7. august 2015

Kaldfarging igjen

IMG_3548

Noen som husker gurkemeieglasset jeg satte ut i på verandaen for to uker siden?
Nå har jeg skylt av overskuddsfargen, vasket garnet og nøstet opp, og fått et solgult, melert garn. istedet for det hvite Finullnøstet jeg hadde.
Nydelig!

Untitled

 I samme glasset hadde jeg også dyttet nedi litt Sisu for å teste om superwashsokkegarn også tok farge. Det gjorde det, men muligens var det blitt liggende litt lenge på toppen uten at jeg etterfylte vann når det fordampet, så det ble litt mer brunlig på steder. Jeg tror det mer var av plasseringen i glasset, enn at det var superwash, for det ble solgult det og, men litt flere meleringer i.


IMG_3533

Så da fikk jeg blod på tann!

En kjapp tur til IKEA for glassbeholdere (29 kr for Korken glasskrukke), en kort tur ut i grøftekantene her for å finne materiale (og jeg mener kort! Blåbærlyng og reinfann er overalt for tiden) og en liten tur på garnbutikken for å kjøpe mer lyst garn.


IMG_3532

Jeg har bare brukt vann, plantemateriale,  sollys og tid til farginga. Det var det som stod i oppskriften i Plantefarging.  Forøvrig en bok jeg gjerne sitter og blar i. Vakker, vakker og informativ.

IMG_3535 IMG_3525

Garnet laget jeg over til hesper, for at trådene skal ta mest mulig lik farge, og at fargen skal komme til. Det siste nøstet tester jeg å bare farge som nøste, da vil det bli mest farge ytterst, og lysere og lysere og hvitt innerst. (Lenge leve latskapen som får en til å teste sånt og). Og hvor godt blåbærsaft holder på fargen, gjenstår å se.


IMG_3543

Så da står de klare på verandaen igjen;

reinfann, blåbærlyng, blåbærsaft, rogneblader og mere gurkemeie.

Moro, moro! Og en grei regnværsaktivitet, forresten. En frisk liten tur ut for å plukke inn materiale, og så kjapp, kjapp oppi glasset med vann, garn og materiale. Jeg har bare 50 g garn i hvert glass, litt for å se hvordan det går med de ulike fargene.


27 kommentarer:

 1. Kjempefestleg! Men held det i vask?

  SvarSlett
  Svar
  1. Og hvor lysekte blir fargen? Jeg lover å bruke garnet og teste det etterhvert.

   Slett
 2. Det gule ble skikkelig fint! Moro med vellykka testprosjekt!
  Blir spennende å se fortsettelsen - kommer de grønne bladene til å avgi farge?

  SvarSlett
 3. spennende prosjekt, jeg følger spent med videre!!

  SvarSlett
 4. Dette er spennede, del det gjerne på link up i bloggen min.

  SvarSlett
 5. Spennende å se hvilke farger du får!

  SvarSlett
 6. Så spennende og stilig! Dekorativt sånn som de står i glassene også! Dette ble jeg inspirert til å prøve!

  SvarSlett
 7. Det der så gøy ut! Blir fargene lys- og vaske-ekte på den måten? At plantefarger sitter godt vet jeg, alle Klumpens bukser har grønne knær, hehe. Så gress funker i alle fall, tåler 60-gradersvask og allting.

  SvarSlett
 8. Åh, kult! Spent på resultatet, og hvordan det funker m vask og sånn :)) det kule gule <3

  SvarSlett
 9. Å, det var jo farging jeg skulle prøve ut i løpet av sommerferien for å bruke det på jobb til høsten. Takk for påminnelsen! Ser ut som fine farger!

  SvarSlett
 10. Fine gule nøster. Spennende med nye fargeprosjekter :)

  SvarSlett
 11. Utrolig spennende!
  Husker at jeg for mange år siden hadde plantefarging som tema i 4H. Det var mer omstendelig enn dette. Tror jeg må ønske meg denne boka du skriver om.

  SvarSlett
 12. Kjempeartig å se :) Jeg forsøkte også kaldfargingen fra boka, men hadde ikke helt tette glass så de rant over hele tiden :^/
  Jeg gleder meg til å se hvordan rognebladene blir!

  SvarSlett
 13. Stilig!!! Gult er jo ganske så kult :)
  Takker dessuten for bilder av garnlageret ditt... Jeg har vist de til min bedre halvdel slik at han skjønner at garnlageret mitt er av helt normal størrelse :)
  Ser at du også liker grønt.. Jeg har akkurat strikket seilergenser i Pickles sitt tweedgarn, farge løvsprett. Bestilte aaaaalt for mye garn, så har du behov for ca 250 gram av sorten er det bare å legge igjen en kommentar på bloggen min :)
  Ha ei strålende helg.

  SvarSlett
  Svar
  1. ser jeg har knotet ned feil adr til bloggen min, adr er http://kristinh.sprayblogg.no

   Slett
 14. Så kult!
  Dette må prøves :)

  SvarSlett
 15. Kult! Dette må testes. Må jo være perfekt eksperiment å involvere de håpefulle i? Har du litteraturtips?

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det har du.... Grundigere førstegangslesing av blogginnlegg neste gang her...

   Slett
 16. Kjempegøy å lese om/se bilder av dette! Det klør i fingrene etter å prøve, men må flytte til et bedre egnet sted først ... Reinfann er jeg så glad i, glade og gule lyser de opp i grøftekanten :-)

  SvarSlett
 17. Interessant, Merete! Jeg har ikke blogget om fargingen min enda, men nå iler jeg inn på bloggen og gjør det.
  Skal bli spennende å se hvordan det går med blåbærsaften din! Jeg farget med hele bær. Det har blitt meg fortalt at blåbær ikke er lysekte. Nå spørs det jo litt hva du skal bruke det til da - om du planlegger bildevev som skal henge i hundre år på veggen eller votter som skal brukes i vintermørket. Må testes ut! Jeg følger spent med her - - -
  (og så kan vi sammenligne - jeg har nemlig testet rogneblader allerede...)

  SvarSlett
 18. Så kult og spennande :) Det hadde jo vore kjekt å prøvd, men det er dårleg med sol for tida. Blir kjekt å følgja med vidare. Lukke til.

  SvarSlett
 19. Oi, så spennende! Og så heldige vi andre er, for at du orker teste dette ut, og gi oss info om hvordan det har gått:) gulfargen ble lekker, synes jeg!

  SvarSlett
 20. Spennende!!! Dette var morsom lesing, gleder mæ til fortsettelsen!! Og Kordan farga det blir på garnan?? æ fikk litt lyst å prøve sjøl =)

  SvarSlett
 21. Å fy søren, eg må heilt klart farge eitt eller anna solgult!

  SvarSlett
 22. Så gøy! Har alltid vært fasinert av garnfarging men aldri kommet meeg dit selv. Skal snart på spinnekurs så farging av garnet vil jo være en naturlig fortsettelse... Linken til fargeboka virket ikke. Kan du gi meg tittel og forfatter, så kan jeg finen den :)?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg rettet opp linken, takk for at du sa ifra! Men for sikkerhets skyld; boka heter Plantefarging av Eva Lutnæs.

   Slett

TAKK for at du gidder legge igjen kommentar! Jeg leser alle kommentarer jeg får, og settes stor pris på.