i å lære å strikke, men ikke med denne tilnærmingen.
  Synd, for grunnideen (strikke på tog, få seg en pause), designet på annonsen og ikke minst småkakene ser bra ut!

  SvarSlett
 4. Hvorfor blir jeg ikke overraska? Opplever stadig at ikke-strikkere ser på strikking som ei bestemor-greie og ikke er redde for å si det heller. Tviler på fulle tog til helga, da.

  SvarSlett
 5. Merkelig opplegg, ja! Og egentlig ganske håpløst i utakt med tida. Helt enig med deg i at det hadde vært mye bedre å koble det til slow living, miljøbevissthet og gjør det selv, eller til "strikking er det nye yoga", meditasjon og mindfulness. Toget er for øvrig det perfekte strikkested!

  SvarSlett
 6. FANTASTISK! hehe
  Jaja nå har ikkje eg som mål om bli Bestemor på enda noen år og ikkje strikker eg traust heller hehe Burde nok vært oppgradert noen år den der annonsen hehe

  Kanskje DU kan melde deg som tekstforfatter??
  Tenker det hadde blitt "svung" over markedsføringa da ja :)
  DU få sende inn noen saftige strikkegloser :)

  Ellers hadde det vært koselig med Strikketog da :)
  Herlig følelse å bare sitter der; Nippe til gloheit kaffe, la pinnene gå mens blikket hviler avslappet ut av vinduet, Hmmmmm Kanskje eg må ta toget neste gang og heller parkere flyet??

  Kos deg og ha en herlig lørdag!
  Fantastisk det bilde av deg og 3-åringen :)

  Klem Vibbedille :)

  SvarSlett
 7. Tror ikke markedsføring er NSBs sterkeste side...strykkarakter på de som har pønske ut dette hvertfall!
  Her strikker jeg, min mor kan ikke strikke, svigermor kan det men har verken ro eller skuldre til det..oldemødrene strikker litt og ene tippoldemora er en racer på å strikke labber! Har heldigvis ei nabokone som strikker litt til oss ellers står jeg for all strikking til mine 4 håpefulle, noe kan arves også med 3gutter så er eldstemann og vesla som får mest nytt og nest eldste elsker strikka votter så blir noen av de til han

  SvarSlett
 8. Utrolig stigmatiserende og lavmål - rett og slett!!!!!! Må jo være mangel på kompetanse... Vi burde skrive på faceboksiden deres. Om man hadde stigmatisert andre grupper i samfunnet på denne måten hadde det blitt ramaskrik!!!!! Jada...

  SvarSlett
 9. Jøss! Det var da en veldig merkelig måte å markedsføre Strikketoget på :-o
  Det er sikkert kjempefint å være bestemor men det har vel ikke nødvendigvis noe med strikking å gjøre. Tenk på alle bestemødre som ikke strikker da! Jeg blir nesten fornærmet på deres vegne, jeg ... Og tenk på alle strikkere som lengter etter å bli bestemor eller bestefar, men som av en eller annen grunn ikke blir det...de kan jo bli lei seg :(
  Ja, ja, det er vel ikke vondt ment. Og som Anne sier; diagrammet var jo fint.
  Nå drar jeg til Spania en uke og har tenkt å strikke både i bilen til flyplassen, på flyet og der nede.
  Ha en fin helg :)

  SvarSlett
 10. Det var da en nedvurdering af både bedstemødre og strikning. I Danmark er der stor interesse blandt unge for at lære at strikke, mon ikke det også forholder sig sådan i Norge? I øvrigt er det vist bevist, at strik modvirker stress, et slogan med dette kunne nok have lokket flere ombord end løftet om småkager :)

  SvarSlett
 11. Å, så spennende med strikketog tenkte jeg når jeg leste overskriften. Men med den markedsføringen ble det heller negativt.... Tydelig at NSB ikke har gjort hjemmeleksa.

  SvarSlett
 12. Sikke en fantastisk ide, mon man kunne adoptere den her i Danmark måske en togtur fra Aalborg til København, en tur på godt fire timer, ville være en ide. Glæder mig til at høre mere om jeres togstrik.

  SvarSlett
 13. Godt sagt! Du burde lese denne fantastiske teksten, litt i samme gate som din: http://abbysyarns.com/2015/02/this-is-not-your-grandmas-knitting/

  SvarSlett
 14. For en latterlig skivebom av PR avdelingen, og for en knakende god ide å ha strikketog! Høres jo kjempekoselig ut da, med masse trivelige folk som vil dele ideer og tips og bare prate :)

  SvarSlett
 15. Eh.... Hadde definitivt gjort seg med en lille smule research fra markedsavdelingen til NSB før de snekret sammen denne teksten. Sukk.

  SvarSlett
 16. Jeg er 15 år, jeg, og strikker så det lukter svidd av pinnene mine. Men sist jeg sjekka, er jeg ikke bestemor, og jeg trur jammen ikke jeg blir det med en gang heller. Det blir litt teit av NSB synes jeg, bestemødre er koselige de altså, men det er ikke bare de som strikker og spiser småkaker.

  SvarSlett
 17. Jeg er helt enig, og dette er elendig markedsføring og stikk i strid med all annen markedsføring når det gjelder strikking.

  SvarSlett
 18. Ideen er god men å bruke bestemor som lokkemiddel fungerer ikke særlig ofte, heller ikke denne gangen. Jeg er jo bestemor selv og strikke gjør jeg også, men likevel, dette fungerte dårlig

  SvarSlett
 19. Ja, jeg syntes det hørtes artig ut helt til det med bestemor....I tillegg blir jeg distrahert av særskrivingsfeilen. DET HETER IKKE STRIKKE TOGET, NSB! Man skal vel ikke strikke et tog? Takk, det var godt å då det ut.

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.