4. juli 2011

Hageblogg?

megablomsterbed
Jeg kommer fra en familie med stor hageinteresse. Besteforeldrene mine nordpå hadde en hage som hagelagene pleide å ha utflukter til, for de fikk ting til å gro der som strengt tatt ikke skulle ha overlevd så langt nord, men jeg kommer trolig ikke til å få besøk av hageentusiaster med det første.
Jeg har ville planer, men de har en tendens til å ikke la seg så godt kombinere med kraftig gressallergi, og oppmerksomhetsnivået på planter er pittelitt kort. Kort sagt; vanning får naturen ta seg av for det meste.
Men altså: huset har en hage, og der er det plass til å herje litt på plenen, og to vakre morelltre er det også. Dobbel glede, morelltrær er vakre i blomstringen, og gir frukt tilslutt.
Så var det blomsterbedet: det er stort og tilgrodd; er det lurt å bare fjerne alt og starte på nytt, eller luke bort det jeg ikke vil ha der og plante over, og kan jeg gjøre noe av det nå, eller vente til høsten?
033
Og kan man beskjære sånne busker i blomstringen, eller vente?
Og hvordan jeg rekker å strikke for tiden? All malejobben foretas av Hr Monstermønster. Jeg holder unna våre to gode hjelpere, siden halvannetåring og maling er en uggen kombinasjon. Altså blir det mye alenetid med ungene, mens den ene halvdelen som er desidert best av oss til å male, er i nyhuset, morgen til kveld. Altså; strikketid når ungene sover.

18 kommentarer:

  1. Grattis med nytt hus og hage. Hadde ein toårig-malerentusiast i fjor - det vart med eitt eksperiment. Er det ikkje like greit å berre bevara dei staudene du vil ha og så laga nytt bed. Du kan jo grava dei opp og flytta på dei. Moseplassen er min favoritthageblott så den vil eg sjølvsagt tilrå. Tida etter leggetid er nirvana.

    SvarSlett
  2. Beskjær de etter blomstringen,jeg har hage jeg å men ehh den håill den,den er i bak gården....

    SvarSlett
  3. Liker meg godt her i bloggen din.

    Bølgeteppet ditt har jeg veldig lyst til å prøve meg på. Det er sååå lekkert i fargene !

    Ser du bruker Mor Aase garn. Det skal jeg kjøpe i morgen. Men duuu... går det an å spørre om fargenr. på de flotte fargene ?

    Er det blått eller koksfarge på det mørke ?

    SvarSlett
  4. Snuppesnella; tror du har kommentert i feil blogg, for bølgeteppe var ukjent, og Mor Aasegarn har jeg ennå ikke prøvd :)

    Takker for innspill om beskjæring, Daria!

    Og moseplassen ligger på blogglista mi, den er superfin!

    SvarSlett
  5. Selv om det har har vært flott vær her sørpå, har det regnet innimellom, så jeg har bare trengt å vanne et par ganger i år i bedene. Kunsten er nok jord... dessuten plante ting som trenger lite vann der det fort blir tørt. Løkplanter kan lett rotne med for mye vann, og trenger ganske lite. Planter er dyre, så kan sikkert lønne seg å se hva som dukker opp i løpet av en sesong før en bestemmer seg for hva en skal fjerne og hva en skal tilføre. Men ugress kan og bør fjernes hele sesongen:)... Hovedregel for beskjæring av blomstrenge busker, er å beskjærre rett etter blomstringen, eller tidlig på våren for seint høstblomstrende busker. Håper dette hjalp litt....
    Klem fra håndarbeid OG hagegal....+++...

    SvarSlett
  6. Gode råd fra Ingvild. Anbefaler to bøker: Hvilken plante hvor og Late hager. Fine nybegynnerbøker. La det bare gro det første året (bortsett fra det du vet er ugress da), det tar litt tid å finne ut hva som er hva og når det blomstrer. Jeg startet min hagekarriere med å luke bort alt som så ut som ugrass, forsvant noen stauder der gitt. Lurt å lytte til erfarne naboer eller venner altså. Hage er kos, ikke jobb deg i hjel, du kommer langt med å stusse grasset innimellom.

    SvarSlett
  7. Gratulerer med nytt hus først av alt. :-)

    Hage kan jeg desverre liten om, som gressallergiker er det ikke hagearbeid som prioriteres. Sist jeg klippet plen klødde ønene i dagevis etterpå.
    Det eneste jeg vet om busker er at de ikke bør klippes ned før etter blomstring, da ødelegger du ikke neste års skudd sier min mor, som har veldig grønne fingre. :-)

    SvarSlett
  8. Gratulere med nytt hus, og for en flott hage!! Tenk så deilig med stor lekeplass til ungene!! :)

    Jeg kan i n g e n t i n g om hager, busker eller planter, bare at jeg hadde syntes det var topp å hatt en flott hage ;))
    Lykke til! :)

    SvarSlett
  9. Takker for gode tips Ingvild og Judith! Boktips er notert, jeg har akademikertilnærming til det meste; kan man lese om det i en bok, er det supert.

    SvarSlett
  10. Gode tips du har fått her, og jeg bifaller tipsene om å la det gro, så du ser hva du har. Antagelig må du tynne litt i staudene også, de vokser for tett etterhvert de også. Ellers er jo stauder takknemlige, siden de kommer igjen hvert år. Lykke til og kos deg med dine gode hjelpere! :)

    SvarSlett
  11. Hei. Mange gode råd her, Men har man gressallergi er det ikke om og gjøre å ha stor plen!! Unger leker godt i plenløse hager med grus, store steiner, stubber, klatretau o.l. Buskene klipper du når det passer deg! du kan tape litt i blomstring neste år, men trenger ikke stresse. Skal du ha hekk - bruk store stauder (Nøkketunger, Skogskjegg) Da trenger du ikke tenke klipping eller snebrekk. Lykke til videre.

    SvarSlett
  12. Skulle så gjerne gitt deg noen råd...men tenker at resultatet ville ikke nødvendigvis bli av det bedre om jeg gjorde det....så jeg lar det være....istedet ønsker jeg deg lykke til!

    SvarSlett
  13. Trodde jeg hadde kommet feil der, ja!

    SvarSlett
  14. Uff, så kjip kommentaren min ser ut da! Mente bare at jeg måtte sjekke at det var riktig, ingen nydelige gensere å se, bare buskvekster og andre utvekster. Vennlig hilsen Madame Poo

    SvarSlett
  15. Gratulerer med hus og hage!
    Er i utlandet uten ae oe og aa( haaploest :))),
    men mitt beste raad med ny hage er aa ta det kuli et aars tid , for da vet du hva som finnes rundt omkring ( snoeklokker og stauder er dumt a ta bort his du ville ha dem feks). Potensielle klatretraer er hellige og maa ikke taes ned - de er gull verd for ungene !!!!
    Lykke til- gleder meg til fortsettelsen.
    Tor Smaaland har forresten skrevet min favoritthagebok, billig groenn liten sak med mange pragmatiske tips, faes paa Plantasjen.
    Ingridm

    SvarSlett
  16. Har ingen gode råd til hagen din - eller bør ikkje gi råd sidan eg driver etter prøve-og-feile-metoden her hos meg sjølv: Gjer alt eg ikkje bør (flytte planter på feil årstid, beskjærer akkurat når det passar meg osv.) Det som ikkje overlever passar ikkje i min hage er min konklusjon.

    SvarSlett
  17. Mange bra tips her.. jeg har samme problem.. Dvs. jeg har IKKE grønne hender, å i August kjøpte vi hus..ergo når våren kom så ante jeg ikke noe om noe.. Å det gror vilt og uhemmet.. Men til neste vår..da blir det vettu. Kanskje..

    SvarSlett
  18. Med alle disse gode rådene er det vel klart for et MØNSTERbruk??? ;-) Lykke til! Og husk at hagen skal brukes til avslapning også! :-)

    SvarSlett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.