25. januar 2012

Jeg heter Merete, det gjør nok ikke barnet ditt

Graf hentet fra SSB sine sider på nett, i anledning ny navnestatistikk.

I tillegg til å være strikkenerd, så synes jeg det er UTROLIG moro med navn  og navnetrender og hva vi navner ungene (og kjæledyr for den saks skyld). Det er et tegn på at man er litt over gjennomsnittet interessert når man vet når Statistisk Sentralbyrå kommer med sin årlige navnestatistikk. (Evt synes tall er gøy)

Mitt forsøk på å fremme Merete har falt litt i fisk, uansett kjønn pleier jeg fremme forslaget Merete, men det har altså ikke ført frem på ssbs statistikker. Under 3-2-1 eller 0 barn fikk navnet Merete i 2011-2010-2009... (som de siste årene).

Anbefaler SSB sitt søk på navn, der du kan finne grafen din også. Ti på topp-lista ligger der og. Fornøyd finner jeg ungenes navn sånn midt på treet, ikke så ofte at andre i barnehagen heter det samme, men såpass vanlig at man kjenner noen som kjenner noen som har en bror som heter det.
Men tross alt, vi er et lite land, så feks nr 1 på guttelista (Emil) deles bare av 1,5 % av gutta det året, så det er jo ikke sånn at alle gutta som begynner på rød avdeling til neste år kan dele navnelapper.

Jeg har mye meninger om navn og hva slags navn folk velger, og syntes det var vanskelig når vi selv skulle navne barna. (Merete utgikk) Nå er vi ferdig i nyfødtspalten, men siden jeg blir tante igjen i vår, så kommer Merete-forslaget tilbake. Hører du, Magnusbror?

Jepp, flere enn meg som synes navn er moro?




41 kommentarer:

  1. Nei, de heter nok ikke dèt. De to jentene våre har fått navn sånn "midt i laget", mens mitt navn var på topp fra 1940-1960. Jeg kom altså med i sluttspurten 60-årgang som jeg er.Nå er det "ingen" som blir hetende Unni. Helt avlegs med andre ord. Vårt lille barnebarn har fått navn etter en oldefar -et navn som var på topp på 30- og 40-tallet. Kort og norsk, men ennå ikke populært. Det kan det jo likevel bli før vi aner det for motene skifter jo fort og smaken vår endres. Vi som vokste opp med Oluf-skjetsjer syntes nok at Emma var et underlig navnevalg, men nå er det nok ingen som tenker slik.

    SvarSlett
  2. Navn er utrolig moro!! Og statistikk også, i alle fall lettfattelig og ferdig fordøyd som denne.

    Jeg registrerer at jeg (les: mine foreldre) nærmest var pionerer med mitt navnvalg, som viste seg å bli svært populært noen år etter min ankomst. Mine egne barn derimot, som begge er oppkalt etter en i sin oldeforeldregenerasjon, deler ikke navnet sitt med så mange... Elstemannens navn har allikevel nåd en ny popularitetstopp, selv om under 2500 heter dette. Yngstemannen deler navn med kun 116 personer, har et navn som hadde sin topp rundt 1900 og som i mange år ikke engang har en markert kurve i statistikken. Mest sannsynlig fordi det ikke var lov å gi barn dette navnet i perioder. Nei, det er absolutt ikke Adolf! Og heller ikke Merete... Beklager.

    Kanskje ikke så interessant å lese om min families navnstatistikk? Beklager, jeg lot meg rive med.... Navn er gøy!

    SvarSlett
  3. Barnet heter nok ikke Synnøve heller ;) Jeg nådde min topp på 20-tallet, dog mer populær jevnt over tida enn hva som er tilfellet med ditt "blaff" på statistikken ;) Enig med deg - statistikk og navn er gøy, men så liker jo jeg også tall, da...!

    SvarSlett
  4. Navn er gøy ja! Jeg er også ivrig leser av navnestatistikker, elsker når topplistene offentliggjøres hvert år :) Mine barn fikk navn som var ganske populære. Eldstemanns navn lå på en 20. plass det året han ble født, jenta i midten fikk et navn som lå på en 5. plass (men navnet hennes ble bestemt før sønnen vår ble født, da var det ikke på topplisten), mens minstemann fikk et navn som lå på 3. plass det året han ble født.
    Mitt navn lå langt unna listene da jeg ble født, men 7 år etter og noen år framover lå det faktisk på topplisten. Nå er det ca. 0.18% pr. år som får gleden av å bære mitt navn ;)

    SvarSlett
  5. Jeg har en elev som heter Merete. Hun er født i 1997. Guri, de begynner å bli gamle disse elevene også... Det finnes også en elev-Lise på trinnet. Og nabojenten på snart to heter Lise..!

    SvarSlett
  6. Navnestatistikk er gøy ja, men underlig så "i takt" man er når man planlegger navn. Da jeg gikk gravid i 2008 tenkte vi å kalle babyen Linnea om det ble jente. Nydelig og ganske sjeldent navn. Veeel, babyen i magen var gutt og trenger jeg si hva som var på topp av jentenavn det året? :-)

    SvarSlett
  7. Jeg har et navn som definitivt er gått av moten...
    Jeg syns det er gøy med statistikker, så der har jeg vært flere ganger og sjekka. Hjælper ikke det grann, dårlig med Inger'er;)

    SvarSlett
  8. Jepp - navn er artig!:o) Navnene fra skoletida på 70-tallet er ikke særlig populære idag, nei. Kanskje ikke så rart - de blir jo litt brukt opp når man har tre Line og to Hege i klassen...
    Mine gutter (heter ikke Merete, nei...) fikk navn som skulle funke på norsk og russisk (og selvsagt ellers være fine). Tror faktisk de er aleine på skolen sin om å hete det de heter, så på navnetoppen er de (heldigvis) ikke.

    SvarSlett
  9. Navnestatistikk er veldig morsomt og noe jeg har fått barna våre interessert i også. Eldstemann hos oss heter Morten og det er ikke så mange barn i dag som heter det i motsetning til hva det var i årene 1950-1970. Lillebror Jonas fikk et navn som lå på toppstatistikken og som har ligget på toppstatistikken i årene før og etter han ble født. Han har likevel unngått å ha noen i bhg eller på klassetrinnet som har samme navn.

    SvarSlett
  10. Navn er moro! Eg har valgt et sjeldent navn på babyen min <3 Utrolig fint

    SvarSlett
  11. Navn er gøy! Vi har samme navn på våre eldste, har jeg hørt rykter om. :) Min er en av 59 i sitt kull, min gutt nr.2 er en av 159 på sitt kull, mens frøkna fra i fjor er ikke talt - hun er en av mindre enn 4, litt overraskende. Men hun finnes - så det finnes kanskje en Merete eller to fra i fjor? Merete er vel mye brukt som fornavn nummer to, det finner du ikke i statistikken. Men det er kanskje ikke godt nok?

    SvarSlett
  12. Jeg også digger navn! Mitt eget hadde en skikkelig topp tidlig på 80-tallet, etter at det ikke var lov å kalle noen for Linn før midt på 70-tallet en gang. Linn ullmann er feks egentlig døpt Karin Beate! Nå er det ikke så vanlig på små babyer, men Linnea er jo innmari likt, da! ;)

    Jentene våre har navn fra oldemortiden, det ene er litt mer på moten, mens det andre kun innehas av 23 stk i Norge. Ganske kult, selv om vi ofte må si navnet om igjen for at folk skal oppfatte det riktig.

    SvarSlett
  13. Jeg er også navnenerd! jeg heter Marie, så min graf ser LITT annerledes ut enn din :-). Marie er visst det mest brukte navnet totalt sett, men jeg kjenner ingen, absolutt ingen, i min generasjon, som heter det. På babysangen idag var det fire babyer med navn fra topplista, og da var jeg glad for at mine barn er oppkalt etter besteforeldrene, for det er visst skikkelig ut, hehe..

    SvarSlett
  14. Merete er et pent men litt glemt navn tror eg! Kommer sikkert tilbake snart siden det har vert lite brukt siste tiden.
    Sønnen min heter Emil. Men når han var født i 1999 var han alene om navnet i barnehagen og ellers i bygda. Han syns det er kjempe morsomt i dag når vi snakket om dette under middagen.
    Mitt navn, Iselin er heller ikke så mye brukt :)

    SvarSlett
  15. Hehe, var akkurat inne å statesikken før jeg besøkte din side. Live som min datter heter topper ikke akkurat statestikken det heller, men hadde et bittelite oppsving i 2007. Jeg synes det er kjempemorro med statestikk og navn (Litt nerd der ja.) Er helt sikker på at Merete kommer sterkt tilbake om da ikke i en annen form, siden det er så popp i lage egne navn med å sette sammen deler av navn.
    Annelive

    SvarSlett
  16. Oj, det var ikke mange nei. Rart, for det er et pent navn. Tror Elin ligger nede nå også, i alle fall gjorde det det sist jeg søkte. For et-par år siden. Ja liker statistikk! Har søkt noen runder med alle jeg kjenner, tror jeg. :-)

    Ha en fin kveld!

    SvarSlett
  17. Jeg har også vært på SSB og titta, gjør det hvert år :-) Morsomt å se. Vår eldstes navn har har nesten tjuedoblet seg i popularitet siden han ble født i 96, mens nummer to sitt navn er på stedet hvil (begge deles nå av ca 200 i landet, så ingen er veldig vanlige, men gutta er fornøyde). Merete var nok på topp omtrent da jeg ble født - rart hvordan det forandrer seg. Mannens kurve (Frode) er veldig lik, toppen bare forskjøvet noen år senere.

    SvarSlett
  18. Jepp, opptatt av navn jeg også. Synes jo Elisabeth er et ok navn, funker fint i utlandet også. Merkelig at det har vært laber interesse for det navnet de siste 30 åra...

    SvarSlett
  19. Morsomt! Mitt navn deler nesten samme sjebne som ditt, bortsett fra at det hadde sin storhetstid ca 20 år tidligere. Jeg er døpt etter min mormor, som også het Bodil, men nå for tiden er det bare sosionomer i 50-60 årsalderen som heter det :)

    SvarSlett
  20. Morsom lesing, og ja jeg måtte også inn å sjekke.
    Heidi hadde sin topp rundt 1970 og siden den gang har grafen gått i kraftig nedoverbakke og jeg fikk da mitt navn på nedadgående kurs.
    Men jeg har to navn, med bindestrek og da ser tallene straks helt annerledes ut, vi er bare 10 stk.
    Men mitt hele og fulle navn er jeg mest sannsynlig HELT alene om....

    SvarSlett
    Svar
    1. Glemte helt å si at hos oss er det pusen som ligger på navnetoppen, han heter Emil og er snart to år.

      Slett
  21. Navn er gøy.....mitt navn har ikke engang statistikk........kun 680 som har det som første fornavn, jeg har to navn. Så jeg er trolig alene om navnet mitt jeg også :)

    SvarSlett
  22. Ja, har alltid lest ssbs navnestatistikk. Jeg er utrolig opptatt av navn. Det er nesten mest uflaks for foreldre som velger et navn som ikke er så vanlig, nettopp fordi det ikke er så vanlig, og så raser det til topps på navnestatistikken fem år senere...
    Jeg har et navn som var superpopulært da jeg var barn. Vi var fire jenter i klassen med samme navn, typisk veldig kjedelig.

    SvarSlett
  23. Nu synes jeg jo som ægte økonomnørd, at næsten al slags statistik er sjovt. Men jo, navnestatistik er rigtig morsom og jeg er da også inde hver januar for at se, hvordan kurverne ligger. Hos Danmarks statistik kan man lave overlappende kurver med flere navne, så man kan se, hvor man ligger i forhold til hinanden. Karen er heller ikke noget særlig almindeligt navn til de yngre generationer, men det er et af de mest almindelige kvindenavne i Danmark alligevel (tak til generationerne fra 30'erne og 40'erne) ;)

    SvarSlett
  24. Har aldri gått i klasse med noen med samme navn som meg,men jeg vet om noen få,godt voksne.:)
    Mvh
    Merete

    SvarSlett
  25. Åh! jeg er så enig med deg i at Merete er et fint navn:-) Jeg husker at jeg ikke likte det da jeg var liten, jeg ville heller hete Nina... Jeg sa til og med at jeg het det husker jeg. Men nå er jeg veldig tilfreds med å hete Merete.
    Mine barn har navn som ikke er på noe topplister, men likevel ikke så sjeldne at ingen har hørt om navnene før.
    Morsomt innlegg, Merete!

    SvarSlett
  26. Flere Mereter som melder seg! Så gøy! Merete i alle land, foren eder!

    SvarSlett
  27. Tydelig at dette engasjerer ja! Det er også litt viktig å respektere navn og skrive andres navn riktig, ikke ta for gitt at det er med c eller k eller med/uten h osv! (Føler det på kroppen ja! ;-)) Jeg har en forkjærlighet for to navn og oppkalling og når vi nå skal finne tredje navnekombinasjonen i slektsleddene begynner det å bli vanskelig! Vi har igjen Arnold og Olava...

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg fikk Merete uten H, så jeg skulle slippe å stave navnet mitt, men de fleste skriver Merethe med H. Så det går ikke alltid som planlagt.

      Egentlig skulle jeg hete Petter. Men Petter er lite feminint.

      Slett
  28. Så artig med navnestatistikk på bloggen din! Har vært mye inne på de sidene selv. har alltid vært fascinert av navn, prøvde ,men klarte ikke å finne hvor mange babyer som ble kalt Nina i 2011....neppe mange der heller. Navnet hadde vel sin peak på 60tallet. Håper du får napp en dag på "gjenbruk" av Merete, kommer nok skal du se :O)

    SvarSlett
  29. Artig med navnestatistikk. Det er faktisk mange i min aldersgruppe som heter Merete:)

    SvarSlett
  30. Er også over gjennomsnittet opptatt av statisitikk og navn. Mitt navn var på sitt minst populære da jeg ble født, men hadde en lang glansperiode fra 1900 til 1940 og har igjen vært på listetoppen de siste 10 åra.

    Jenta vår har et heller sjeldent navn hun deler med kun 64 andre. Men tror det var under 50 som hadde dette navnet for to år siden da hun ble født, så det er kanskje på vei opp? Er et vanlig østeuropeiske navn, så de fleste som heter det er nok innvandrere.

    Det navnet vi omtrent har bestemt oss for til jente nr to som er på vei tror jeg faktisk ikke det er noen i Norge som heter. 5 stk med en annen skrivemåte. Har prøvd å google det, og eneste navnestatistikken det dukker opp på er den franske, hvor 10-15 jenter har fått navnet hvert år de siste 5-6 åra. Men jeg finner at navnet har en keltisk betydning, så er nok ikke egentlig fransk.

    Den eneste navneutfordreren er det 9 eller 18 jenter/damer som heter, alt etter hvilken stavemåte vi eventuelt velger. Så vi liker visst litt spesielle navn...

    PS: Jeg kjenner MANGE på min alder som heter Merethe, men så er jeg født før populariteten hadde falt alt for mye. Det var det aller fineste navnet jeg visste om da jeg var liten, og alle fylkene mine het Merethe!

    SvarSlett
  31. Hei! Jeg er en tidlig 1970-modell som heter Merete uten H, og akkurat det har alltid vært veldig viktig for meg, av en eller annen grunn. Husker mange bursdagskort, innbydelser, brev og annet som kom til Merethe, men det var liksom ikke meg det!! Og mannen min har et urnorsk navn og da var vi veldig enige om at våre tre jenter ikke skulle ha h, c, eller andre spesielle stavemåter i sine navn, selvom vi endte på populære navn :0) Jeg tittet innom bloggen din for ett par år siden og så du het Merete og da har jeg fulgt deg siden! Har ikke blogg selv, men elsker å strikke når jeg får tid og er veldig imponert over alt du får til! Både kreativit og tidsmessig! Ønsker deg og dine god helg.

    SvarSlett
    Svar
    1. Jepp, Merete uten H er viktig! Vi har valgt lettstavede navn til ungene, men de må staves til tider de og, så det er ikke alltid like lett å forutsi hvilke navn som må staves.

      Slett
  32. Navn er kjempegøy! Jeg har brukt noen timer på gamle, scannede kirkebøker i det siste- noe slektsletingsgreier(nei, ikke slektsFORSKNING!)- og der var det mye morsomme navn, Theoline og Odine og massevis av Anna og Marie! Min favoritt var Åsille:-) Mine fire barn har gamle, nordiske navn, ikke veldig mye brukt, og to av dem har å og ø i navnet sitt...ikke særlig praktisk... Ellers har jeg er etternavn som få klarer å stave rett på første forsøk (samme som en lampebutikk i Kr.sand, men uten e), og gubben har et etternavn som til stadighet blir stavet feil...

    SvarSlett
  33. Stilig!! Kanskje jeg må strikke slik til mannen min, som begynte å golfe i fjord...:-)
    Ha en fin dag:-)

    SvarSlett
  34. Her er nok en som ivrer for navnestatistikken. Siden jeg selv heter noe så originalt som Christine, i likhet med tredjedelen av jentene fra -80tallet, dvs de som da ikke fikk navnet Kristin eller Christina, så var det viktig for meg at mine jenter ikke skulle måtte snu seg sammen med resten av gaten om noen ropte ut et navn. Dessuten var det viktig for meg at de ikke skulle få problemer med navnene sine når de etter hvert skulle ut og reise.
    ...
    Så kan si jeg hadde edel motivasjon i valget, men i bunn og grunn ble det de navnene JEG likte best. (For som mann våger du ikke protestere dag to på barselhotellet, ikke særlig høyt i alle fall, og ikke høyt nok til å bli hørt uansett...)
    Så nå har begge jentene fått navn som ofte må gjentas, som helt sikkert vil skape problemer i utlandet og selv om de ikke er utpreget sjeldne eller uvanlige på noen måte ble det ett som må staves og ett som ganske mange her på vestlandet tydeligvis aldri har hørt... Da er det godt å ha litt statistikk i bakhånd!

    SvarSlett
  35. He, he, ja elsker dei grafene. Namnet mitt hadde sin topp på 60-talet. Og etter at Mette-Marit vart prinsesse så har Mette falt ytterlegare....

    SvarSlett
  36. Navnestatistikk er gøy! Men jeg håper inderlig ikke at navnet mitt stiger særlig i popularitet. Ser ikke akkurat for meg ei søt lita tulle som heter Annbjørg... Så får vi vel heller leve med at navnet dør ut om ca 50 - 60 år (ja, for jeg er absolutt blant de yngste med dette navnet!). Noe utskiftning er vel naturlig?

    Apropo rettskriving: skolesekretæren fikk jammen høre det av ei frimodig 2.klassing da hun hadde skrevet Anbjørg på skolesparingsboka. Og den dag i dag hører jeg "god dag, Annbjørg med to n-er!" når jeg er hjemme på ferie og møter dama ved postkassen :-)

    Våre barn har fått passe populære navn, og de har sluppet unna navnesøsken i barnehage og skole. Og som lærer er jeg imponert over alle de "gammeldagse" navna foreldrene bruker; Tor, Anne Grete, Jorunn, Gyda, Gunn, Johan, Edvard, Randi, Ola, Artur, osv, gjerne i kombinasjoner :-)

    SvarSlett
  37. Navn er gøy! Jeg har en Linnea, men hun er 17. Det var sjeldent da vi valgte det, bare ca 500 i Norge, nå er det 3228...
    Det er 418 med navnet til mellomsten, og 3511 deler navn med minstemann.

    Vi har likevel ikke møtt noen av de som deler navn med minsten, hverken i bhg eller på skolen, men da Linnea begynte i barnehage som 2-åring så var det allerede en større Linnea der.

    Mitt eget navn er kjempevanlig, over 15.000, men kombinasjonen av fornavn, mellomnavn og etternavn er det ingen andre som har.
    Det er ingen som har samme kombinasjoner som barna heller, for etternavnene er sjeldne. Det var sånn vi ville ha det, og det var grunnen til at de ikke ble oppkalt (det, og at det ikke var noen fine navn i slekta). De skulle være alene om navnet sitt.

    Skrekkeksemplet er naboen overveien her, hvor eldste sønn heter det samme som faren, og sønn nr to heter det samme som broren til faren...

    SvarSlett
  38. Nei ungene mine heter ikke Merete, men jeg gjør! Merete uten H.
    H-en blir stadig puttet på både i e-poster og på FB til tross for at folk ser navnet mitt samtidig som de skriver det. Det irriterer meg, samtidig som jeg misliker å påpeke det.
    Ungene våre har fått tradisjonelle norrøne navn som vi synes er vakre. De er nok ikke så enkle internasjonalt sett,til tross for at de mangler æ, ø og å, men alt trenger vel ikke å være helt rett frem heller.

    Kanskje vi skulle hatt en FB-gruppe for Mereter uten H ;-)

    SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.