13. oktober 2012

Knøttsmått

008

Det der med å komme på tiden jobber jeg stadig med, og prøver ta meg selv i nakken på. Selv fødsler er jeg ikke god på å treffe rett dato på, jeg bommet stort sett med en uke på overtid, selv min egen. Så jeg kan veldig lite om premature babyer, annet enn å ha sendt varme tanker til venner og bekjente med knøttemirakler.

Det er stadig oppfordringer om å strikke til veldedige formål, og jeg er ikke så god til å bidra, men plutselig var det noe som satte seg fast på netthinna om nyfødte i Tanzania som trengte små gensere til å holde varmen, og jeg fant frem det fargerike babyulllageret.

Etter to kuvøsegensere (prematurgensere til sykehuset Haydom, der de ikke har tilgang til kuvøser) med matchende luer, så ble jeg litt hekta på små, fargerike luer, og gikk amok i stripestrikk. Det er avhengighetsskapende.

Siden jeg har null erfaring, sjekkt jeg litt rundt om garntyper og størrelser; og fikk til tips :

at det er tepper, luer og sokker som blir brukt. Jakker og sånt blir brukt etter at de er ute av sykehuset.
Og strikk i mykt garn, ikke pusegarn.
Superwash anbefales om du ikke kjenner mottager.
På en sykehusavdeling er det mye hvitt, så det er lett at hvite ting forsvinner i vask. 
Og strikk gjerne til terminfødte babyer og, det er ikke bare premature som kan ha en trøblete start på livet. 

002

Dermed ble det litt gensere og luer til Haydom, og litt luer og teppe til nyfødtposten på Haukeland, siden en deltager på et strikkeforum bad om bidrag  til å strikke litt til premature i anledning prematures dag 15.november. Luer og teppe på vei, Malsen! Om du vil bidra til Haukeland, send feks bidrag hit før 15.november. 

015

Syntes luetuppene ble så søte!
Luene er Preemie Baby beanies som er supersøte med en liten tupp. Tar null og niks garn. 70 gram på seks luer er knøttlite. Favoritten min ble den gule med svarte og hvite striper.

020

Et prematurteppe er mindre enn vanlig, siden det er på størrelsen med et A3ark (30x 40 cm).
En enkel og fin oppskrift finner du hos majas hobbykrok.  105 gram Dale Babyull gikk med, i dobbelt garn.


Jeg har brukt kuvøseoppskriften som ligger ute på Haydoms venners nettside, men har strikket den rundt istedet for å sy sammen tilslutt. Ren latskap...

Prematurgenser strikket rundt:
Det som funket for meg var å strikke maskene for bakstykke og forstykke sammen (84 masker) på en rundpinne. Strikket rundt og rundt 2 rett, 2 vrang til jeg kom til 16 cm, altså der du legger ut til ermer.

Da delte jeg strikketøyet i to, og hadde 42 masker på hver side. (feks to rundpinner, der bakstykket (42 masker) hviler mens du strikker forstykket.
Obs! JEg delte mellom midt i to rette masker, for da blir forstykke og bakstykke likt når du skal sy de sammen på toppen (rett mot rett, vrang mot vrang).

Strikket altså 42 masker og la på 15 masker etter å ha strikket de 42 første.
Så snudde jeg og strikket 15 masker + 42 masker + la opp til 15 nye masker på andre siden. Strikket på dette stykket til jeg kom til 6 cm.
(15 masker til ermer, siden jeg delte mellom de to rett maskene, det blir da et partall av 2 rett og 2 vrang. Knotete forklart, det er lettere når du ser strikketøyet)

Ved 6 cm strikket jeg 21 masker, felte de neste 30 maskene og strikket de neste 21 maskene. Lot dem stå på pinnen.

Strikket bakstykket likt, og når jeg kom til 6 cm, brukte jeg avfelling med tre pinner for å strikke sammen første erme. (forstykke og bakstykke) Felte så de 30 maskene i midten, og strikket sammen forstykke og bakstykke på de siste maskene.

Dermed må du bare sy under ermene, og ferdig, istedet for å sy under ermene og hele siden ned.


Inne hos tante ull lå det adresse til to sykepleiere som skal reise ned i vinter, som du kan sende bidrag til om det fristet å være med. Du har kanskje noe babyullnøster som har lyst til å bli til noe smått og varmt?

27 kommentarer:

 1. Så bra!! Fin måte å få brukt opp babygarnet på! Noterer meg linkene. God helg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Jepp! Det er vinn-vinn; vi strikkere har jo alltid et lager av smårester.

   Slett
 2. Åh, så skjønne luer og små gensere!
  Nydelig teppe også!
  Jeg er også veldig dårlig på å hjelpe andre, men når
  jeg har tid og anledning, så skal jeg også prøve å være flink!!
  Nå må jeg konsentrere meg om julegavehekling, og FarmaPro 5, som vi starter med om 11 dager....HJELP!!
  Ha en fin fin lørdag!!
  Klem fra Mona :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. FP5 går så bra! Vi har hatt det siden mars, så Nordland ligger langt foran, hehe. Trøsten min før oppstart var at det er helt gjennomsnittsdataflinke folk på alle apotek, og når de andre fikk det til, så skulle jommen vi og. Det er ennå ting som vi irriterer oss over, men det er færre. Og noen av tingene er bedre enn FP4. Jeg er så gammel (haha) at jeg husker at vi brukte NAf-i-nett, DOS-basert, og at det tok en hel dag å få en rapport utskrevet, haha!

   Slett
  2. Kort sagt; jeg heier på dere! Og intranettet er fint å søke på, det er ikke bare dere som har startet med dette akkrurat nå.

   Slett
  3. Tusen takk for god oppmuntring, Merete!!
   Godt at mange har prøvd det ut før oss, tenker vi da, for da er vi kvitt mange "barnesykdommer"...
   Har jo prøvd det litt ja, på testprogrammet, og det virker ganske greit, heldigvis!! heldigvis ja, så er vi flere her i distriktet som starter samtidig nå!!
   Er jo like "gammel" som deg, så jeg husker vi brukte Naf-i-Nett på Røa!! hehe...litt rart å tenke på hvor mange år siden det egentlig er...

   Slett
 3. Jeg liker alltid gode tiltak, dette var dobbelt opp ide, støtte en god sak og få unna noe babybarngarnlager. Tror det kan bli noen tepper som bidrag fra meg. Notert meg linker og takker for deling:)

  SvarSlett
 4. Beundringsverdig. Så mange små plagg på så kort tid! Jeg sier stadig at jeg skal delta med prematurstrikk, får presset inn en lue og et par sokker, og før jeg er ferdig har listen med andre prosjekter vokst seg større enn stor! Men en gang skal jeg også bli flink :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Luene er knøttsmå. Derfor fikk jeg tid. Pluss at jeg strikker på så store ting for tiden som aldri blir ferdige, derfor var det litt godt med et avbrekk med noe knøttesmått.

   Slett
 5. Det man kaller masker med mening <3

  SvarSlett
 6. Så kjekt! Roggbif-lua var min favoritt! ;) Kanskje jeg skulle kastet meg på noe strikk til nyfødtintensiven i Kristiansand, der de i fjor på denne tiden stod på for min skjønne gudsønn :)

  SvarSlett
 7. En fin måte å bruke restegarn på! Liker modellene dine også, spesielt elefanten ;)

  SvarSlett
 8. Var innlagt på neonatalavdelinga med minstemann i et par dager, og der hadde de mange håndstrikka luer - i bomullsgarn. Jeg stussa litt over det, helt til jeg kom på at det er farlig med infeksjoner for alle de små sårbare knøttene, og at luene sikkert må kokevaskes mellom hver nye mottaker. Bare et gjett - jeg fikk aldri spurt. Kanskje noen andre vet?

  SvarSlett
 9. Finfine luer!! Og jammen er min favoritt den samme som din:)

  SvarSlett
 10. Kjempe flott initiativ dette med prematurstrikk. Synes du har strikket mange flotte plagg som kommer til å varme små kropper som har hatt en litt tøff start her i livet. Jeg la merke til luen med gul kant og svarte og hvite striper med en gang, så er enig med deg i favoritten :)

  SvarSlett
 11. Så utrolig flotte ting og en enorm glede for alle de som får dem. Har vært i Haydom og sett hvor mye som behøves!! Takk for oppskrift!!!!!

  SvarSlett
 12. Kjempeflott at du bidrar, jeg tenker også alltid at jeg BURDE strikket noe til slike gode formål, men jeg kommer liksom ikke så langt. All ære til nyyyyydelig luer og plagg du lager. De luene var rett og slett knallsøte.

  SvarSlett
 13. Så fint av deg at du bidrar.
  Jeg syns det er viktig at alle som kan, gjør litt.
  Når mange gjør litt blir det tilsammen mye :O)

  Fine luer!

  SvarSlett
 14. Viktig og fint innlegg! Trengte det nå. Du har for øvrig litt magisk sans i å finne oppskrifter og fargekombinasjoner - igjen blir jeg så inspirert. Ikke bare strikkeinspirert, men også på samfunnsansvar. God du!

  SvarSlett
 15. Her var det mye flott permaturstrikk! Og så utrolig viktig for de som trenger det. Venninnen min som var jordmord i Malawi hadde med seg et lass med hjemmestrikkete prematurluer fra Norge og det var mange barn de hadde reddet. Tror jammen meg jeg skal sende noen selv :)

  SvarSlett
 16. Herlig fargerik samling! ...som vil varme små skatter! En super måte å få garnrester til å bli nyttige:)

  - og til Anja over: På det lokale sykehuset her gies luene og teppene til hvert barn, da en ikke får vaska det tilfredsstillende - noe som gir et umettelig behov for påfyll... alle bidrag er viktige!

  SvarSlett
 17. Hei Merete! Fikk selv ei datter i uke 26 (550 gram) og gjennom tida ved St.Olavs hospital fikk vi to slike luer. Kjempefint for vårt lille knøtt (som for øvrig er en solskinnshistorie på 2 år) og det varmet virkelig med slike overraskelser i en tung hverdag. På St.Olav var det slik at vi fikk luene til odel og eie, de ble ikke brukt på nytt av andre barn (naturlig nok av hygienehensyn). Takk for ditt bidrag! Hilsen fra Catrine

  SvarSlett
 18. Hei Merete! Jeg fikk et bittelite barn og skulle gjerne hatt passende ull. Nå er han blitt stor, og jeg tenker prematurstrikk er noe av det nyttigste man kan lage. Flott at du bidrar!

  SvarSlett
 19. BRA at så mange har kastet seg på denne "trenden" - og for en storproduksjon du har hatt!

  SvarSlett
 20. Vel ankommet og kjempesøte! Tusen takk!

  SvarSlett
  Svar
  1. Velbekomme! Linket til innlegget ditt, sånn at andre og kan få bidra.

   Slett
 21. Takk for inspirasjonen! No strikkar eg òg huer til Haydom. :)

  God søndag...

  SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.